Kulukorvaukset

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puoluehallitus voi tietyin edellytyksin myöntää korvauksia Piraattipuolueen toiminnasta yksityishenkilölle tai sen jäsenjärjestölle aiheutuneista kuluista. Kulut korvataan laskujen perusteella jälkikäteen. Pääsääntöisesti matkakustannuksia ei korvata täysimääräisinä. Korvaukset käsitellään puoluehallituksen kokouksessa.

Isompaa tapahtumaa järjestäessä tai isomman hankinnan yhteydessä pitää hallitusta konsultoida etukäteen. Tällöin voi saada jo ennen tapahtumaa päätöksen siitä, mitä luokkaa korvaus tulisi olemaan. Erityisen tärkeää on sopia sellaisista asioista, joista aiheutuu puolueelle toistuvaa jatkuvaa kulua, kuten esimerkiksi palvelinmaksut ja nuorisotoiminnan tuki. Mikäli lupaa ei ole kysytty etukäteen, hallitus voi kieltäytyä korvauksen antamisesta.

Kulukorvauksia voi myös hakea Piraattinuorilta. Lisätietoja antaa pinun rahastonhoitaja.


Kulukorvauksen hakeminen

Kulukorvauksista vastaa puolueen taloudenhoitaja Pasi Vähämartti (pasi.vahamartti ät piraattipuolue.fi) ja anomukset tulee osoittaa hänelle kirjeitse tai hyvälaatuisena skannauksena (myös CamScanner -apilla skannatut) sähköpostitse toimitettuna.

Täytä kulukorvauslomake ja varmista että kaikki pyydetyt tiedot ovat oikein (etenkin tilinumero). Liitä lomakkeen mukaan tarvittavat liitteet (lasku/kuitti/matkaselvitys/pankin arkistotosite/kuvakaappaus). Muista allekirjoitus.

Tulosta kulukorvauslomake oheisesta linkistä:

Voit osallistua puoluehallituksen kokoukseen, jossa korvaus käsitellään, ja tarvittaessa tarkentaa hakemustasi tai vastata lisäkysymyksiin.

Tarjouskyselyt

Kun kysyt jonkin tuotteen tai palvelun hintaa, varmista onko ilmoitettu hinta verollinen vai veroton.

Piraattipuolue ei ole arvonlisäverovelvollinen, emmekä täten voi vähentää arvonlisäveroja toiminnassamme, toisin sanoen maksamme tuotteet ja palvelut arvonlisäveroineen.

Yritysten kesken hinnat ilmoitetaan verottomina. Piraattipuolue ei ole yritys, mutta yhdistyksenä se voisi olla arvonlisäverovelvollinen ja tästä syystä tarjoukset ovat välillä verollisia, välillä verottomia. Verojen puutteen takia tarjous voi vaikuttaa edulliselta, mutta lopulliseen laskuun verot kuitenkin lisätään. Tämän takia on erittäin tärkeää tietää, kummasta on kyse, ettei laskun saapuessa tule ikäviä 24% ylimääräisiä yllätyksiä. Näennäisen edullinen hinta voi verojen puutteen takia kääntää tarjousvertailun päälaelleen mikäli ei kiinnitä verojen olemassaoloon tai niiden puutteeseen huomiota.

Kun summat ovat oikein, ei hallituksen tarvitse tehdä lisäselvityksiä ja uusia päätöksiä, tosin sanoen korvauskäsittelyaika ei veny ja laskut saadaan maksettua eräpäivään mennessä.


Laskut

Laskut tulee osoittaa puolueen laskutusosoitteeseen (osoite lopussa). Tämä koskee laskuja, jotka ovat seurausta puoluehallituksen päätöksistä. Puolue maksaa tällaiset laskut omatoimisesti, jolloin varsinaisen tilaajan ei tarvitse hoitaa maksua. Laskuihin pitää muistaa pyytää tilaajan viitteeksi tilauksen tekijän nimi (eri asia kuin viitenumero / viesti) ja mahdollinen puoluehallituksen kokouksen päätöksen numero. Näin puoluehallitus tietää keneen olla yhteydessä, mikäli jotain kysyttävää ilmenee.

Mikäli piiri tekee hankintoja omatoimisesti ja aikoo hakea joko osan tai kaiken puolueelta korvattavaksi, tulee lasku tilata tilaajalle itselleen. Lasku tulee myös maksaa omatoimisesti ja vasta tämän jälkeen hakea korvausta. Tämä siitä käytännön syystä, että laskun eräpäivä ei ehdi umpeutua.

Mikäli olet hakemassa korvausta maksetusta laskusta, toimita puolueen laskutusosoitteeseen kopio laskusta (tai alkuperäinen lasku), sekä tuloste pankin arkistointitositteesta. Ilman arkistointitositetta emme voi tietää onko lasku tosiasiallisesti maksettu.

Kuitit

Toimita kuitti puolueen laskutusosoitteeseen korvaushakemuksen liitteenä. Kuitti itsessään osoittaa että ostos on maksettu, joten niiden osalta riittää, että korvauksen hakija täyttää tietolomakkeen ja toimittaa sen allekirjoitettuna kuitin kera laskutusosoitteeseen.

Joissain tapauksissa ei ole saatavilla kunnollista kuittia tai maksutositetta. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi PRH:n palvelussa, jossa nettisivulla näkyy tapahtuma, mutta PDF tai sähköposti kopiota ei ole saatavilla. Ota tällöin kuvakaappaus ruudusta, jossa näkyy summa sekä muuta tietoa ostokseen liittyen. Tällaiset palvelut ovat salakavalia, sillä kun kuitin puutteen huomaan, on jo usein liian myöhäistä sen saamiseksi. Siksi kuvakaappaus kannattaa otta heti, mikäli tuntuu siltä, ettei kuittia mahdollisesti ole tarjolla.

Mikäli saat laskun tai kuitin tekstimuotoisena sähköpostiviestinä, ota viestistä tuloste ja toimita se hakemuksen liitteenä kuittina.

Kännykällä tai kameralla otettuja kuvia kuiteista ei hyväksytä. Mikäli käytät kännykässä CamScanner -appia, tai käytössäsi on skanneri, voit lähettää kulukorvausanomuksen liitteineen sähköpostitse.

Matkakulut

Tulosta matkakorvauslomake oheisesta linkistä:

Täytä kaikki kysytyt tiedot selkeällä käsialalla, mieluiten tekstaten.

Mikäli käytit matkantekoon julkista liikennettä, riittää että kirjoitat lähtö- ja päätekaupunkien nimet. Kirjoita meno ja paluumatkat omille riveilleen. Kuljettua kilometrimäärää ei tarvitse ilmoittaa. Liitä mukaan kuitenkin kaikki alkuperäiset kuitit ja mahdolliset matkaliput.

Mikäli käytit matkantekoon omaa autoasi, kirjoita lomakkeeseen tarkka lähtö- ja pääteosoite. Katso osoitteiden välinen matkan pituus Googlen kartan reittihaun avulla:

Matkan pituuden saa selville kirjoittamalla hakukenttään "lähtöosoite paikkakunta to pääteosoite paikkakunta, Finland", ilman lainausmerkkejä. Esimerkiksi "Laiho 3 Jyväskylä to Kirkkokatu 5 Helsinki Finland" antaa yhdensuuntaisen matkan pituudeksi 275 km.

Muista allekirjoittaa lomake ennen postitusta.

Yleistä

Lähetä täyttämäsi lomake tarvittavine liitteineen kirjekuoressa alla olevaan osoitteeseen. Kyseinen osoite on samalla puolueen laskutusosoite.

Piraattipuolue r.p.
c/o Pasi Vähämartti
Kilpiäistentie 1 A as. 6
15240 Lahti

Korvaushakemukset käsitellään puoluehallituksen kokouksessa. Mikäli korvaushakemus hyväksytään, maksetaan korvaus tilillesi mahdollisimman nopeasti. Korvauksen saamiseen voi kulua noin 2 viikkoa hakemuksen postittamisesta.

Kulu korvataan, mikäli se katsotaan aiheelliseksi, joko osin tai kokonaan. Ennakkopäätös hankinnalle puoluehallitukselta on suotavaa.

Lisätietoja saa rahastonhoitajalta [Pasi Vähämartti]. Yhteydenotot mieluiten sähköpostitse (pasi.vahamartti [at] piraattipuolue.fi).