Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kelpoisuus ja sopivuus 2022

749 tavua lisätty, 3. elokuuta 2021 kello 13.31
p
ei muokkausyhteenvetoa
==2021 kuntavaalit2022 aluevaalit==Tämän sivun ohjeet on tarkoitettu piraattien piiriyhdistyksille 2021 kuntavaalien 2022 aluevaalien ehdokasvalintaa varten.
===Vaalikelpoisuus===
Vaalikelpoinen eli kelpoinen ehdokkaaksi kuntavaaleissa aluevaaleissa on henkilö,1) jonka kotikunta kyseinen kunta onkyseisellä alueella,2) jolla on jossakin kunnassa jollakin hyvinvointialueella äänioikeus kuntavaaleissa aluevaaleissa ja
3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.
Vaalikelpoisuuden rajoituksista säädetään kuntalain 72 hyvinvointialuelain 77 §:ssä. Esimerkiksi eräät : Vaalikelpoinen aluevaltuustoon ei ole 1) valtion ja kunnan virkamiehet eivät ole vaalikelpoisia. Lisätietoja löytyy [https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2020/vaalikelpoisuus-valtuustoon Kuntaliiton sivuilta]virkamies, joka hoitaa välittömästi hyvinvointialuetta koskevia valvontatehtäviä; 2) hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka toimii aluehallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen tai hyvinvointialueen liikelaitoksen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä; 3) hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön; 4) hyvinvointiyhtymän jäsenenä olevan hyvinvointialueen aluevaltuuston osalta hyvinvointiyhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön.
Se, missä kunnassa millä alueella henkilö on vaalikelpoinen, määräytyy lähtökohtaisesti samassa aikataulussa kuin henkilön äänioikeuskuntakin äänioikeusaluekin eli väestötietojärjestelmässä 26.2.2021 (51. päivänä ennen vaalipäivää) olevien tietojen mukaan. Jos henkilö kuitenkin muuttaa kotikuntaansa aluettaan kyseisen päivämäärän jälkeen, hänen vaalikelpoisuutensa seuraa mukana. Ehdokkaan kotikuntaa aluetta koskevat ratkaisut tehdään väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella.
On huomioitava, että kuntavaaleissa aluevaaleissa ehdokkaana voi olla myös henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen, mikäli hänellä hänen kotikuntansa on kotipaikka joku kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluva kunta 51. päivänä ennen vaalipäivää. Muun kuin EU:n alueen kansalaisen on lisäksi oltava asunut yhtäjaksoisesti Suomessakahden vuoden ajan. Tarkemmin asiastaKatso: https://vaalit.fi/muiden-valtioiden-kansalaisten-vaalioikeudet-suomen-kuntavaaleissaaanioikeus1.
===Sopivuus ehdokkaaksi===
====Ehdokkaan tapaaminen====
Korona-aikana Ehdokkaan tapaamisen voi järjestää helpoiten verkossa, esimerkiksi puolueen Jitsissä. Verkkotapaamiseen tarvitaan kaikilta osallistujilta vähintään mikrofoni ja joko kaiuttimet tai kuulokkeet. Useimmissa sylimikroissa ja älypuhelimissa on tarvittavat.
Jitsi-keskustelun voit avata päättämällä, millainen sen linkki on. Jitsiin pääsee https://jitsi.piraattipuolue.fi/ , missä kirjoitetaan ruutuun sen keskustelun nimi, johon haluat mennä. Kun olet huoneessa, anna muille keskustelijoille huoneen linkki kopioimalla se osoiteriviltä (esim. https://jitsi.piraattipuolue.fi/kokous). Huoneeseen tulevilta kysytään nimeä, jolloin on syytä antaa oikea nimi ja välttää nimimerkkejä.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
3 973
muokkausta

Navigointivalikko