Muutokset

Yhdistyslaki

5 231 tavua lisätty, 3. heinäkuuta 2009 kello 18.19
p
ei muokkausyhteenvetoa
Tällä sivuilla olevilla numeroiduilla kohdilla viitataan [http://otakantaa.fi/resourcedisplay.cfm?resfile=88aeea87-8d6d-4125-a46a-e04732eea439 otakantaa.fi-sivustolla] olevaan kannanottolomakkeeseen. Tämä sivu saatavilla myös [[Media:yhdistyslakikysely.pdf|pdf-tiedostona]].
==Yleistä muutostarpeista==
'''28) Perustelut'''
Etäosallistumismahdollisuuksien parantaminen on luonnollista kehitystä. Etäosallistumisen hyödyt korostuvat Suomen kaltaisessa maassa, jossa asutus on harvassa ja etäisyydet pitkiäja erityisesti valtakunnallisesti toimivissa yhdistyksissä. Etäosallistumismahdollisuuksien parantaminen edistää yhdistysten jäsenten tasa-arvoa, asuinpaikasta riippumatta. Lainmuutoksessa on otettava huomioon mahdollisten etäosallistumistapojen kirjavuus. Lain ei tule vahingossakaan rajata mitään mahdollisuuksia pois. Audio- ja video-osallistuminen ovat vain yhdenlainen osallistumistapa. Tekstipohjainen osallistuminen on usein selkeämpi ja monille osallistujille helpompi ratkaisu saada esitettyä asiansa mahdollisimman ymmärrettävästi. Reaaliaikaisen tekstipohjaisen keskustelun hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla edellyttää kuitenkin kokonaisuudessaan verkon välityksellä tapahtuvien kokousten sallimista. Esimerkiksi reaaliaikaisen tekstipohjaisen keskustelun hyötyjä ovat, että keskustelut ja niiden kellonajat on helppo tallentaa. Lisäksi niissä on hyvät mahdollisuudet osallistujien valvontaan ja puheenvuorojen myöntämiseen antamalla kirjoitusoikeus yhdelle henkilölle kerrallaan. Jopa keskustelupöytäkirjojen tekeminen niin haluttaessa on huomattavan paljon helpompaa ja tarkempaa.
'''29) Muu ehdotus ja sen perustelut'''
'''36) Perustelut'''
 
Piraattipuolue pitää ehdotusta etäosallistumisen mahdollistamisesta kokouksissa erittäin kannatettavana ja toivottavana. Esitys on kuitenkin jäänyt siinä mielessä puolitiehen, että se ei mahdollista kokousten pitämistä kokonaan etäosallistumisella. Esityksestä ei käy ilmi, kuinka suuri osuus kokouksen osanottajista voi olla etäosallistujia. Tämä on tulkittavissa niin, että fyysisesti samassa paikassa olevia henkilöitä on oltava vähintään sen verran, että he yksinään muodostaisivat päätösvaltaisen kokouksen. Tämän pitäisi kuitenkin käydä esityksestä selkeämmin ilmi.
 
Piraattipuolue ei näe estettä kokonaan verkossa tai vaikkapa videoneuvotteluna pidettävien kokousten sallimiselle. Piraattipuolue oudoksuu mietinnössä esitettyä näkemystä, että "perinteisestä kokouksesta luopuminen voisi johtaa vaikeisiin rajanvetotilanteisiin muun muassa sen suhteen, milloin päätöksenteon voidaan katsoa tapahtuneen". Etäosallistumisessa on mahdollista käyttää aivan samanlaista kokousmenettelyä kun perinteisissäkin kokouksissa. Päätöksenteko tapahtuu, kun keskustelu on käyty, esitykset tehty ja kun puheenjohtaja on ilmaissut päätöksen syntyneen.
'''37) Muu ehdotus ja sen perustelut'''
 
Piraattipuolueen mielestä yhdistyslain pitäisi mahdollistaa kokonaan etäosallistumisen avulla pidettävät kokoukset. Haluaisimme myös, ettei vaikeasti ymmärrettävää ilmaisua "tekninen apuväline" oteta käyttöön.
 
