Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tiedote-11.9.

308 tavua lisätty, 10. syyskuuta 2008 kello 16.51
ei muokkausyhteenvetoa
- Tuloksena olisi ennennäkemätön valvontayhteiskunta, jossa jokainen kansalainen olisi mahdollinen lainrikkoja, varoittelee Wahlman. - Sormenjälkien ottaminen pikkulapsilta ei edistä turvallisuutta.
Hallituksen Lausuntokierrokselle juuri lähteneessä hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, että sormenjälkiä ei oteta jos se esimerkiksi nuoren iän vuoksi on mahdotonta. Käytännössä alle 4-vuotiailta ei ilmeisesti otettaisi sormenjälkiä. Mitään ikärajaa ei kuitenkaan ole tulossa.
Ehdotuksen mukaan sormenjäljet merkittäisiin kansalliseen rekisteriin. Rekisterin tietoja voitaisiin käyttää ainakin passinhaltijan tunnistamiseen rajoilla. Poliisilla olisi oikeus käyttää sormenjälkiä vainajien tunnistamiseksi ja "erityisen törkeiksi luokiteltujen ja yhteiskunnallisesti vakavien rikosten ehkäisemisessä ja selvittämisessä". Törkeän rikoksen määritelmä otettaisiin ehdotuksen mukaan pakkokeinolain 5 a luvun 3 §:stä. Näitä "erityisen törkeitä" rikoksia olisivat määritelmän mukaan esimerkiksi liuta omaisuusrikoksia, paritus ja huumausainerikos, yhteensä kuutisenkymmentä rikosnimikettä.
*2) edes alle 15-vuotiaat vapautetaan sormenjälkien antamisesta;
*3) laki säädetään enintään viiden vuoden määräajaksi (hallituksen tulisi arvioida lain tarpeellisuus uudelleen, terrorismihysterian mahdollisesti jo lievennyttyä).
 
Hallituksen esitysluonnoksessa tunnustetaan asian periaatteellisuus:
"Ehdotettu sääntely on suuri periaatteellinen muutos nykyiseen oikeustilaan verrattuna. Perinteisesti sormenjälkien ottaminen on rinnastettu rikoksesta epäillyiltä otettaviin sormenjälkiin."
- Passilain uudistuksessa on kysymys valtavista arvovalinnoista. Millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää? Mikä takaa ettei Iso-Britanniassa tapahtuneiden kaltaisia tietovuotoja satu Suomessa?, kyselee Wahlman.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta

Navigointivalikko