Purje kivistointrospektio5

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piraattiaatteen lähtökohdat ovat monella tapaa ainutlaatuiset. Muutokset joihin tähdätään ovat konkreettisia, ja kansalla on oikea mahdollisuus vaikuttaa niihin.

Poliittisen piraattiaatteen näkymiä, osa 5

Uudet puolueet aloittavat tavallisesti taipaleensa vaatimalla värikkäästi koko poliittisen järjestelmän parantamista. Ne lähtevät esimerkiksi siivoamaan järjestelmää korruptiosta tai paljastamaan kaikille kulissien takana tapahtuvat väärinkäytökset.

Uusi liike on lähtökohtaisesti puhdas kaikista hallinnon erheistä ja puutteista. Tämän ansiosta se kykenee markkinoimaan itseään potentiaalisille kannattajille järjestelmän korjaajana, oli sen ohjelma itsessään millainen tahansa. Jopa ilman selkeitä kantoja siihen, kuinka korjaukset tulisi tehdä.

Tämän mielikuvista kumpuavan ilmiön seurauksena uudet, tai uudistuneet, puolueet ovat käytännössä aina kitkemässä korruptiota, pelastamassa demokratiaa sekä tuomassa tervettä järkeä päätöksentekoon. Näille puolueille ideaalit ovat usein olennaisempia kuin konkreettiset ratkaisut. Niiden retoriikka ei keskity siihen, millaisia päätöksiä tulee tehdä, vaan vaatii pikemminkin sen tavan muuttamista, jolla päätökset tehdään. Muutosretoriikka yksinkertaisesti toimii.

Huoli demokratiasta ei ole mitenkään erityinen piirre juuri nyt. Niin kauan kuin kansanvaltaisuutta on länsimaissa pidetty tavoiteltavana, uudet puolueet sekä toisinaan vanhojen ja väsähtäneiden puolueiden uskottavasti uudistuneet versiot ovat olleet taipuvaisia pitämään tällaista demokratian puolustusta poliittisen ohjelmansa kärjessä. Luuta on ollut kansainvälisesti suosittu symboli kovin erilaisten muutosliikkeiden käytössä, joskin toimivaa konseptia ovat pyrkineet hyödyntämään myös vanhan vallan kandidaatit.

Lihaa luiden ympärillä

Piraattipuolueen tapauksessa tietoyhteiskunnan kehitys tuo uudenlaista konkretiaa tähän tapaan korjata päätöksenteon mekanismeja kansanvaltaisemmiksi ja avoimemmiksi. Piraatit voivat esittää hyvinkin käsinkosketeltavia ehdotuksia tietoverkkojen käytöstä demokraattisen päätöksenteon tukena sekä toisaalta ottaa käyttöön puolueessa uusia toimintamalleja, joihin sopeutuminen on suuremmille puolueille aina raskaampaa.

Esimerkiksi Piraattipuolueen hallituksen kokoukset käydään pääsääntöisesti piraattipuolueiden yhteisessä IRC-verkossa kokouksiin tarkoitetulla kanavalla niin, että kuka tahansa voi niitä reaaliajassa seurata. Keskustelufoorumia on käytetty kokousaloitteiden esittämiseen ja niiden valmistamiseen niin, että riittävää kannatusta nauttineet on käsitelty hallituksen kokouksissa. Foorumilla on lisäksi esitelty luonnoksia pyydetyistä lausunnoista sekä pyritty käymään keskustelua mahdollisista kannanotoista. Olennaista avoimuuden kannalta on myös, että puolueen taloudenpito on avoimena netissä.

Nämä toimintatavat eivät toki itsessään vielä kerro, miten tällaista avoimuutta tulisi käytännön tasolla toteuttaa hallinnossa. Ne antavat silti kannattajille sekä potentiaalisille kannattajille lupausta siitä, mihin suuntaan poliittinen päätöksenteko voisi mennä. Kenties vielä olennaisempaa on se, että puolue näin toimiessaan ilmaisee hylkäävänsä sen mentaliteetin, jonka mukaan tarkoitus pyhittää keinot. Piraattipuolueella sekä kaikilla muilla demokratialiikkeillä, joiden eväinä ei ole pelkkää idealistista retoriikkaa, pikemminkin keinot pyhittävät tarkoituksen.

Vallankumous?

Vallankumous ei ole nykyajan poliittisessa keskustelussa tavallisesti erityisen kuumaa tavaraa, mutta sen sijaan, kun puhutaan tiedon ja teknologian vallankumouksesta, vastakaikua löytyy. Tämän vallankumouksen ymmärretään olevan todellinen ja selvästi havaittava kehitys. Koska sen katsotaan olevan jo alkanut, kyseessä ei ole minkään uuden ja epävarman projektin aloittaminen. Siksi siihen on helppo osallistua.

Vallankumousta ei tehdä alusta loppuun, vaan siihen tullaan mukaan vaikuttamaan. Piraattiaate on tehokasta juuri tämän ansiosta: kehityksen kulkuun voi vaikuttaa. Yhteiskunta on tienhaarassa, ja kansalaisten tehtäväksi jää päättää, kumpaan suuntaan mennään.

Puolueen poliittisia kantoja muotoillessa on aina tärkeä muistaa, että tarkoitus ei ole kumota vanhaa järjestelmää, vaan kehittää sitä. Tässä mielessä ’tiedon vallankumous’ on harhaanjohtava termi. Toki piraatit haluaisivat muuttaa monia asioita vallankumouksellisesti, mutta todellisuudessa kyse on siitä, että hallintoa päivitetään ottamaan vastaan jo tapahtuneet muutokset ja jo toimivat ratkaisut.

Piraateilla ei myöskään ole periaatteellisia poliittisia vastustajia perinteisellä puoluekentällä. Toisin sanoen mitenkään epätodennäköisenä ei pidetä sitä, että jokin muu puolue tulisi järkiinsä ja alkaisi tehdä piraattien kanssa hedelmällistä yhteistyötä tietoyhteiskuntapolitiikan suhteen.