Muutokset

Tekijänoikeuslait uhkaavat online-vapauksiamme

5 233 tavua lisätty, 14. heinäkuuta 2009 kello 15.53
ei muokkausyhteenvetoa
''The writer is the Pirate party’s member of the European parliament''
 
== Tekijänoikeuslait uhkaavat vapauttamme verkossa (vain suomennos)==
 
*Christian Engström
*Julkaistu 7.7.2009 18:10
*http://www.ft.com/cms/s/0/87c523a4-6b18-11de-861d-00144feabdc0.html
 
Elvis Presley Wikipedia-hakuna tuottaa runsaasti tekstiä ja muutamia yleiseen levitykseen hyväksyttyjä kuvia. Musiikkia tai videomateriaalia ei Wikipediassa ole tekijänoikeusrajoitusten takia. Yhteisenä pitämämme kulttuuriperintö ei olekaan yhteistä.
 
Luovuuttaan hyödyntäen monet luovat MySpace- ja YouTube-sivustoille omia musiikki- ja videotuotoksiaan kaikkien nautittaviksi, kunnes ne poistetaan suurten elokuva- ja levy-yhtiöiden vaatimuksesta. Teknologia luo uusia mahdollisuuksia, tekijänoikeuslait tukahduttavat ne.
 
Tästä ei pitäisi olla kyse. Tekijänoikeuslakien tarkoitus on kannattaa luovuutta, eikä rajoittaa sitä. Jo tämä riittää perusteluksi uudistustarpeelle. Nykyisellä järjestelmällä on kuitenkin vielä haitallisempiakin vaikutuksia. Tarkoituksenaan valvoa tekijänoikeuslakien noudattamista valtiot ovat alkaneet rajoittaa oikeuttamme viestintäsalaisuuteen vailla pelkoa valvonnasta.
 
Tiedoston lähettäminen toiselle on tiedostonjakamista. Ainoa tapa edes yrittää rajoittaa sitä on valvoa kaikkea tavallisten ihmisten keskinäistä viestintää. Tiedostonjakaminen on yleistynyt räjähdysmäisesti huolimatta Napsterin, Kazaan ja eräiden muiden vertaisverkkopalvelujen kaatamisesta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vaikka viranomaiset sulkisivat kaikki vertaisverkot ja muut vapaan tiedostonjaon kanavat, tiedostoja voitaisiin silti jakaa vaikkapa sähköpostin liitetiedostoina tai yksityisissä verkoissa. Jos näin kävisi, pitäisikö valtiovallan saada tarkkailla kaikkea sähköpostiliikennettä ja suojattuja verkkoja? Niin kauan kuin on mahdollista viestiä yksityisesti, on mahdollista jakaa tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja. Jos tiedostonjakaminen halutaan pysäyttää, ihmisiltä täytyy viedä oikeus yksityiseen viestintään. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Yhteiskunnan on valittava tiensä.
 
Maailma on tienhaarassa. Internet ja uusi viestintäteknologia ylipäänsä ovat nin tehokkaita, että yhteiskunta muuttuu joka tapauksessa. Muutoksen suuntaa ei kuitenkaan ole vielä päätetty.
 
Tekniikkaa hyväksikäyttämällä voidaan luoda pahimmat painajaisemmekin ylittävä isoveliyhteiskunta, jossa valtiot ja yritykset tarkkailevat jokaisen elämää yksityiskohtaisesti. Entisessä Itä-Saksassa valtio tarvitsi kymmeniätuhansia työntekijöitä vakoillakseen kansalaisia kirjoituskonein, lyijykynin ja kortistoin. Nykyään pari tietokonetta voi hoitaa yhdellä napinpainalluksella saman tehtävän miljoona kertaa nopeammin. Monet poliitikot haluaisivat painaa sitä nappia.
 
Toisaalta samaa tekniikkaa käyttämällä voidaan luoda yhteiskunta, joka kannustaa oma-aloitteisuutta, yhteistyötä ja monimuotoisuutta.
Passiivisesta yksisuuntaisen median informaatiotulvan hukuttamasta kuluttajasta voisi tulla aktiivinen osallistuja tietoyhteiskunnassa, yhteisellä matkallamme tulevaisuuteen.
 
Internet on yhä lapsenkengissään, mutta sen ansiosta esille putkahtelee mahtavia ideoita kuin taikaiskusta. Esimerkkeinä mainittakoon vapaa käyttöjärjestelmä Linux ja vapaa tietosanakirja Wikipedia. Samanlaista osallistavaa kulttuuria harjoitetaan MySpace- ja YouTube -sivustoilla, ja sen kasvusta on myös merkkinä The Pirate Bay, jonka ansiosta valtavasti kulttuuria on helposti saatavilla jokaiselle, jolla on yhteys verkkoon. Valitettavasti siinä missä tekniikka luo uusia mahdollisuuksia, lainsäädäntö tukahduttaa ne. Linuxin kehitystä haittaavat patentit, mainittuja verkkosivustoja tekijänoikeudet.
 
Suuri yleisö tiedostaa uudistustarpeet enenevässä määrin. Siksipä Piratpartiet - piraattipuolue - saavutti 7,1 %:n kannatuksen Ruotsin EU-vaaleissa ja lunasti piraattiliikkeelle ensimmäisen paikan Euroopan parlamentissa.
 
Piraattiliikkeen tavoite on tekijänoikeuslakien uudistaminen ja patenttijärjestelmän asteittainen hävittäminen. Vastustamme valvontayhteiskuntaa ja sensuuria niin verkossa kuin yleisemminkin. EU:n toimintaa haluamme muuttaa demokraattisemmaksi ja avoimemmaksi. Tässä on koko ohjelmamme.
Aiomme pyhittää kaiken aikamme ja kaikki voimavaramme perustavanlaatuisten kansalaisoikeuksien puolustamiseen niin verkossa kuin muuallakin. Seitsemän prosenttia ruotsalaisista äänestäjistä oli kanssamme samaa mieltä siitä, että muiden poliittisten erimielisyyksien siirtäminen sivuun näiden perusasioiden turvaamiseksi on järkevää.
 
Seuraavien viiden vuoden kuluessa tehtävät poliittiset päätökset määrittelvät suurelta osin sen, millaista polkua kuljemme kohti tulevaisuuden tietoyhteiskuntaa. Näiden päätösten vaikutukset ulottuvat miljoonien ihmisten elämään vuosiksi eteenpäin. Annammeko pelkojemme johtaa meidät epätoivottavaan kontrolliyhteiskuntaan, vai olemmeko tarpeeksi rohkeita ja viisaita kokeillaksemme, miltä tulevaisuus näyttää vapaassa ja avoimessa yhteiskunnassa?
 
Tiedonvälityksen vallankumous on käynnissä tässä ja nyt. On aika päättää, millaisen tulevaisuuden haluamme.
 
Kirjoittaja on Ruotsin piraattipuoluetta edustava Euroopan parlamentin jäsen.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta