Yhdistyslaki3
Teimme pienen testiryhmän kanssa käytännöntutustumisen erilaisiin kokoustamistapoihin, niiden käytön helppouteen tai vaikeuteen sekä hyötyihin ja haittoihin.
Tekstiosallistuminen + videokuva kokouspaikalta
Ensimmäiseksi kokeeksi valitsimme Tekstimuotoisen osallistumisen, jossa osallistuja voi samalla seurata videokuvaa äänellä itse kokouspaikalta. Käytännössä koe tehtiin kahdella eri tavalla, kokouskäyttöön ja luennointiin tarkoitetulla OpenMeeting ohjelmistolla sekä jo Piraattipuoluelle ennestään tutuilla IRC + Bambuser yhdistelmällä.
OpenMeeting tarjoaa valmista palvelua johon mikä tahansa yhdistys voi mennä kokeilemaan pitää kokoustaan, mutta päätimme koittaa asentaa ohjelmiston omalle palvelimellemme. Totesimme asennukseen kuluvan ammattilaiselta aikaa 15-30 minuuttia, osaavalta harrastelijalta enintään muutama tunti. Ohjelma on kokenut viime aikoina rajua kehitystä, itseasiassa jopa testatessamme ohjelmaa, siitä tuli uusi versio käytettäväksi. Tästä syystä emme päässeet kattavasti jokaiseen osa-alueeseen sisään, mutta tarpeeksi perustestiä varten. Asennettuamme ohjelmisto palvelimelle, pystyi siihen suoraan yhdistämään, luomaan tunnukset ja ylläpitäjän määritellä mihin kaikkiin kokouksiin kenelläkin rekisteröityjällä on oikeus osallistua. Osallistujalle koko ohjelmiston käyttö tapahtui pelkällä www-selaimella ilman mitään lisätarvikkeita, joskin pienemmän osallistujamäärän kokouksiin webkamera ja mikrofoni ovat asiallinen hankinta (kustannukset alle 30 euroa). Avatessaan ohjelman selaimella, osallistuja pääsee suoraan liittymään kokoushuoneeseen ja osallistumaan kokouksen kulkuun. Kokeilemamme version rajoituksena oli määritelty, että vain enintään 16 hengen kokouksissa voidaan näyttää videokuvaa ja ääntä jokaiselta osallistujalta, suuremmalla osallistujamäärällä AV lähetys tulee vain kokouspaikalta ja etäosallistujat osallistuvat kokoukseen tekstimuotoisesti.
Kokousohjelmisto sisältää ns. ilmoitustaulun, johon voidaan siirtää dokumentteja, esityksiä ja kuvia nähtäväksi, kirjoittaa, piirtää ja tyhjentää. Lisäksi kokouksen vetäjä voi jakaa oman työpöytänsä muiden kanssa ja näin näyttää helposti mitä tahansa koneeltaan. Ilmoitustaulu huomattiin hyvin hyödylliseksi mm. tehtäessä äänestyksiä, jotka ohjelmisto itse mahdollisti, mutta tällöin taululle voitiin jo etukäteen listata äänestysvaihtoehdot ja tarvittaessa niille selitteet.
Audio-osallistuminen + videokuva kokouspaikalta
Audio ja video jokaiselta osallistujalta