Muutokset

Tekijänoikeuslait uhkaavat online-vapauksiamme

5 tavua lisätty, 14. heinäkuuta 2009 kello 15.57
p
Tekijänoikeuslait uhkaavat vapauttamme verkossa (vain suomennos)
Elvis Presley Wikipedia-hakuna tuottaa runsaasti tekstiä ja muutamia yleiseen levitykseen hyväksyttyjä kuvia. Musiikkia tai videomateriaalia ei Wikipediassa ole tekijänoikeusrajoitusten takia. Yhteisenä pitämämme kulttuuriperintö ei olekaan yhteistä.
Luovuuttaan hyödyntäen monet luovat lisäävät MySpace- ja YouTube-sivustoille omia musiikki- ja videotuotoksiaan kaikkien nautittaviksi, kunnes ne poistetaan suurten elokuva- ja levy-yhtiöiden vaatimuksesta. Teknologia luo uusia mahdollisuuksia, tekijänoikeuslait tukahduttavat ne.
Tästä ei pitäisi olla kyse. Tekijänoikeuslakien tarkoitus on kannattaa kannustaa luovuutta, eikä rajoittaa sitä. Jo tämä riittää perusteluksi uudistustarpeelle. Nykyisellä järjestelmällä on kuitenkin vielä haitallisempiakin vaikutuksia. Tarkoituksenaan valvoa tekijänoikeuslakien noudattamista valtiot ovat alkaneet rajoittaa oikeuttamme viestintäsalaisuuteen vailla pelkoa valvonnasta.
Tiedoston lähettäminen toiselle on tiedostonjakamista. Ainoa tapa edes yrittää rajoittaa sitä on valvoa kaikkea tavallisten ihmisten keskinäistä viestintää. Tiedostonjakaminen on yleistynyt räjähdysmäisesti huolimatta Napsterin, Kazaan ja eräiden muiden vertaisverkkopalvelujen kaatamisesta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vaikka viranomaiset sulkisivat kaikki vertaisverkot ja muut vapaan tiedostonjaon kanavat, tiedostoja voitaisiin silti jakaa vaikkapa sähköpostin liitetiedostoina tai yksityisissä verkoissa. Jos näin kävisi, pitäisikö valtiovallan saada tarkkailla kaikkea sähköpostiliikennettä ja suojattuja verkkoja? Niin kauan kuin on mahdollista viestiä yksityisesti, on mahdollista jakaa tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja. Jos tiedostonjakaminen halutaan pysäyttää, ihmisiltä täytyy viedä oikeus yksityiseen viestintään. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Yhteiskunnan on valittava tiensä.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta