Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Purje FRA

540 tavua poistettu, 19. marraskuuta 2009 kello 12.33
ei muokkausyhteenvetoa
=Juttu=
Olemme eläneet joulukuun ===Ingressi===Joulukuun alusta saakka aikaa, jona kirjekuoreen suljetun joulukortin kirjesalaisuus on vankempi kuin sähköpostilla tai millään muullakaan sähköisellä viestintävälineellä. Tämä on hyvin nurinkurista, sillä modernina aikakautena ihmiset kommunikoivat juuri sähköisillä viestimillä perinteisten kirjeiden sijasta. Tämä tiedetään Itellassakin. Perustuslain takaama kirjesalaisuus siis menettää lähtien suomalaisten yksityisyys lakkasi käytännössä kokonaan merkityksensäolemasta. Eikö perustuslain ollut tarkoitus taata jokaiselle suomalaiselle perusoikeudet?
Kaikki tiet vievät Tukholmaan, jossa 18===Kun ruotsalaiset veivät yksityisyytemme ===Näinä päivinä kirjekuoreen suljetun joulukortin kirjesalaisuus on vankempi kuin millään sähköisellä viestintävälineellä. heinäkuuta 2008 äänestettiin kiivaan julkisen debatin päätteeksi äänin 143–138 niin sanotun FRA-lain hyväksymisen puolesta. Ruotsalaisten mielipiteet jakaantuivat lain hyväksymisajankohtana kaiken kaikkiaan puoliksi mielipidemittausten mukaan, mutta vastustajat Nykyisin käytetyimpiä viestintävälineitä ovat pitäneet eniten meteliä. Tämä näkyi katukuvassa laajoina mielenosoituksina pitkin kesää sähköposti ja syksyä vuonna 2008puhelin, joten nurinkurisuus on ilmeinen. Lain toimeenpanosta huolehtivan organisaation (FRA) sivuille tehtiin juuri ennen lain voimaantuloa voimakas palvelunestohyökkäys, jonka juuret uskotaan olevan tässä laissaPerustuslain takaama kirjesalaisuus menettää tällaisissa oloissa kokonaan merkityksensä.
Tämä Lex Orwelliksi tai ”Big Brother -laiksi” ristitty laki on 9/11 jälkeiselle ajalle tyypillinen terrorismin vastainen lakiKaikki tiet vievät Tukholmaan, josta löytyy varsin paljon yhteneväisyyksiä aiemmin Yhdysvalloissa voimaan tulleeseen Patriot Act –lakiinjossa 18. Käytännössä kyseinen laki antaa Ruotsin puolustusministeriön alaiselle heinäkuuta 2008 äänestettiin kiivaan julkisen debatin päätteeksi äänin 143–138 niin sanotun FRA-tiedusteluorganisaatiolle oikeuden tutkia kaikkea ulkomaihin liittyvää sähköistä viestintää ilman oikeuden takaamaa erillistä hyväksyntäälain hyväksymisen puolesta. Tämä yhdistettynä jo toukokuussa 2007 hyväksyttyyn lakiin, joka mahdollistaa FRA:n tallentaa tietoja tutkittavasta kohteesta muun muassa etnisen taustan, poliittiset, uskonnolliset Ruotsalaisten mielipiteet jakaantuivat lain hyväksymisajankohtana puoliksi puolesta ja filosofiset mielipisteetvastaan, sekä tietoja jäsenyyksistä, terveydestä mutta vastustajat ovat pitäneet eniten meteliä. Tämä näkyi Tukholman katukuvassa laajoina mielenosoituksina pitkin kesää ja seksuaalisesta suuntautumisesta, nostattaa varmasti aiheellista huolestuneisuutta jokaisessasyksyä vuonna 2008. Lain toimeenpanosta huolehtivan organisaation (FRA) sivuille tehtiin juuri ennen lain voimaantuloa 1.12.Ei ole siis lainkaan oudoksuttavaa2009 voimakas palvelunestohyökkäys, että laki on saanut Ruotsissa sellaisen vastaanoton kuin se on saanutjonka juuret uskotaan olevan tässä laissa.
