Muutokset

Yhdistyslaki2

701 tavua lisätty, 10. elokuuta 2009 kello 02.07
ei muokkausyhteenvetoa
*[http://wiki.piraattipuolue.fi/images/1/1f/Yhdistyslakikysely.pdf Kannanotto 16.1.2009]
*[http://wiki.piraattipuolue.fi/images/4/40/Yhdistyslakijuttu.pdf Selvitys 3.6.2009]
*[http://wiki.piraattipuolue.fi/images/b/b9/PP_yhdistyslaki_etaosallistuminen_100809.pdf Selvitys 10.8.2009]
=Selvitys=
Muut kuin suljetut äänestykset voidaan etäosallistumisessa järjestää vastaavalla tavalla avoimesti kuin perinteisessäkin kokoustavassa. Viittaaminen lienee yleisin äänestystapa, tämän voi korvata siten, että etäosallistuja joko kirjoittaa tai lausuu ääneen oman äänensä.
Suljettuja äänestyksiä voidaan järjestää helposti videokonferenssiohjelmistoissa. Ne eivät tosin välttämättä salli kovin monimutkaisia äänestystapoja. Lisäksi on mahdollista esimerkiksi hankkia oma internet-selaimessa toimiva äänestyssovellus. Tällaisten sovellusten laatiminen on melko yksinkertaista. Yksinkertaisimmillaan äänestyssovellus olisi vastaanvalainen kuin tavanomaiset nettigallupit. Näissä äänestyssovelluksissa teknisen ylläpitäjän on mahdollista yhdistää ääni ja äänestäjä toisiinsa. Kokouksen osanottajien tai ääntenlaskijoiden ei ole kuitenkaan mahdollista yhdistää ääntä ja äänestäjää (paitsi jos he itse huolehtivat myös teknisestä ylläpidosta). Nettigallup-tyyppiset äänestyssovellukset tarjoavat kuitenkin useimmille yhdistyksille varmasti riittävän tasoisen äänestyssalaisuuden. Laki sallii jo nyt kirjeäänestyksen, jossa joudutaan täysin luottamaan kirjeiden käsittelijöihin (että he eivät yhdistä lähetyskuorta ja äänestyslippukuorta). Kun etäosallistuminen sallitaan lainsäädännössä, yhdistyskäyttöön sopivia äänestyssovelluksia ilmaantunee melko nopeasti saataville. Yksi hyvä esimerkki jo valmiiksi löytyvästä suomenkielisestä äänestyssovelluksesta on phpESP, joka tarjoaa laajat säätömahdollisuudet ja on äänestäjälle äärimmäisen yksinkertainen käyttää. Sovellus antaa mahdollisuuden käyttäjätunnusten käyttöön, erilaisiin äänestysmuotoihin ja laskentatapoihin, sekä toimii kokonaan www-selaimen kautta. Nettigallup-tyyppisiä sivustoja on tarjolla paljon ja mm. twiigs sivusto tarjoaa kaikki perusominaisuudet, jotka riittäisivät varmasti useimmille pienille yhdistyksille.
====Esimerkki äänestyksen kulusta====
3. Open Meetingsissä kaikki etäosallistujat näkevät muut läsnäolevat etäosallistujat (nimen/nimimerkin ja mahdollisen videokuvan). Ääni- ja kuvayhteys fyysiseltä kokouspaikalta voidaan lähettää esimerkiksi kokouksen puheenjohtajan kautta.
4. Etäosallistujat voivat käyttää puheenvuorojen pitämiseen ääni- ja kuvayhteyttä tai pelkkää ääniyhteyttä osallistumiseen. Ohjelmistossa on myös tekstin kirjoitusominaisuus, jolla voisi esimerkiksi pyytää puheenvuoroja. Puheenjohtajan Open Meeting Meetings -näkymä heijastetaan fyysisellä kokouspaikalla valkokankaalle.
5. Open Meetingsissä jokainen käyttäjä näkee edessään ruudun, jolle voidaan asettaa näkyville haluttua tekstiä tai kuvaa, esimerkiksi esityslista. Näytettävää sisältöä voidaan vaihtaa kokouksen edetessä.
6. Open Meetingsissä voidaan luoda yksinkertaisia kyllä/ei-äänestyksiä sekä useamman vaihtoehdon äänestyksiä. Äänestykset ovat suljettuja: kukaan ei näe mitä tietty henkilö on äänestänyt. Muissa kuin suljetuissa äänestyksissä ääni voidaan antaa muulla tavalla, esim. ääneen sanomalla (vrt. viittauskäytäntö perinteisessä kokouksessa).
Open Meetings on vielä kehittelyvaiheessa oleva selaimessa toimiva ilmainen ja avoimen lähdekoodin videokonferenssiohjelmisto. Vastaava ohjelmisto on esimerkiksi Adobe Acrobat Connect Pro (maksullinen, saatavilla myös ilmainen 30 päivän kokeiluversio). Lisäksi esimerkiksi kaikissa Windows XP -käyttöjärjestelmissä on valmiiksi asennetuna NetMeeting-ohjelmisto, jossa on samat ominaisuudetsamoja ominaisuuksia. Ohjelmiston huono puoli on se, ettei se toimi muissa käyttöjärjestelmissä.
====Audioyhteys====
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
576
muokkausta