Muutokset

Yhdistyslaki2

41 tavua poistettu, 31. heinäkuuta 2009 kello 21.22
2.3. Osallistujien tunnistaminen
===2.3. Osallistujien tunnistaminen===
Nykyään yhdistystoiminnassa ei ole yleensä tapana erityisesti tunnistaa kokoukseen osallistujia. Äänestystilanteissakin usein lähinnä kysytään, onko paikalla ketään joka ei ole jäsen, ja pyydetään heitä olemaan äänestämättä. Yhdistysten toiminta perustuu keskinäiseen luottamukseen. Sähköiset osallistumiskäytännöt perustuvat samaan keskinäiseen luottamukseen eivätkä yleensä edellytä järeämpiä "tunnistamiskäytäntöjä" kuin perinteisetkään kokoukset. Lähinnä suljettu lippuäänestys edellyttäisi äänioikeuden jonkinlaista varmistamista. Sopivan varmennustavan löytäminen tulee jättää kunkin yhdistyksen omaan harkintaan.
Sähköiset toimintatavat eivät ole erityisen epäluotettavia eivätkä vaadi normaalia järeämpiä tunnistamis- ja varmistusmekanismeja (suljeattua lippuäänestystä lukuunottamatta). Suurin , sillä suurin osa ihmisistä haluaa käyttäytyä hyvin niin netissä kuin muuallakin. Yhdistyslain uudistamisessa on lähdettävä tästä näkökulmasta, ei perusteettomista ennakkoluuloista sähköisiä toimintatapoja kohtaan. Häiriköinti etäosallistumisessa voi olla sosiaalisesti helpompaa kuin oltaessa fyysisesti kokouspaikalla, mutta toisaalta häirikkö voidaan poistaa keskustelusta helposti.
Varotoimien järeys ja hinta riippuvat myös yhdistyksen koosta. Jos SAK päättäisi järjestää sähköisen jäsenäänestyksen kaikille miljoonalle jäsenelleen, se vaatisi epäilemättä rahaa ja aikaa, mutta saattaisi yhä hyvinkin tulla halvemmaksi kuin nykylain sallima postiäänestys. Jos taas parin tuhannen jäsenen Piraattipuolue järjestää sellaisen, se onnistuu vähällä vaivalla ja itse asiassa täysin ilmaiseksi.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
1 623
muokkausta