Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Anime ja tekijänoikeudet

1 792 tavua lisätty, 3. heinäkuuta 2009 kello 07.41
ei muokkausyhteenvetoa
Lyhyesti anime/manga-harrastukseen liittyvistä tekijänoikeuksista ja siitä kuinka nykyinen laki haittaa harrastamista.
 
==Ensimmäinen painos==
[[:Kuva:Animecon2008-infopaketti.png]] 25.7.2008
==Selvityksiä==
===Fansubit===
'''''Fansub'' - harrastajien tekstittämä ja uudelleenjulkaisema (anime)elokuva tai -jakso
* Laittomia levittää, mikäli lupaa ei ole saatu tekijänoikeuksien omistajalta.* Niiden Fansubien avulla tietoisuus animesta levisi maailmalle ja täten loi markkinat myös lailliselle myynnille.Myös pelkän tekstityksen luvaton levittäminen on laitonta. * Jälkiperäisten teosten tekijänoikeudet eivät rajoita alkuperäisteoksiin kohdistuvia tekijänoikeuksia. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että jälkiperäisten teosten tekijät voivat käyttää tekijänoikeuksiaan hyväkseen vain alkuperäisteosten tekijänoikeuden haltijoiden suostumuksella. ''(Lähde: Haarmann, Pirkko-Liisa: Tekijänoikeus ja lähioikeudet, s. 58. Talentum 2005.)''
===Skanlaatiot===
===Videoillat===
Suomen animeyhdistyksissä on yleinen käytäntö pitää ns. animeiltoja. Teknisesti, vaikka paikalle hyväksytään vain jäseniä, ovat nämä kuitenkin julkisia esityksiä, joista kuuluisi maksaa esityskorvaukset.
 
* Tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, on julkinen riippumatta siitä, kuinka moni saapuu paikalle. Peritäänkö tilaisuuteen pääsymaksu vai ei, on niin ikään vailla vaikutusta.
 
* Tekijänoikeusneuvosto, TN 1986:12 (Julkinen esittäminen): Valokuvan esittäminen eläkeläisseurassa, johon kaikilla tietyn paikkakunnan eläkeläisillä oli mahdollisuus osallistua, oli julkista esittämistä. Jos oli kysymys vain muutaman henkilön muodostaman, lähinnä ystävyyssuhteisiin perustuvan seuran kokouksista, joista ei tiedotettu julkisesti, esittäminen tapahtui yksityisessä piirissä.
 
* Erilaisten yhdistysten jäsenkunnalleen järjestämiä tilaisuuksia on tekijänoikeuslain mielessä pidetty myös julkisina ainakin niissä tapauksissa, joisssa yhdistyksen jäseneksi pääsee kuka tahansa, joka on halukas maksamaan jäsenmaksun.
 
''(Lähde: Haarmann, Pirkko-Liisa: Tekijänoikeus ja lähioikeudet, s. 128-130. Talentum 2005.)''
===Suomessa lisensoimattoman mangan myyminen Suomessa===
# Harrastajat levittävät tekijänoikeuden alaisia teoksia - eihän muuten kukaan pääsisi niitä lukemaan
* Rikollista
 
===Animeillat===
# Suomen animeyhdistyksissä on yleinen käytäntö pitää ns. animeiltoja.
# Teknisesti, vaikka paikalle hyväksytään vain jäseniä, ovat nämä kuitenkin julkisia esityksiä, joista kuuluisi maksaa esityskorvaukset.
 
===Lisensoimattoman mangan ja animen myynti===
===Johtopäätöksiä===
On hyvin vaikea osoittaa, että mikään ylläolevista japaniharrastuksen muodoista laittomuudestaan huolimatta aiheuttaisi mitään mitattavaa myyntimenetystä tai muuta taloudellista vahinkoa oikeudenomistajille - pikemminkin päinvastoin. Fansubit ja skanlaatiot ovat esimerkki siitä miten kulttuuri luontaisesti leviää myös niille alueille, joissa teosten tekijänoikeuksia ei käytetä kaupallisesti - ei työntämällä, vaan vetämällä. Ehdoton valtaosa kaikesta animesta, mangasta ja muusta Japanin kulttuurista ei ole tulossa kaupalliseen jakeluun Eurooppaan, joten ei ole perusteltua estää sen epäkaupallinen levitys täällä harrastajien kesken.
 
 
[[Luokka:Kampanjamateriaali]]
[[Luokka:Tekijänoikeudet]]
396
muokkausta

Navigointivalikko