Keskustelu:Alternativ till Medicinpatent

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alkuperäinen:

På Svenska

Speciellt i Europa, som har en kraftigt finansierad statlig hälsovård, får medicinindustrin den största delen av sin inkomst direkt från staterna. Den Europeiska medicinforskningsorganisationen EFPIA berättar i sin raport från år 2006 (sidan 37) att den största delen av medicinkostnaderna blev betalda av staterna - till exempel betalade Finska staten 66 %, Tyska 90 %, Franska 95 % och Nederländska 99,7 % av alla läkemedelskostnader. Från sammanställningar gjorda av de stora läkemedelsbolagen själva (tex. Novartis [sid 143], AstraZeneca), kan man läsa att av försäljningsinkomster används ca 15 % till forskning och framtagning av nya mediciner. Är patentsystemet verkligen det effektivaste sättet att finansiera forskning, då läkemedelsindustrin själv medger att de använder 85 % av pengarna de får av stateter till andra ändamål?


Ett alternativ vore att staterna själv finansierar läkemedelsforskning direkt, och ger ut alla forskningsresultat för fri användning. I Sveriges Socialstyrelses raport framgår det (på sidan 13) att medicinpriserna sjönk i medeltal 70 procent då deras patentskydd utgick och billigare preparat kom in på marknaden. I detta fall är det frågan om 20 år gamla preparat som har haft gott om tid att [vakiintua] på marknaden, och således sänka konkurrenskraften på billigare alternativpreparat - människor tenderar att lita på samma produkter de alltid har använt. Det är alltså troligt att fri konkurrens skulle sänka priserna ännu mer på nya preparat som just kommit ut på marknaden.


Ifall staterna flyttade 20-30 % av pengarna som de subventionerar medicinkostnader med direkt till medicinforskning, så skulle medicinforskningen ha mer pengar till förfogande än i nuläget. På samma gång skulle priset på mediciner sjunka med i alla fall 70 % - med slutresultatet att medicinkostnaderna för staterna skulle sjunka, i bästa fall till hälften!

Det här skulle också leda till en rad andra fördelar:

1. Lääkemedelspatenterna håller priset på läkemedel hög även i utvecklingsländer, och dödar därmed massor av folk varje dag. Att skrota patentsystemet skulle ändra på det här. 2. Patentfri forskning är också mycket effektivare, eftersom forskare inte behöver oroa sig över om deras forskning inkräktar på existerande patent och om de därför måste göra samma sak på ett mindre effektivt sätt. 3. Forskningen skulle också effektiviseras genom att all information skulle vara allmänt åtkomlig, det skulle inte finnas intresse att gömma den. 4. Vi skulle slippa intressekonflikten, där det är mer lönsamt för läkemedelsbolag att utveckla mediciner som lindrar besvär än botar sjukdomar helt. 5. Nuförtiden är det inte nödvändigtvis lönsamt att utveckla läkemedel för sjukdomar som mest förekommer i fattiga länder och är sällsynta annanstans. Det skulle vara enklare att även ta dessa i beaktande då försäljningsvinst inte är den primära motiveringen.

Finnland kan inte ensamt driva igenom den här förändringen, men på Europeisk nivå är det möjligt. Allt som krävs är tillräckligt med vilja.

("Alternativ till Medicinpatent") baserar sig på Svenska Piratpartiets ursprungliga förslag.)




Muutokset:


Speciellt i Europa, som har en kraftigt finansierad statlig hälsovård, får medicinindustrin den största delen av sin inkomst direkt från länderna. Den Europeiska medicinforskningsorganisationen EFPIA berättar i sin raport från år 2006 (sidan 37) att den största delen av medicinkostnaderna betalades av länderna - till exempel betalade Finska staten 66 %, Tyska 90 %, Franska 95 % och Nederländska 99,7 % av alla läkemedelskostnader. Från sammanställningar gjorda av de stora läkemedelsbolagen själva (tex. Novartis [sid 143], AstraZeneca), kan man läsa att av försäljningsinkomster används ca 15 % till forskning och framtagning av nya mediciner. Är patentsystemet verkligen det effektivaste sättet att finansiera forskning, då läkemedelsindustrin själv medger att de använder 85 % av pengarna de får till andra ändamål?


Ett alternativ vore att länderna finansierar läkemedelsforskning direkt, och lämnar ut alla forskningsresultat för fri användning. I Sveriges Socialstyrelses raport framgår det (på sidan 13) att läkemedelspriserna sjönk i medeltal 70 procent då deras patentskydd utgick och billigare preparat etablerades på marknaden. I detta fall är det frågan om 20 år gamla preparat som har haft gott om tid att etablera sig på marknaden, och således sänka konkurrenskraften på billigare alternativpreparat - människor tenderar att lita på samma produkter de alltid har använt. Det är alltså troligt att fri konkurrens skulle sänka priserna ännu mer på nya preparat som nyligen kommit ut på marknaden.


Ifall länderna flyttade 20-30 % av pengarna som de subventionerar läkemedelskostnader med direkt till forskning, så skulle forskningen ha mer pengar till förfogande än i nuläget. På samma gång skulle priset på mediciner sjunka med i alla fall 70 % - med slutresultatet att läkemedelskostnaderna för staterna skulle sjunka, i bästa fall till hälften!

Det här skulle leda till en rad andra fördelar:

1. Lääkemedelspatenterna håller priset på läkemedel högt även i utvecklingsländer, och på grund av detta dör många i onödan. Att skrota patentsystemet skulle rädda många liv. 2. Patentfri forskning är mycket effektivare, eftersom forskarna inte behöver oroa sig över om deras forskning inkräktar på existerande patent och om de därför måste göra samma sak på ett mindre effektivt sätt. 3. Forskningen skulle effektiviseras genom att all information skulle vara allmänt åtkomlig, det skulle inte finnas intresse att gömma den. 4. Vi skulle slippa intressekonflikter, där det är mer lönsamt för läkemedelsbolag att utveckla mediciner som lindrar besvär än botar sjukdomar helt. 5. Nuförtiden är det inte nödvändigtvis lönsamt att utveckla läkemedel för sjukdomar som mest förekommer i fattiga länder och är sällsynta annanstans. Det skulle vara enklare att ta dessa i beaktande då försäljningsvinst inte är den primära motiveringen.

Finnland kan inte ensamt driva igenom den här förändringen, men på Europeisk nivå är det möjligt. Allt som krävs är tillräckligt med vilja.

("Alternativ till Medicinpatent") baserar sig på Svenska Piratpartiets ursprungliga förslag.)