Muutokset

Yhdistyslaki

1 081 tavua lisätty, 3. heinäkuuta 2009 kello 18.19
p
ei muokkausyhteenvetoa
Tällä sivuilla olevilla numeroiduilla kohdilla viitataan [http://otakantaa.fi/resourcedisplay.cfm?resfile=88aeea87-8d6d-4125-a46a-e04732eea439 otakantaa.fi-sivustolla] olevaan kannanottolomakkeeseen. Tämä sivu saatavilla myös [[Media:yhdistyslakikysely.pdf|pdf-tiedostona]].
==Yleistä muutostarpeista==
Lainmuutoksessa on otettava huomioon mahdollisten etäosallistumistapojen kirjavuus. Lain ei tule vahingossakaan rajata mitään mahdollisuuksia pois. Audio- ja video-osallistuminen ovat vain yhdenlainen osallistumistapa. Tekstipohjainen osallistuminen on usein selkeämpi ja monille osallistujille helpompi ratkaisu saada esitettyä asiansa mahdollisimman ymmärrettävästi. Reaaliaikaisen tekstipohjaisen keskustelun hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla edellyttää kuitenkin kokonaisuudessaan verkon välityksellä tapahtuvien kokousten sallimista.
Esimerkiksi realiaikainen reaaliaikaisen tekstipohjaisen keskustelun hyötyjä ovat, että keskustelut ja niiden kellonajat on helppo tallentaa, ja jossa . Lisäksi niissä on hyvät mahdollisuudet osallistujien valvontaan ja puheenvuorojen myöntämiseen antamalla kirjoitusoikeus yhdelle henkilölle kerrallaan. Jopa keskustelupöytäkirjojen tekeminen niin haluttaessa on huomattavan paljon helpompaa ja tarkempaa.
'''29) Muu ehdotus ja sen perustelut'''
==Yhdistyksen jäsenten yksimielinen kokous ilman muodollista kokousta==
'''55)-Yhdistyslaissa on tarkoituksenmukaista säätää nimenomaisesti jäsenten yksimielisestä päätöksestä ilman muodollista kokousta.''' *kannatan*hyväksyn*'''ei kantaa X'''*ongelmallinen*vastustan '''56) = Ei kantaaPerustelut''' Esitetyn uuden 17 §:n 4 momentin säädökset jäsenten yksimielisestä päätöksenteosta ilman varsinaista kokousta on muotoiltu turhan hankaliksi. Lainkohdassa ei pitäisi edellyttää jokaisen jäsenen omakätistä allekirjoitusta, vaan muukin kirjallinen, esimerkiksi sähköpostitse tapahtuva hyväksyminen tulisi sallia. Ehdotamme esitetyn uuden 17 §:n 4 momentin sanamuodoksi seuraavaa: Jäsenet voivat yksimielisinä päättää yhdistyksen kokoukselle kuuluvasta asiasta ilman kokousta. Päätös on tehtävä kirjallisesti, päivättävä ja kunkin yhdistyksen jäsenen on hyväksyttävä se allekirjoituksella, sähköpostitse tai muulla vastaavalla tavalla kirjallisesti. / Ei perustelujaKirjalliseen päätökseen sovelletaan muuten, mitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjasta säädetään.
==Etäosallistuminen mahdolliseksi myös valtuutettujen kokouksessa==
'''141) Muita yhdistyslain pykäliin liittyviä ehdotuksia, havaintoja ja kommentteja'''
Sähköistä toimintaa koskevia lakeja valmisteltaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei vahingossa luoda liian tiukasti perinteisten toimintatapojen ajatuksista kiinni pitäviä vaatimuksia, jotka tekevät sähköisen toiminnan mahdollistamisen käytännössä mahdottomiksi mahdottomaksi tai kustannuksiltaan nostavat kustannukset niin suuriksi, ettei pienehköillä yhdistyksillä pienehköjen yhdistysten ole mahdollista toteuttaa niitätoimia sähköisesti. Yhdistyslakia säädettäessä tulee tarkkaan ottaa selville yhdistyksissä yhdistysten vakiintuneet toimintatavat. Lain termistön tulisi olla yleisesti käytettyä.
==Yleistä==
huonoa?
Piraattipuolue arvostaa suuresti tämän kyselyn kaltaisten sähköisten osallistumismenettelyjen kehittämistä. Katsomme, että kansalaisten ja kansalaisjärjestön kansalaisjärjestöjen lainvalmisteluun osallistumista pitää edelleen monipuolistaa. Tällaisten kyselyjen yleinen käyttöönotto kaikkien merkittävien lakihankkeiden valmisteluvaiheessa olisi toivottavaa. Kyselyyn vastaaminen kunnolla edellytti melko perusteellista työryhmän mietintöön tutustumista. Tätä ei toki voi kokonaan välttää, mutta kysymysten yhteydessä olisi ehkä voitu selostaa tarkemmin kysymysten taustalla olevia työryhmän ehdotuksia. Lisäksi kuhunkin kysymykseen liittyvän pykäläehdotuksen olisi hyvä olla yhden klikkauksen päässä vastauslomakkeessa, jotta sitä voisi helposti tarkastella vastatessaan.
'''143) Muu palaute'''
 
[[Luokka:Laki]]
131
muokkausta