Ehdotamme esitetyn uuden 17 §:n 2 momentin sanamuodoksi seuraavaa:
 
Säännöissä voidaan määrätä, että kokoukseen voidaan osallistua tai kokous voidaan pitää kokonaan postitse, tietoliikenneyhteyden avulla tai muulla vastaavalla tavalla.
'''38) Muista kuin kyselyn 35) kohdassa tarkoitetuista asioista yhdistyksen jäsenet voisivat päättää ilman kokousta erillisissä äänestystilaisuuksissa, postitse tai teknisen apuvälineen avulla, jos säännöissä niin määrätään.'''
==Yhdistyksen jäsenten yksimielinen kokous ilman muodollista kokousta==
'''55)-Yhdistyslaissa on tarkoituksenmukaista säätää nimenomaisesti jäsenten yksimielisestä päätöksestä ilman muodollista kokousta.''' *kannatan*hyväksyn*'''ei kantaa X'''*ongelmallinen*vastustan '''56) = Ei kantaaPerustelut''' Esitetyn uuden 17 §:n 4 momentin säädökset jäsenten yksimielisestä päätöksenteosta ilman varsinaista kokousta on muotoiltu turhan hankaliksi. Lainkohdassa ei pitäisi edellyttää jokaisen jäsenen omakätistä allekirjoitusta, vaan muukin kirjallinen, esimerkiksi sähköpostitse tapahtuva hyväksyminen tulisi sallia. Ehdotamme esitetyn uuden 17 §:n 4 momentin sanamuodoksi seuraavaa: Jäsenet voivat yksimielisinä päättää yhdistyksen kokoukselle kuuluvasta asiasta ilman kokousta. Päätös on tehtävä kirjallisesti, päivättävä ja kunkin yhdistyksen jäsenen on hyväksyttävä se allekirjoituksella, sähköpostitse tai muulla vastaavalla tavalla kirjallisesti. / Ei perustelujaKirjalliseen päätökseen sovelletaan muuten, mitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjasta säädetään.
==Etäosallistuminen mahdolliseksi myös valtuutettujen kokouksessa==
'''61) Muu etäosallistumiseen liittyvä ehdotus/kommentti'''
Muutokset on saatava mahdollisimman pikaisesti voimaan vielä vuoden 2009 aikana. Ehdotetut muutokset olisi voitu tehdä jo kymmenen vuotta sitten, joten ne ovat pahasti myöhässä. Uudistus on varmasti monien yhdistysten keskuudessa tervetullut.
Lainmuutoksessa on otettava huomioon mahdollisten etäosallistumistapojen kirjavuus. Lain ei tule vahingossakaan rajata mitään mahdollisuuksia pois. Esimerkkeinä moniin tilanteisiin varmasti hyödyllisistä etäosallistumistavoista tai sähköisistä jäsenäänestystavoista haluamme erityisesti mainita IRC-keskustelujärjestelmän* ja erilaiset keskustelupalstat, postituslistat ja apuvälineenä esimerkiksi wiki-ympäristöt ja näiden yhdistelmät.
Päätöksenteko verkossa on Piraattipuolueen hallituksen vakiintunut toimintatapa. Puolue ei olisi käytännössä pystynyt toimimaan millään järkevällä tavalla, jos hallituksen mahdollisuutta pitää verkkokokouksia olisi laissa rajoitettu.
Audio- ja video-osallistuminen ovat vain yhdenlainen osallistumistapa, tekstipohjainen . Tekstipohjainen osallistuminen on usein selkeämpää sekä selkeämpi ja monille osallistujille helpompi ratkaisu saada esitettyä asiansa mahdollisimman ymmärrettävästi. Reaaliaikaisen tekstipohjaisen keskustelun hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla edellyttää kuitenkin kokonaisuudessaan verkon välityksellä tapahtuvien kokousten sallimista.
Näemme erityisesti sähköisen jäsenäänestyksen mahdollistamisen tarpeellisena puolueen kannalta. Yhdistyksen varsinaiset kokoukset pidetään jatkossakin todennäköisesti pääosin perinteisinä kokouksina. Haluamme kuitenkin tarjota jäsenille myös etäosallistumismahdollisuuden. Poikkeuksen saattavat muodostaa ylimääräiset kokoukset, jos niitä joudutaan pitämään jotakin tiettyä yksittäistä asiaa varten. Nämä pidettäisiin todennäköisesti pääosin etäosallistumisen avulla, ja toivoisimme, että kokousten pitäminen myös pelkästään verkossa sallittaisiin.
Osallistumisoikeuden ja ääntenlaskennan oikeellisuuden selvittämistä koskevan maininnan (ehdotettu 17 §:n 2 momentti) tarkoitusta ja soveltamista olisi lakitekstissä tai ehdotuksen perusteluissa selvennettävä. Tällä hetkellä on vaikea ennustaa, miten mainittua kohtaa ryhdyttäisiin tulkitsemaan, ja se voisi pahimmillaan vesittää koko pykälän. Yhdistykset saattaisivat joutua turvautumaan niiden varallisuuteen nähden kalliisiin ratkaisuihin, taikka sellaisiin ratkaisuihin jotka eivät ole yleisesti käytössä (vaikkapa vahva sähköinen tunnistaminen).
Lain tulisi olla muotoiltu siten, ettei se aseta ylimääräisiä rajoitteita henkilön tunnistamiseen ja siten estä tehokkaiden ja kunkin yhdistyksen tarpeisiin parhaiten soveltuvien etäosallistumistapojen valintaa. Laissa voitaisiin vaihtoehtoisesti esimerkiksi todeta, että henkilöllisyyden varmentamiseksi riittää yhdistyksen itsensä sopivaksi katsoma tunnistamistapa. Lakia ei missään tapauksessa pitäisi tulkita niin, että se edellyttäisi kasvojen näkemistä (eli videoyhteyttä) tai perustusisi sähköiseen henkilökorttiin tai vastaavaan. Laki ei myöskään missään tapauksessa saisi aiheuttaa internetin kautta tapahtuvalle kokouksessa äänestämiselle sellaisia rajoituksia, jotka käytännössä estäisivät sentai aiheuttaisivat kohtuuttoman suuria kustannuksia.
Haluaisimme myös, ettei vaikeasti ymmärrettävää ilmaisua "tekninen apuväline" oteta käyttöön.
Säännöissä voidaan määrätä, että kokoukseen voidaan osallistua tai kokous voidaan pitää kokonaan postitse, tietoliikenneyhteyden avulla tai muulla vastaavalla tavalla.
Esitetyn uuden 17 §:n 3 4 momentin säädökset jäsenten yksimielisestä päätöksenteosta ilman varsinaista kokousta on muotoiltu turhan hankaliksi. Lainkohdassa ei pitäisi edellyttää jokaisen jäsenen omakätistä allekirjoitusta, vaan muukin kirjallinen, esimerkiksi sähköpostitse tapahtuva hyväksyminen tulisi sallia.
Ehdotamme esitetyn uuden 17 §:n 4 momentin sanamuodoksi seuraavaa:
'''141) Muita yhdistyslain pykäliin liittyviä ehdotuksia, havaintoja ja kommentteja'''
 
