Patentit

PiraattiWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tänne kirjoitetaan miten patenttijärjestelmä toimii.

Piraattipuolueen puolueohjelma

Nykyisen patenttijärjestelmän yhteiskunnalle aiheuttamille taloudellisille ja juridisille rasitteille ei ole perusteita kehittyvässä markkinataloudessa. Patentit eivät nykypäivänä juurikaan suojaa yksittäisen keksijäneron keksintöä. Patentteja käytetään ennemminkin pienyrittäjien toiminnan tukahduttamiseen.

Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin. Ne rajoittavat mahdollisesti henkiä pelastavaa tutkimustyötä pakottamalla tiedemiehet salaamaan löydöksensä patenttihakemuksen ajaksi, sen sijaan että tulokset jaettaisiin tiedeyhteisön kesken. Piraattipuolueilla on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka, paitsi ratkaisisi nämä ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

Piraattipuolueen ajaman uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan patenttilakimiesten ja suuryritysten etua. Samat tahot pyrkivät patenttijärjestelmän väärinkäytön lisäksi luomaan yksityisiä monopoleja salaamalla tiedostomuotoja ja ohjelmistorajapintoja. Tämä käytäntö nostaa hintoja ja tukahduttaa tietoyhteiskunnan kehitystä. Julkisen sektorin on omien tietojärjestelmiensä suunnittelussa vastustettava näitä yksityisiä monopoleja ja rohkaistava avointen järjestelmien käyttöä julkishallinnossa, koulut mukaan lukien.

Hyväksytty Piraattipuolueen ylimääräisessä kokouksessa Turussa 15. marraskuuta 2009.

Vaaliohjelma

Patentti- ja rekisterihallitus

European Patent Office

Euroopan patenttitoimisto ei ole virallisesti osana EU:ta. Patenttitoimisto väittää ettei myönnä ohjelmistopatentteja, mutta niitä kuitenkin myönnetään satoja joka vuosi.

Ohjelmistopatentit

Patenttilain 1. luku 1. pykälän mukaan tietokoneohjelmia ei voi patentoida.

Lääkepatentit

Geenipatentit

Vaihtoehtoisia patenttimalleja

Vaihtoehtoisia_patenttijärjestelmiä

Lisätietoa

  • Against Intellectual Monopoly