Bookabooka

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helsingin Sanomat raportoi tänään 21.4. tapauksesta, jossa Kopiosto sekä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) vaativat suomalaista Bookabooka-sivustoa lopettamaan toimintansa. Kyseinen sivusto toimii kirjanvälityspalveluna yksityisten kansalaisten välillä. Käyttäjä ilmoittaa sivustolla olevansa halukas myymään tai vuokraamaan jonkin hallussaan olevan kirjan, jonka jälkeen kiinnostuneet asiakkaat voivat tilata Bookabookalta myyjän yhteystiedot sopiakseen yksityiskohdista tarkemmin. Kopioston ja TTVK:n tulkinnan mukaan tämänlainen toiminta on tekijänoikeuslain vastaista, koska vuokraamistoiminnalle tarvitaan tekijöiden lupa.

Kopioston ja TTVK:n kannassa on niin paljon eri asioita pielessä, että on vaikea keksiä, mistä kohtaa niiden kritisoiminen pitäisi aloittaa. Bookabooka-palvelu tarjoaa yksittäisille ihmisille mahdollisuuden myydä tai vuokrata laillisesti ostamiaan ja omistamiaan kirjoja. Oleellista kritiikissä tuntuu olevan se, että kyseessä on vuokraamistoiminta. Esimerkiksi huutokauppasivusto Huuto.net, joka on toimintatavoiltaan muuten samankaltainen, mutta jossa ei ole mahdollisuutta vuokraamiseen, on saanut toimia rauhassa jo monien vuosien ajan. Tämä onkin maalaisjärjen mukaista - kun on jotain ostanut, on sen jälleenmyymiseen täysi oikeus. Mutta mikäli yksityishenkilöt harrastavatkin keskenään vuokraamista, muuttuu toiminta TTVK:n mielestä moraalittomaksi ja paheksuttavaksi.

TTVK kirjoittaa seuraavasti vaatimuskirjeessään Bookabookalle: "Yleisön saataville saattamisen oikeus on kappaleen valmistamisoikeuden ohella keskeinen arvioitaessa tekijän mahdollisuuksia hyödyntää taloudellisesti luomaansa teosta. Tekijällä on yksinoikeus määrätä kaikista niitä tavoista, joilla hänen luomansa teos voidaan saattaa yleisön käytettäväksi. Myös vuokraaminen ja lainaaminen kuuluvat näihin." Piraattipuolue katsoo pöyristyttäväksi toiminnan, jossa vedotaan tekijän oikeuteen määrätä teoksensa julkituomisesta. Vuokrattavat teokset on jo tekijän luvalla tuotu yleisön saataville, kun ne ensimmäisen kerran tuotiin myyntiin. Tekijänoikeuslaki saattaa tämänkaltaisen toiminnan tuomita mutta logiikkaa siitä on silloin turha etsiä.

TTVK vetoaa siihen, että teoksen käyttäminen kohdistuu yleisöön, "jos periaatteessa kuka tahansa voi saada teoksen käyttöönsä", ja että "Internetissä tapahtuva teosten välittäminen on aina yleisölle suuntautuvaa toimintaa". Vuokraaminen ei siis itsessään ole paheksuttavaa, mutta on kylläkin sitä, jos sitä tehdään netissä. Olisi mielenkiintoista tietää, haluaisiko TTVK vetää seuraavaksi oikeuteen myös esimerkiksi avoimet kirpputorit, sillä tuodaanhan näissäkin teoksia yleisön saataville. Myöskään kirjastot eivät kysy, haluavatko kirjailijat teoksensa niihin lainattaviksi, vaikka kirjastotoiminnasta pientä korvausta maksetaankin.

Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho toteaa Helsingin Sanomien uutisessa, että "tekijänoikeuslain henki ei ole se, että sitä voitaisiin teknisellä kikkailulla kiertää", ja vertaa sen jälkeen Bookabookan toimintaa The Pirate Bay -sivuston toimintaan. Sen suhteen vertaus pitää paikkansa, että Pirate Baykin on yksityishenkilöiden tapa olla toistensa kanssa yhteydessä ja levittää kulttuuria. Oikeusistuimen tulkinnasta riippuen Bookabooka saattaa myös rikkoa tekijänoikeuslakia, aivan kuten Pirate Baykin. Mutta siinä missä osa ihmisistä saattaa vastustaa tiedostonjakamista, on vaikea nähdä, miten edes kiivaimmat tekijänoikeuslain puolustajat voisivat tosissaan vastustaa yksityishenkilöiden välistä kirjanvuokrausta. Onkin julkeaa röyhkeyttä koettaa tämänkaltaisessa tilanteessa vedota lain henkeen - tekijänoikeuslain tehtävä on edistää kulttuuria, ei vahingoittaa sitä. Tilanne, jossa ihmisiä kielletään kertomasta, mistä muiden kaipaamia kirjoja voisi löytää, ei millään tapaa edistä kulttuuria. Se on myös räikeässä ristiriidassa sananvapauden ja omaistusoikeuden, yhteiskunnan kahden peruspilarin, kanssa.

Tekijänoikeuslaki on vuosi vuodelta käynyt yhä etäämmäksi todellisuudesta, ja tämä tapaus osoittaa erinomaisesti, ettei sillä ole enää mitään tekemistä oikeuden tai kohtuuden kanssa. TTVK ja muut Bookabookia vastustavat tahot eivät pyrikään ajamaan kulttuurin asiaa, tai edes kunnioittamaan ihmisoikeuksia tai yleistä oikeustajua, vaan tukahduttamaan mahdollisuudet hankkia kirjallisuutta muuten kuin täyteen hintaan uutena. On epäselvää, ovatko heidän vaatimuksensa juridisesti päteviä, mutta jos ovat, on se vain yksi syy lisää pitkään listaan tekijänoikeuden kritiikkejä. Piraattipuolue olettaakin, että samat tahot olisivat seuraavaksi kieltämässä kaikkea käytettyjen kulttuuriteosten kauppaa, jos vain saisivat siihen mahdollisuuden.

Henkisen omaisuuden viikolla piraattitoimintaa

Bookabooka-jahti putkahti julkisuuteen sopivana ajankohtana, sillä 21.-24.4. vietetään henkisen omaisuuden viikkoa ja 23.4. tekijänoikeuspäivää. Perinteisesti tämä aika on merkinnyt tekijänoikeusjärjestöjen "valistustoiminnan" vilkastumista. Piraattipuolue haluaa tuoda keskusteluun vaihtoehtoisia näkökulmia ja järjestää tänä aikana useita tapahtumia. Tekijänoikeuspäivänä 23.4. paikalliset piraatit jalkautuvat Helsingissä ja Tampereella kaupunkiensa keskustoihin näyttäytymään ja osoittamaan olemassaolonsa. Perjantaina 24.4. järjestetään Helsingin yliopistolla Porthania-rakennuksen aulassa klo 14.00 keskustelutilaisuus tekijänoikeuksista, jossa ovat mukana Piraattipuolueen ja Effin edustajat ja dosentti Marjut Salokannel. Lisäksi viikolla on luvassa piraattien vapaamuotoisia tapaamisia Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa.

Pirate Bay -oikeudenkäynnin tulos on nostanut myös suomalaisen Piraattipuolueen jäsenmäärää. Tällä hetkellä jäsenhakemuksia tulee noin 50 päivässä. Jäsenhakemussuma siivitti myös Piraattipuolueen jäsenmäärän yli 1 000 jäsenen rajapyykin.