Teleliikenteen analysointi Tämä Lex Orwelliksi tai ”Big Brother -laiksi” ristitty laki on suuri urakka ja sitä varten FRA hankki ostohetkellä maailman viidenneksi tehokkaimman supertietokoneen9/11-jälkeiselle ajalle tyypillinen terrorismia ennalta ehkäiseväksi tarkoitettu laki, jolla olisi mahdollista analysoida aineistoajonka yhteneväisyydet Yhdysvaltojen Patriot Act –lakiin on jo päältäpäin nähtävissä. Käytännössä kyseessä on laki, tunnistaa puhetta ja purkaa heikkoa kryptausta. Saaduista tiedoista saatetaan ruotsalaisten tutkijoiden mukaan laatia sosiogrammeja eli käytännössä tutkittavien ihmisten sosiaalisten yhteyksien tutkiminenjoka antaa Ruotsin puolustusministeriön alaiselle FRA-tiedusteluorganisaatiolle oikeuden tutkia kaikkea ulkomaihin suuntautuvaa sähköistä viestintää ilman oikeuden erillistä hyväksyntää. Tämä yhdistettynä jo toukokuussa 2007 hyväksyttyyn lakiin, joka mahdollistaa FRA:lla on siis lupa n tallentaa pysyvästi kaikki Ruotsin kansainvälisen viestiliikenteen teletunnistetiedottietoja tutkittavasta kohteesta muun muassa etnisen taustan, poliittiset, jolloin yksittäisten ruotsalaisten netinkäyttäjien aktiviteettiuskonnolliset ja filosofiset mielipisteet, surffaustavat sekä heidän sosiaalinen piirinsä pystytään kartoittamaan tietoja jäsenyyksistä, terveydestä ja analysoimaan lähes täydellisesti. Terävä kansalainen seksuaalisesta suuntautumisesta, nostattaa varmasti huomaa tiettyä yhteneväisyyttä lain ja merkkijonojen ”George Orwell” ja ”1984” välilläaiheellista huolestuneisuutta jokaisessa. Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasia Ei ole siis ihme, että laki on saanut Ruotsissa sellaisen vastaanoton kuin se on monessa uutis- ja mielipidetekstissä verrattu Ruotsin FRA:hansaanut.
Teleliikenteen analysointi on suuri urakka ja sitä varten FRA on yrittänyt rauhoitella kansalaisiahankki ostohetkellä maailman viidenneksi tehokkaimman supertietokoneen, että se ei aio tutkia kaikkea sähköposti- tai puhelinliikennettä, vaan keskittyy vain ”potentiaalisiin” viesteihinjolla olisi mahdollista analysoida aineistoa, tunnistaa puhetta ja purkaa heikkoa kryptausta. Saaduista tiedoista saatetaan ruotsalaisten tutkijoiden mukaan laatia sosiogrammeja eli siis niihin joista tietokone löytää sopivia tunnistesanojakäytännössä tutkittavien ihmisten sosiaalisten yhteyksien tutkiminen. On myös täysin mahdollista, että Ruotsi myy keräämiään tietojaan muiden valtioiden hallituksille. Ihmisen oikeudesta yksityiseen FRA:lla on tullut kansainvälistä kauppatavaraa. Toisaalta laki perustuu runsaalle luottamukselle tiedustelua hoitaville valtion virkamiehillesiis lupa tallentaa pysyvästi kaikki Ruotsin kansainvälisen viestiliikenteen teletunnistetiedot, jolloin tietojen kalastelu käy yhä houkuttelevammaksiyksittäisten ruotsalaisten netinkäyttäjien aktiviteetti, kun surffaustavat sekä heidän toimintaansa ei juuri valvota. Laki tuli voimaan 1.12.2009, mutta kansallista keskustelua Ruotsissa herätti jo heinäkuussa 2008 se, että FRA otti lain omiin käsiin ja aloitti salakuuntelun, vaikkei sillä ollut vielä oikeutta siihen. Lopullinen hyväksyntä FRA:n salakuuntelun aloittamiselle tuli lokakuussa kun Ruotsin eduskunta hyväksyi niin kutsutun FRA 2.0 lain äänin 159–152. Veriossa 2.0 oli tehty joitain parannuksia yksityisyydensuojaan verrattuna jo hyväksyttyyn lakiin. Uusi FRA 2.0-laki sallii FRA:n tiedustelupalvelujen tilaukset paitsi puolustusvoimille myös maan hallitukselle sosiaalinen piirinsä pystytään kartoittamaan ja sen kanslialleanalysoimaan lähes täydellisesti.
Lain hyväksymisen aikoihin ruotsalainen lehti Svenska Dagbladet kysyi jutussaanFRA on yrittänyt rauhoitella kansalaisia, että se ei aio tutkia kaikkea sähköposti- tai puhelinliikennettä, vaan keskittyy vain ”potentiaalisiin” viesteihin, eli siis niihin joista tietokone löytää sopivia tunnistesanoja. On myös täysin mahdollista, että onko ”terrorisminvastainen sota” Ruotsi myy keräämiään tietojaan muiden valtioiden hallituksille, kuten Ruotsin ulkoministeri lipsautti. Ihmisen oikeudesta yksityiseen on tullut kansainvälistä kauppatavaraa. Laki perustuu runsaalle luottamukselle tiedustelua hoitavia valtion virkamiehiä kohtaan, joten tietojen kalastelu käy houkuttelevaksi, kun FRA:n toimintaa ei juuri valvota. FRA on jo kerennyt jäädä nalkkiin, sillä se aloitti vakoilun jo kesällä 2008, vaikka laki ei ollut vielä tullut voimaan. Lakia muokattiin sen hyväksymisen jälkeen uudelleen ja kansallinen turvallisuus vain verukkeita lain hyväksymiselle sekä mikä lienee tämä FRA 2.0 -nimellä tunnettu laki hyväksyttiin täpärästi vuoden 2009 lopulla. Se käytännössä siunasi päätöksen FRA:n liittämisestä teleliikenteen solmukohtiin ja liikenteen salakuuntelulle. Lain uusi muoto sallii FRA:n tiedustelupalvelujen tilaukset paitsi puolustusvoimille myös maan hallitukselle ja sen kanslialle. FRA-laki on virallisesti kansallistaturvallisuutta parantava ja terrori-iskuja ehkäisevä laki. On kuitenkin esitetty runsaasti epäilyksiä lain todellinen käyttötarkoitustodellisesta käyttötarkoituksesta. Lehti arveli Laki mahdollistaa Ruotsin valtion haluavan pääsevän käsiksi Venäjän teleliikenteeseennaapurimaiden lähes kaiken sähköisen viestinnän salakuuntelun, josta noin 80 prosenttia kulkee sillä Ruotsin kautta. Tämä arvelu nostattaa kysymyksen siitä onko Ruotsi mahdollisesti kiinnostunut myös muiden valtioidenkulkee suurin osa Norjan, kuten Suomen ja Norjan teleliikenteestäVenäjän viestinnästä. Salakuuntelulle altistuvat siis paitsi yksityiset henkilöt, myös yritykset. Lakihan sallisi hyvät puitteet suurenluokan Laki antaakin ruotsalaisille mahdollisuuden suuren luokan teollisuusvakoilulle täysin laillisesti. Norjassa poliitikot ovat olleet aktiivisia tässä asiassa Ruotsiin päin. Suomessa laista ollaan oltu hissukseen, niin media kuin poliitikot. Ainoita kannanottaja ovat tehneet Jyrki Kasvi (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.), jotka jo vuonna 2008 lähestyivät viestintäministeriä kysymyksillä. Puoluekentän ulkopuolelta Piraattipuolue esitti niin ikään kirjallisen kysymyksen hallitukselle samaan aikaan.
Vastuuhenkilöt Suomessa ovat onnistuneet pakoilemaan koko Suomea koskevaa vakavaa asiaa. Esimerkiksi oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei ole ilmeisesti ollut huolissaan Suomen kansalaisten yksityisyydestä, eikä sen enempää miten Suomessa toimivien yritysten yrityssalaisuuksille käy, vaikka Lex Nokiaa ajettiin Suomessa väkisin läpi alkuvuonna 2009 juuri yrityssalaisuuksien turvaamiseen perustuen. Viestintäministeri Suvi Lindén ei osoittanut sen enempää kiinnostusta asiaa kohtaan ennen kuin Taloussanomat nosti aiheen mediassa tapetille marraskuussa 2009. Vain 16 päivää ennen lain voimaan tuloa. Lindén myöntää, että hän itse kuuli laista ensimmäistä kerran vasta Taloussanomien jutusta. Suomessa ollaan siis oltu totaalisen ulkona viimeisen vuoden ajan kansalaisten yksityisyydensuojasta ja oikeudesta henkilökohtaiseen yhteydenpitoon. Nähtäväksi jää tuleeko hallitus tekemään seuraavina kuukausina minkäänlaista aloitetta tilanteen korjaamiseksi, kuten painostusta lain mitätöimiseksi. Eräänä vaihtoehtona Piraattipuolue on esittänyt suoraa merikaapeliyhteyttä Suomesta Saksaan, jolloin Ruotsi pystyttäisiin kiertämään. Kaapeli olisi kustannustehokasta varmaankin vetää samassa yhteydessä Venäjän kaasuputken kanssa.
12
muokkausta

Navigointivalikko