Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Toluonnos

299 tavua lisätty, 19. elokuuta 2009 kello 10.51
ei muokkausyhteenvetoa
"Suoja-aikaa pidennettiin äskettäin 50 vuodesta 70:een. Se oli torjuntavoitto, mutta sellaisenaankin merkitsee, ettei suomalainen ääniteperintö siirry tämän sukupolven kuultavaksi nettiin. Kyseessä eivät ole vain iskelmät, vaan monet ei-kaupalliset äänitteet, jopa puheet ja luontoäänet. Kansalliskirjastot koko Euroopassa olisivat olleet halukkaita luomaan reilun maksatusjärjestelmän tekijöille, ryöstökalastuksesta ei ollut kyse. Nyt siis odotettavissa: savikiekkoja, savikiekkoja, savikiekkoja. Tyytykää siihen. Ovathan nekin hienoja."
- Orvot teokset ovat teoksia, joiden oikeuksienomistajaa ei tiedetä tai jota ei löydetä. Toiseen maahan muuttaneita ihmisiä voi olla vaikea löytää, ja selvyys omistajuudesta voi hukkua esim. oikeudet omistavien yritysten tehdessä vararikon tai yhdistyessä toisten yritysten kanssa. Mikäli oikeuksienomistajaa ei voida selvitää ja oikeita lupia ei voida löytää, voi monien teosten uudelleenjulkaisu jäädä sikseen. Tästä on ilmaistu huolta mm. Iso-Britannian valtionvarainminsteriön muutama vuosi sitten julkaisemassa raportissa [3]. Pahimmassa tapauksessa teos katoaa ajan kuluessa pysyvästi, kun kaikki kopiot siitä tuhoutuvat tai katoavat - ylipitkä tekijänoikeus on luomassa kulttuurillisen mustan aukon, jossa tulevaisuuden sukupolvet eivät enää pääse käsiksi valtaosaan meidän elinaikanamme tuotetusta kulttuurista.
- Mm. Google on pyrkinyt Google Book Search -projektillaan skannaamaan suuren määrän kirjoja ja tekemään niistä haettavia, niin että kuka tahansa kykenisi jäljittämään ja löytämään tarvitsemaansa tietoa, riippumatta siitä, missä lähteessä se on alunperin julkaistu. Projekti on kuitenkin kohdannut kustantajien taholta voimakasta vastustusta, ja tekijänoikeuskysymykset ovat merkittävästi hidastaneet sitä sekä tehneet siitä kalliimman kuin mitä se muuten olisi.
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
221
muokkausta

Navigointivalikko