UKK

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 13. joulukuuta 2008 kello 17.15 – tehnyt Adhd (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: ===UKK=== - eli usein kysytyt kysymykset Kysymyksiä piraattipuolueesta, sen ajamista asioista sekä niihin vastauksia. Vastaukset selvästi ja yksinkertaisesti, pitkät selitykset j...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

UKK

- eli usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä piraattipuolueesta, sen ajamista asioista sekä niihin vastauksia. Vastaukset selvästi ja yksinkertaisesti, pitkät selitykset ja viittaukset omille sivuilleen tai esimerkiksi propiratismi-sivulle.

Tämän sivun tarkoitus on a) auttaa meitä vastaamaan usein hämmentäviin kysymyksiin, b) tuottaa helposti luettavaa tietoa muille kiinnostuneille.


PIRAATTIPUOLUE

1) Mikä ihmeen piraattipuolue, oletteko tosissanne?
2) Mites ne piraattikopiot sitten?

TEKIJÄNOIKEUS

1) Mistä sitten taiteilijat saavat toimeentulonsa, jos kaikki on ilmaista?

Vallalla on sellainen valitettava harhakäsitys, että musiikki- ja elokuvateollisuuden vaikeudet johtuisivat nettilataamisesta. Näin ei kuitenkaan ole. Kun kyseessä on epäkaupallinen kopiointi, se ei ole keneltäkään pois. Teollisuuden edustajat levittävät tahallaan virheellistä ajatusta, että yksi ladattu teos lisää olisi sama asia kuin yksi ostettu teos vähemmän. Tietenkään tämä ei pidä paikkaansa, koska tiedostojen kopioituminen ja leviäminen on niin laajaa, etteivät lataajat ikimaailmassa olisi ostaneet tuota kaikkea.

Taiteilijat siis saavat keskimäärin myytyä teoksiaan aivan yhtä hyvin nettilataamisen aikakaudella kuin ennenkin. Toiset paremmin ja toiset heikommin - erottavana tekijänä on se, kuinka hyvä teos on lataajan mielestä. Jos se on hyvä, hän saattaa lisäksi ostaa sen, jos ei, niin todennäköisesti hän ei osta sitä. Joka tapauksessa levikki on niin laaja, että ne, jotka pitävät musiikista, ostavat teoksia vähintään yhtä paljon kuin ostajat ennen internetiä.


linkkejä:

Peruskäsitteitä: lataaminen, ostaminen, levitys


2) No mutta miten on mahdollista, että jos minulla jo kerran on koneella joku albumi, niin menisin vielä ostamaankin sen?

Ostat sen siksi, että pidät musiikista, haluat tukea taiteilijaa ja haluat hänen jatkossakin tekevän musiikkia. Emme ole niin pahoja kuin usein luulemme. Esimerkiksi suomalaista musiikkia ladataan netistä verrattaen vähän juuri siitä syystä, että lataajat haluavat tukea kotimaista musiikkia.

On tuottajan vastuulla tehdä teosten ostaminen mahdollisimman helpoksi (esimerkiksi netissä muutamalla napinpainalluksella), ja myös hinnan on vastattava menekkiä eli oltava kohtuullinen.


3) Tuntuu vain jotenkin väärältä ottaa ilmaiseksi, kun voin mennä ostamaankin.

Ensinnäkin, voitko mennä ostamaan sen? Mitä jos et olisi ikinä kuullutkaan tuosta taiteilijasta, ja yhtäkkiä netin kautta löydät mielestäsi maailman parasta musiikkia? Netti tuo kaiken tuon jalkojesi juureen. Kuunteleminen ei ole väärin, katsominen ei ole väärin, kopioiminen ei ole väärin. Tuo "väärä" tunne johtuu siitä, että olet tottunut kunnioittamaan tekijänoikeutta maksamalla teoksesta, jonka tuottaminen, kopioiminen, mainostaminen ja levittäminen on maksanut tekijälleen rahaa. Nyt enää ainoa mikä tekijälle todella maksaa on tuottaminen (koska netti ja lataajat hoitavat kopioimisen, mainostamisen ja levittämisen hänen puolestaan) ja sen voit hänelle korvata aivan samalla tavalla kuin ennenkin, eli ostamalla teoksen.


OHJELMISTOPATENTIT JA VAPAA LÄHDEKOODI

1) Miksi minun pitäisi antaa työni tulos maailmalle varastettavaksi? Millä sitten elän?