Purje 1002 tiedote

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piraattipuolue tiedottaa: Swiftin kaatuminen voitto kansalaisoikeuksille

Piraattipuolue kehuu Euroopan parlamentin suoraselkäistä päätöstä hylätä Swift-sopimus, joka olisi suonut Yhdysvaltain viranomaisille pääsyn Euroopan unionin kansalaisten kansainvälisten tilisiirtojen tietoihin.

Euroopan tietosuojavaltuutettu ja useat muut tietosuojaviranomaiset olivat toistuvasti todenneet, ettei sopimusluonnos noudattanut vakiintuneita EU:n yksityisyysperiaatteita. Näihin kuuluvat säilytysaikojen minimointi, tarkoituksenmukaisuusrajoitteet, kerättävän tiedon määrän minimointi, oikeus tarkistaa ja korjata tietoja sekä riippumaton valvonta. Sopimus olisi rikkonut sekä EU:n että sen jäsenmaiden lakeja.

Ministerineuvosto yritti ohittaa demokraattisesti valitun parlamentin sopimukseen liittyvässä päätöksenteossa, vaikka Lissabonin sopimus takaa parlamentille oikeuden osallistua siihen.

– Onneksi parlamentti piti pintansa ja näytti ministerineuvostolle sekä Yhdysvalloille kaapin paikan, iloitsee Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Yhdysvalloilla on ollut laaja pääsy eurooppalaisten kansainvälisiin tilitietoihin vuodesta 2002 alkaen, kun viranomaisten oikeuksia saada tilitietoja vahvistettiin maassa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

– Jos sopimus olisi hyväksytty, niin mielivaltainen tilitietojen urkkiminen olisi jatkunut laajamittaisesti. Sopimuksen hylkääminen on selkeä viesti siitä, että EU edellyttää jatkossa lakiensa noudattamista kansainvälisissä sopimuksissa, Palmulehto jatkaa.

Yhdysvaltojen on edelleen mahdollista saada tilitietoja yksilöityjen tietopyyntöjen kautta, mutta niiden osalta noudatetaan EU-maiden tietosuojasäännöksiä.

Yksittäisten europarlamentaarikkojen äänestyskäyttäytymistä ei ole Swift-sopimuksen käsittelyn osalta mahdollista selvittää. Parlamentti ei tilastoi äänestyskäyttäytymistä tiettyjä äänestystapoja käytettäessä. Piraattipuolue vaatii käytännön muuttamista, jotta kansalaiset voivat aina tarkistaa heidän valitsemiensa edustajien äänestyskäyttäytymisen.

Swift-sopimuksen hylkäämisestä verkossa: effi.org/julkaisut/tiedotteet/swift-sopimus-kaatui-2010-02-11.html magnusblusi.wordpress.com/2010/02/16/parlamentti-sanoo-ei-swift-sopimukselle/