Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Purje FRA

712 tavua poistettu, 22. marraskuuta 2009 kello 11.16
ei muokkausyhteenvetoa
Suomessa media tai poliitikot ovat olleet hiljaa. Ainoita kannanottaja ovat tehneet Jyrki Kasvi (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.), jotka jo vuonna 2008 lähestyivät viestintäministeriä kysymyksillä. Puoluekentän ulkopuolelta Piraattipuolue esitti niin ikään kirjallisen kysymyksen hallitukselle samaan aikaan. Vastuuhenkilöt Suomessa ovat onnistuneet pakoilemaan koko Suomea koskevaa vakavaa asiaa. Esimerkiksi oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei ole huolissaan Suomen kansalaisten yksityisyydestä, eikä sen enempää Suomessa toimivien yritysten yrityssalaisuuksien kohtalolle, vaikka Lex Nokiaa ajettiin Suomessa väkisin läpi juuri yrityssalaisuuksien turvaamiseksi. Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) ei osoittanut sen enempää kiinnostusta asiaa kohtaan ennen kuin Taloussanomat nosti aiheen mediassa tapetille marraskuussa 2009. Lindén myöntää, että hän itse kuuli laista ensimmäistä kerran vasta Taloussanomien jutusta.
 
Nähtäväksi jää tuleeko hallitus tekemään seuraavina kuukausina minkäänlaista aloitetta tilanteen korjaamiseksi, kuten painostusta lain mitätöimiseksi. Eräänä vaihtoehtona Piraattipuolue on esittänyt suoraa merikaapeliyhteyttä Suomesta Saksaan. Kaapeli olisi kustannustehokasta vetää samassa yhteydessä Venäjän kaasuputken kanssa.
Suomalaisia poliitikkojen tapaan Suomessa toimivat teleoperaattorit kuten TeliaSonera ja Elisa ovat olleet varsin saamattomia. TeliaSoneran puolustukseksi on kuitenkin huomattava, että yhtiö siirsi sähköpostipalvelimensa Suomeen jo ennen lain hyväksyntää. Yhtiö ilmeisesti pelkäsi asiakkaiden nostamia oikeussyytteitä. Tästä huolimatta TeliaSonera ja sen tytäryhtiö ovat tärkeimpiä pelureita Ruotsin ja ulkomaailmanvälisessä viestinnässä, sillä TeliaSonera omistaman valokuituverkon kautta kulkee 80 prosenttia ulkomaailman ja Ruotsin välisestä yhteydenpidosta. TeliaSoneran aktiivisuus jää nähtäväksi, sillä yhtiön suurin omistaja on Ruotsin valtio.
Tavallinen suomalainen ei ole kuitenkaan jäänyt puille paljaille, vaan omaa yksityisyyttä on mahdollista suojella. Verkosta on saatavilla monia ilmaisia anonyymisointi- ja kryptausohjelmistoja, jotka tarjoavat suojan paitsi ruotsalaisilta vakoojilta, myös muilta salakuuntelijoilta. Oman viestinnän salaaminen lisää FRA:n analysointitaakkaa, sillä siellä päässä ei voida tietää mikä kryptattutiedosto sisältää vain lomakuvia ja mikä mahdollisesti al-Qaidan tuoreimman suunnitelman iskeä lintukotoonvähentää koko lain toimeenpanon tehokkuutta. Jos lain voimaantulon myötä ihmiset alkavat suojaamaan viestintäänsä, niin on aiheellista herättää kysymys: voiko FRA pysyä tahdissa mukana ja oliko lailla siten loppujen lopuksi odotettua hyötyä terrorisminvastaisessa sodassa?
= Lähteitä =
12
muokkausta

Navigointivalikko