Muutokset

Yhdistyslaki2

2 293 tavua lisätty, 5. elokuuta 2009 kello 23.51
2.5. Etäosallistuminen käytännössä
1. Kokouskutsussa mainitaan etäosallistumismahdollisuudesta ja ilmoitetaan nettiosoite, josta pääsee etäosallistumaan.
2. Kokouksen alkaessa halukkaat etäosallistujat menevät kokouskutsussa mainitulle verkkosivulle, jossa pääsee rekisteröitymään ja kirjautumaan sisään internet-selaimessa toimivaan Open Meetings -ohjelmistoon. Kokouksen puheenjohtaja on ja sihteeri ovat myös läsnä etäosallistumisohjelmistossa. Yhdistys käyttää valmista Open Meetings -serveriä tai huolehtii oman serverin pystyttämisestä etukäteen (testissä asennus kesti puolisen tuntia).
3. Open Meetingsissä kaikki etäosallistujat näkevät muut läsnäolevat etäosallistujat (nimen/nimimerkin ja mahdollisen videokuvan). Ääni- ja kuvayhteys fyysiseltä kokouspaikalta voidaan lähettää esimerkiksi kokouksen puheenjohtajan kautta.
5. Open Meetingsissä jokainen käyttäjä näkee edessään ruudun, jolle voidaan asettaa näkyville haluttua tekstiä tai kuvaa, esimerkiksi esityslista.
6. Open Meetingsissä voidaan luoda yksinkertaisia kyllä/ei-äänestyksiä sekä useamman vaihtoehdon äänestyksiä. Äänestykset ovat suljettuja: kukaan ei näe mitä tietty henkilö on äänestänyt. Muissa kuin suljetuissa äänestyksissä ääni voidaan antaa muulla tavalla, esim. ääneen sanomalla (vrt. viittauskäytäntö perinteisessä kokouksessa).
Open Meetings on vielä kehittelyvaiheessa oleva selaimessa toimiva ilmainen ja avoimen lähdekoodin videokonferenssiohjelmisto. Vastaava ohjelmisto on esimerkiksi Adobe Acrobat Connect Pro (maksullinen, saatavilla myös ilmainen 30 päivän kokeiluversio). Lisäksi esimerkiksi kaikissa Windows XP -käyttöjärjestelmissä on valmiiksi asennetuna NetMeeting-ohjelmisto, jossa on samat ominaisuudet. Ohjelmiston huono puoli on se, ettei se toimi muissa käyttöjärjestelmissä.
====Audioyhteys====
1. Kokouskutsussa mainitaan etäosallistumismahdollisuudesta ja ilmoitetaan ohjelmisto, joka pitää ladata, jotta pääsee etäosallistumaan sekä erillinen verkkosivu, jonka kautta pääsee äänestämään. Kokouskutsun mukana tulee äänestämiseen tarkoitettu yksilöllinen salasana (ks. kohta 2.4.). Lisäksi kerrotaan nettiosoite, jonka kautta fyysistä kokousta voi katsella ja kuunnella erilliseltä verkkosivulta suorana lähetyksenä.
2. Kokouksen alkaessa halukkaat etäosallistujat avaavat Mumble-ohjelmiston ja kirjautuvat ohjeiden mukaan "huoneeseen", jossa etäosallistuminen tapahtuu. Kokouksen puheenjohtaja on ja sihteeri ovat myös läsnä etäosallistumisohjelmistossa. Yhdistys huolehtii Mumble-serverin pystyttämisestä etukäteen.
3. Mumblessa kaikki osallistujat näkevät kaikkien muiden läsnä olevien etäosallistujien nimet/nimimerkit ja kuulevat heidät ääniyhteydellä sekä voivat pitää itse puheenvuoroja ääniyhteydellä. Ääniyhteys välitetään fyysisellä kokouspaikalla kaiuttimista kaikille läsnäolijoille.
4. Fyysiseltä kokouspaikalta voi olla jatkuva äänilähetys Mumblen kautta. Vaihtoehtoisesti fyysistä kokousta voisi katsella ja kuunnella erilliseltä verkkosivulta suorana lähetyksenä (esim. Bambuser tai Qik, joihin kuka tahansa voi helposti lähettää suoraa videokuvaa).
5. Etäosallistujat äänestäisivät suljetuissa äänestyksissä erillisellä verkkosivulla. Tätä varten voidaan kohtuullisen helposti koodata oma sovellus tai käyttää jotakin jo olemassa olevaa vaihtoehtoa (ks. kohta 2.4.). Muissa kuin suljetuissa äänestyksissä ääni voidaan antaa muulla tavalla, esim. ääneen sanomalla (vrt. viittauskäytäntö perinteisessä kokouksessa).
Mumble on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka on saatavilla useimpiin käyttöjärjestelmiin. Mumblessa on ääniyhteys ja yksinkertainen tekstichat-ominaisuus. Vastaavia ohjelmistoja ovat TeamSpeak ja Ventrilo.
====Tekstiyhteys====
1. Kokouskutsussa mainitaan etäosallistumismahdollisuudesta ja ilmoitetaan nettiosoite, josta pääsee etäosallistumaan, sekä tarvittavat tiedot, jotta voi osallistua omalla IRC-asiakasohjelmalla, sekä erillinen verkkosivu, jonka kautta pääsee äänestämään. Kokouskutsun mukana tulee äänestämiseen tarkoitettu yksilöllinen salasana (ks. kohta 2.4.). Lisäksi kerrotaan nettiosoite, jonka kautta fyysistä kokousta voi katsella ja kuunnella erilliseltä verkkosivulta suorana lähetyksenä.
 
2. Kokouksen alkaessa kaikki halukkaat etäosallistujat liittyvät kokousta varten avatulle IRC-kanavalle joko omalla asiakasohjelmallaan tai kokouskutsussa mainitussa nettiosoitteessa olevan WebIRC-sovelluksen kautta. Kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri ovat myös läsnä etäosallistumisohejlmistossa.
 
3. IRC:ssä kaikki osallistujat näkevät muiden etäosallistujien nimet/nimimerkit ja heidän kirjoittamansa puheenvuorot. Etäosallistuja seuraa samalla kokousta suorana kuva- ja äänilähetyksenä erilliseltä verkkosivulta esim. Bambuser tai Qik, joihin kuka tahansa voi helposti lähettää suoraa videokuvaa).
 
4. Etäosallistujat äänestäisivät erillisellä verkkosivulla. Tätä varten voidaan kohtuullisen helposti koodata oma sovellus tai käyttää jotakin jo olemassa olevaa vaihtoehtoa (ks. kohta 2.4.). Muissa kuin suljetuissa äänestyksissä ääni voidaan antaa muulla tavalla, esim. ääneen sanomalla (vrt. viittauskäytäntö perinteisessä kokouksessa).
 
IRC on pikaviestintäpalvelu, johon on saatavilla erityisiä asiakasohjelmistoja kaikille käyttöjärjestelmille. Lisäksi on mahdollista käyttää internet-selaimella toimivaa WebIRC-palvelua. IRC:ssä on keskustelukanavia, joilla voi olla yhtaikaa hyvinkin useita satoja käyttäjiä.
==3. Etäkokoukset==
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta