Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdistyslaki2

337 tavua lisätty, 3. elokuuta 2009 kello 16.20
2.2. Erilaisia etäosallistumistapoja
Edellisten lisäksi yhtenä mahdollisuutena voidaan nähdä erilaiset virtuaalimaailmat ja muut vastaavat graafiset käyttöliittymät. Esimerkiksi kansanedustaja Jyrki Kasvi piti eurovaalitilaisuuden Second Life -virtuaalimaailmassa. Tästä ei ole pitkä matka järjestelmän kokouskäyttöön. Ainoa varsinainen ongelma näissä on se, että ne vaativat muita etäosallistumistapoja enemmän perehtyneisyyttä (käytännössä pitää olla tottunut käyttämään kyseistä virtuaalimaailmaa). Second Lifen kaltainen virtuaalimaailma sopinee etäosallistumispaikaksi toistaiseksi lähinnä rajatuille aiheesta kiinnostuneille ryhmille. Tällaisten virtuaalimaailmojen käyttöä ei pidä kuitenkaan (vahingossakaan) estää lainsäädännöllisesti. Virtuaalimaailmojen käytössä olisi se mielenkiintoinen puoli, että niiden avulla päästäisiin lähimmäksi perinteisen kokouksen "tunnelmaa". Esimerkiksi perinteisen kokousväen eteen valkokankaalle heijastettu virtuaalihuone ihmisen näköisine virtuaalihahmoineen olisi helppo mieltää osaksi kokousta. Puheenvuorot näkyisivät tekstinä ruudulla tai ne voisi pitää ääniyhteydellä.
Kaikki etäosallistumismuodot edellyttävät, että kokousta voi seurata vähintäänkin audiona, mielellään audiovisuaalisena lähetyksenä. Kokouksen seuraaminen voidaan järjestää joko samalla ohjelmistolla (erityisesti kokouskäyttöön suunniteltu ohjelmisto) kuin puheenvuorojen käyttäminen. Vaihtoehtoisesti kokousta voisi seurata selaimella suorana lähetyksenä, joka olisi riippumaton itse kokousohjelmistosta. Erillisen suoran lähetyksen toteuttaminen onnistuu yksinkertaisimmillaan hyvin varustellun kännykän avulla (testattu Piraattipuolueen vuosikokouksessa 2009). Paremman tuloksen saa videokameralla ja erillisellä mikrofonilla. Internetissä on ilmaispalveluita, joihin voi helposti lähettää suoraa ääni- ja kuvayhteyttä kännykällä (Bambuser, Qik). Kokouksessa läsnäolemiseen ei kuitenkaan riittäisi pelkästään mahdollisuus passiivisesti seurata kokouksen kulkua videoyhteydellä. Henkilön, joka haluaa tulla merkatuksi läsnäolevaksi, tulisi ilmaista halunsa olla läsnä esimerkiksi kirjautumalla puheenvuorojen pitämiseen ja/tai äänestämiseen tarkoitettuun ohjelmistoon.
Etäosallistumisen kustannukset yhdistykselle riippuvat siitä millaista ohjelmistoa halutaan käyttää. Ainakin pienehkön yhdistyksen on melko helppoa järjestää etäosallistuminen täysin ilmaiseksi. Piraattipuolueessa on laskettu, että jäsenäänestys postitse maksaisi yhdistykselle useita tuhansia euroja, kun taas sähköinen jäsenäänestys voitaisiin helposti järjestää kustannuksitta. Tekstimuotoinen osallistuminen ei maksa osallistujalle mitään, sen sijaan audio- ja audiovisuaalinen osallistuminen edellyttää webkameran ja/tai mikrofonin hankkimista tai omistamista etukäteen. Yhdistykset tuskin haluaisivat edellyttää halukkailta etäosallistujilta maksullisen kokousohjelmiston hankkimista. Tämä tarkoittaa käytännössä ilmaisohjelmien käyttöä tai oman räätälöidyn ohjelmiston tilaamista yhdistyksen käyttöön. Ilmaisohjelmat ovat usein avointa lähdekoodia, jolloin räätälöidyn version tekeminen onnistuu helposti melko vähäisin kustannuksin.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta

Navigointivalikko