Sähköistä toimintaa koskevia lakeja valmisteltaessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei vahingossa luoda liian tiukasti perinteisten toimintatapojen ajatuksista kiinni pitäviä vaatimuksia, jotka tekevät sähköisen toiminnan käytännössä mahdottomaksi tai nostavat kustannukset niin suuriksi, ettei pienehköjen yhdistysten ole mahdollista toimia sähköisesti. Yhdistyslakia säädettäessä tulee tarkkaan ottaa selville yhdistysten vakiintuneet toimintatavat. Lain termistön tulisi olla yleisesti käytettyä.
==Yleistä==
Esimerkiksi koitteko tämänkaltaisen kyselyn olevan hyvä tapa osallistua lainvalmisteluun? Mikä oli toimivaa, mikä
huonoa?
 
Piraattipuolue arvostaa suuresti tämän kyselyn kaltaisten sähköisten osallistumismenettelyjen kehittämistä. Katsomme, että kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen lainvalmisteluun osallistumista pitää edelleen monipuolistaa. Tällaisten kyselyjen yleinen käyttöönotto kaikkien merkittävien lakihankkeiden valmisteluvaiheessa olisi toivottavaa. Kyselyyn vastaaminen kunnolla edellytti melko perusteellista työryhmän mietintöön tutustumista. Tätä ei toki voi kokonaan välttää, mutta kysymysten yhteydessä olisi ehkä voitu selostaa tarkemmin kysymysten taustalla olevia työryhmän ehdotuksia. Lisäksi kuhunkin kysymykseen liittyvän pykäläehdotuksen olisi hyvä olla yhden klikkauksen päässä vastauslomakkeessa, jotta sitä voisi helposti tarkastella vastatessaan.
'''143) Muu palaute'''
 
[[Luokka:Laki]]
131
muokkausta