Telegram

PiraattiWikistä
Versio hetkellä 3. joulukuuta 2019 kello 16.18 – tehnyt Mikaela (keskustelu | muokkaukset) (→‎Miten piraatit löytyvät sieltä?: Kutsulinkkien admin-kohtaisuus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Mikä on Telegram?

Telegram on FACEBOOK WhatsApp-kilpailija, jossa puhelinnumero ei näy muille käyttäjille, ellei heillä ole puhelinnumeroasi tai ellet ole yksityisyysasetuksissa tehnyt siitä kaikille näkyvää. Sen "superryhmien" (onko ei-superryhmiä enää olemassakaan, taisivat korvata ne?) käyttäjäraja on 200 000 0 (2019-12-03), se on saatavilla vähän kaikille alustoille ja se vaatii ainoastaan puhelinnumeron, joka voi vastaanottaa vahvistus tekstiviestejä, mikäli asennat työpöytäsovelluksen (HUOM! macOS:n App Storessa on kaksi Telegrammia, joista toisella [kummalla?] ei voi rekisteröityä ilman älypuhelinta). Jostakin syystä Telegram Web:illä ei enää voi rekisteröityä uudeksi käyttäjäksi.

https://telegram.org/apps

Telegram lupailee, ettei jaa tietoja käyttäjistä kenellekään ja sille on olemassa avoimen lähdekoodin asiakasohjelmia. Tosin sen tietoturvasta on moninaisia näkemyksiä sen päästä-päähän salauksen ollessa vajavainen (yhdeltä laitteelta toiselle laitteelle, toimii vain mobiilisovelluksilla (+ macOS-sovelluksella).

Miten piraatit löytyvät sieltä?

Julkisten piraattiryhmien liittymislinkit ovat listattuna Piraatit-kanavalla ( https://t.me/piraatit (kanava = ylläpitäjät lähettävät viestejä yksisuuntaisesti jäsenille)) (vaihtoehtoisesti Telegrammin hakuun voi kirjoittaa “@piraatit”) ja vain aktiiveille suunnatut linkit löytyvät salaiselta Piraattiaktiivit-kanavalta ( pyydä linkkiä tai katso Slackin #piraatit topic, työrauhaa toivovat ryhmät löytyvät omasta listastaan, jonne linkki löytyy Piraatit-kanavalta).

Gitea/Pikaviestimet ongelma #2: Suurin osa kutsulinkeistä on epäkunnossa

Huomaa! Kutsulinkit ovat admin-kohtaisia ja voimassa kunnes admin poistuu Telegrammissa tai häneltä poistetaan kutsulinkkien luonti-oikeus tai hän mitätöi kutsulinkkinsä itse.

Miksi Telegram-ryhmät on säädetty kuten ne ovat?

Telegrammista löytyy superryhmien lisäksi tavallisia ryhmiä, joiden pääasiallinen ero olisi ettei niiden historia näy kutsulinkkien kautta liittyville käyttäjille ja käyttäjäraja olisi 200 jäsentä ja niissä ei voisi bannata käyttäjiä, joten superryhmät ovat mielestäni pienempi paha, koska joutuisimme jokatapauksessa päivittämään ja tekemään historian päivityshetkestä alkaen kaikille näkyväksi.

Pitääkö tämä paikkansa kesäkuussa 2019? Luulen Telegrammin vihdoinkin hylänneen tavalliset ryhmät. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.17 (UTC)

Salaiset ja julkiset ryhmät

Superryhmille on kaksi yksityisyysasetusta, salainen ja julkinen. Julkisilla ryhmillä on kiva t.me -linkki, kuten aiemmin mainittu https://t.me/piraatit , salaiset ryhmät taas eivät löydy hausta.

Yhdellä käyttäjällä/puhelinnumerolla voi olla rekisteröitynä kahdeksan (8) käyttäjätunnusta. Tähän lasketaan mukaan ainakin julkiset kanavat ja ryhmät. Workaround on yksi julkinen kanava, joka sitten linkittää salaisiin ryhmiin.

Joillakin ryhmillä on myös julkisia linkkejä, mutta voin joutua poistamaan niitä varoittamatta, joten en suosittele käyttämään niitä paikoissa, joita ei voi muokata. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 19. huhtikuuta 2018 kello 18.47 (UTC) : Olen poistumassa Telegrammista, joten joitakin ryhmiä voidaan joutua luomaan uudelleen, jos niitä halutaan julkisiksi. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.17 (UTC)

Poistuin Telegrammista 2019-06-21. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 25. kesäkuuta 2019 kello 09.16 (UTC)

Lisäksi mikäli Telegram päättää rajoittaa käyttäjätunnusta spammauksen vuoksi (tapahtui sitä tai ei), julkisen ryhmän perustaja ei voi lisätä ylläpitäjiä, poistaa niitä tai edes puhua ryhmässä. Tämän vuoksi katson salaiset ryhmät turvallisemmaksi vaihtoehdoksi.

Ylläpitäjistä

Ryhmän perustaja on ikuisesti sidottu ryhmään korkeimpaan valtaan. Jos perustaja haluaa pois ryhmästä, hänen selvitä sekavasta käyttöliittymästä ja varoa sekoittamasta leave/delete (Telegram desktop: oikeaklikkaa ryhmää, Android: paina ryhmää pohjassa, Telegram X: vain delete on tarjolla, älä käytä). Mikäli ryhmän perustajan käyttäjätunnus poistetaan (tunnuksen poistamissivulta tai epäaktiivisuudesta), kaikista ryhmän senhetkisistä jäsenistä tulee operaattoreita verrattuna heidän jälkeensä liittyneisiin käyttäjiin. tapahtuu mielenkiintoisia asioita, joita ei virallisesti ole tarkemmin määritelty.

Mikaelan Telegrammista poistumisesta johtuen, jotkin ryhmät omistaa poistettu tunnus.

Ymmärtääkseni ylläpitäjät, jotka olen valinnut pysyvät ylläpitäjinä eivätkä voi poistaa oikeuksia toisiltaan, mutta voivat hallita heidän lisäämiään ylläpitäjiä luoden omituiset oikeusasteet.Mikaela Suomalainen (keskustelu)

Tarpeen vaatiessa superryhmien siirtäminen tapahtuu luomalla uusi tervetulokanava ja superryhmät, ohjaamalla ihmiset liittymään ryhmään ja päivittämällä TeleIRC:n (toistinsovellus) asetustiedosto. Tosin jos Mikaela alkaisi poistumaan Telegrammista, botti pitäisi myös tehdä uudelleen, mutta tähän löytyy ohjeet TeleIRCn dokumentaatiosta.

Tämä tapahtuu AriMartin kanssa koordinoiden lähiaikoina. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.17 (UTC)
Tämä tapahtui 2019-06-21 ja uuden toistinbotin API token on AriMartin käyttäjän alaisuudessa. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 25. kesäkuuta 2019 kello 09.18 (UTC)
Asiakirjan Facebookista siirtämisen aikaan on tiedossa, että Telegram lupaa omistajan siirtämistä seuraavassa versiossaan.
Tätä ei koskaan tapahtunut. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 19. kesäkuuta 2019 kello 13.17 (UTC)
Tämä tapahtui 2019-06-23 eli kaksi päivää Telegrammista poistumiseni jälkeen. Ei sitä odotettu kuin vuodesta 2017 (wikisivun luonti) asti.Mikaela Suomalainen (keskustelu) 25. kesäkuuta 2019 kello 09.16 (UTC)
Tosin sittemmin olen taas palannut Telegrammiin, mutta ryhmien superomistajuus on menetetty. Mikaela Suomalainen (keskustelu) 3. joulukuuta 2019 kello 16.16 (UTC)

Ylläpitäjän asemaa saa superryhmiin tarvittaessa pyytämällä nykyisiltä ylläpitäjiltä, olettaen heillä olevan oikeuden lisätä muita ylläpitäjiä.

Miten saan piirini/kanavani Telegrammiin?

Luo ryhmä ja päivitä se supergroupiksi. Ota yhteyttä johonkuhun kanavien ylläpitäjään ilmoittaen superryhmän kutsulinkki (löytyy jäsenten lisäämisen alta), jotta voimme lisätä sen Piraatit-kanavalle.

Halutessasi IRC-toistinta, lisää ryhmään käyttäjä @PirateIRC_RelayBot ja pyydä Mikaelaa tai AriMarttiaa tai Peittiä lisäämään TG-superryhmäsi/IRC-kanavasi asetustiedostoon. Tähän tarvitaan superryhmän ja kanavan nimet. Voit myös pyytää jotakuta luomaan ryhmän

Esimerkki kanava/ryhmä-pari TeleIRCn asetustiedostosta. Kirjainkoko merkitsee molemmissa.


{
    ircChan: '#piraatit',
    tgGroup: 'Piraatit'
}

ÄLÄ KOSKAAN MUUTA RYHMÄN NIMEÄ KOORDINOIMATTA PIKAVIESTINVASTAAVIEN KANSSA TAI TOISTO KATKEAA!

Tiedostot

Telegrammiin lähetetyt tiedostot (=kaikki, joka ei ole tekstiä) tulevat botin lataamaksi ja botti näyttää linkin itseensä (nginx reverse proxyn läpi). Bottipalvelin säilöö niitä viikon tästä eteenpäin. Teknisesti crontab:

*/1 * * * * find /home/teleirc/telefreenode/files/ /home/teleirc/telepirateirc/files/ -type f -cmin +10080 -delete >/dev/null 2>&1

Huomaa ettei alkuperäisen tiedoston tai tekstin poistaminen Telegrammissa vaikuta bottiin.

Ks. myös Sillat ja toistimet.