Patenttien historia

PiraattiWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mistä patentit alunperin tulivat?

Patentit olivat alunperin brittiläinen keksintö. Ne olivat keskiaikaisten kiltojen tyydyttämiseksi/hävittämiseksi (tuosta on kiistaa) keksittyjä, tarkoituksenaan taata oikeus keksintöihin, niin että muut eivät voineet käyttää niitä, kuten killoilla yksinomaan aiemmin oli oikeus, jota valistusaika osaltaan vastusti.

Sittemmin samanlaiset aatteet levisivät myös muiden, erityisesti brittiläisen imperiumin sisällä eläneiden, rakenteiden vastustukseen.

Ennen Statue of Annea oli toi rakenne, sen jälkeen oli vähitellen myös se että korporaatiot, kuten East India Company, tulivat kyseenalaisiksi (vrt. käsite "charter", joka tuohon aikaan tarkoitti kuninkaallista yksin- ja monopolioikeutta, peruskirjan myötä, tietyn imperiuminosan kaupalliseen hallintaan, myönnettynä puoliyksityiselle taholle; nyttemmin ihan vain yrityksen peruskirjaa, samalla tavalla kuin osakeyhtiön peruskirja paljon myöhemmin perustuslailliseksi kehittyneessä Suomen valtiossa). Tuo kehitys oli sittemmin myös merkittävässä osassa britti-imperiumin kaatumiseen; sen keskitetty, kaupallinen valta mureni siihen että sen sisäiset yritykset lähtivätkin toimimaan autonomisesti, sekä vapaasti, markkinataloudessa, varsinkin Intiassa.

Teoriassa patentit keksittiin myöhemmin. Käytännössä ne ovat vanhempien rakenteiden jäänteitä, joille on keksitty uusi perustelu. Eritoten Yhdysvalloissa, samaan aikaan Ranskan vallankumouksen kanssa sekä itsenäisyyden tullen, uusi taloudellinen perustelu. Mutta silloin niitä myös rajoitettiin rajusti, aiemman Statute of Annen mukaan.

(sittemmin ne ovat jenkkilästä käsin laajentuneet ihan tajuttoman laajalle, kun se alkuperäinen perustelu -- "tieteiden ja käsityötaitojen edistämistarkoitus" -- on jäänyt pois huomiosta.)


  • <decoy_> toi on tietoa joka on kerätty, mun intuitiolla, kamalan monesta eri lähteestä. se vie helposti tunteja että yhdistää sen kaiken.

Linkit

Keskeneräinen artikkeli, decoy päivittänee 28.7.09 mennessä.