Tiedote-11.9.

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 11. syyskuuta 2008 kello 20.11 – tehnyt Kaj Sotala (keskustelu | muokkaukset) (Passilain uudistus ja sormenjälkirekisteri huolestuttavat)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piraattipuolue alkaa kerätä kannattajakortteja - sormenjälkirekisteri huolestuttaa (LUONNOS)

Vapaa julkaistavaksi heti (ei oikeesti vielä)

Tiedoteluonnos pdf-tiedostona

Hieman alle 700 jäsenen Piraattipuolue aloittaa perjantaina 12. syyskuuta 5 000 kannattajakortin keräämisen pyrkiäkseen puoluerekisteriin. Rohkeana tavoitteena on korttien kerääminen noin kuukaudessa.

- Kaikkien allekirjoittajien ei tarvitse jokaista linjanvetoamme kannattaa, kunhan näkevät nykyisen lainsäädännön ja ilmapiirin olevan ongelmallisia ja tuoreempaa näkökulmaa kaipaavia, valaisee Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolue aikookin iskeä kolmella rintamalla ongelmakohtia vastaan. Kohteina ovat tekijänoikeusjärjestelmä joka ei puolueen mukaan palvele kulttuurin etuja enää nykyaikana, lähinnä haitalliset patentit lääke- ja ohjelmistopuolella, sekä kansalaisoikeuksien kuten demokraattisuuden ja yksityisyyden jatkuva rapautuminen. Puolue ei kuitenkaan epäröi myös tunnustaa edistysaskelia, ja se pitää myönteisen kehityksenä vastikään alkaneita eduskunnan täysistuntojen videolähetyksi. Piraattipuolue kiittää eduskuntaa avoimuutta lisäävästä uudistuksesta, joskin tahtoisi huomauttaa, että tarvittava tekniikka ja riittävät yhteysnopeudet ovat kylläkin olleet olemassa jo kymmenisen vuotta.

Passilain uudistus ja sormenjälkirekisteri huolestuttavat

Mutta myös huolestuttavia merkkejä on ilmassa. Tummia pilviä syystaivaalle tuo valmisteilla oleva passilain muutosesitys. Passeihin tulee uutena biotunnisteena sormenjälki, joka kerätään jokaiselta passin hankkijalta iästä riippumatta. Sormenjäljen muuttuvuuden alle 6-12 vuotiailta ei tosin todennäköisesti oteta jälkiä. Sormenjäljet tallennetaan kansalliseen rekisteriin poliisin käyttöä varten. Tietosuojavaltuutettu, oikeusministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat jo ilmaisseet vastustavansa ehdotettua rekisteriä.

Poliisi saisi oikeuden käyttää sormenjälkiä vainajien tunnistamiseksi ja "erityisen törkeiksi luokiteltujen ja yhteiskunnallisesti vakavien rikosten ehkäisemisessä ja selvittämisessä". Törkeän rikoksen kattaa esimerkiksi liudan omaisuusrikoksia, parituksen ja huumausainerikoksen, yhteensä kuutisenkymmentä rikosnimikettä. Vakavien rikosten "ehkäisyn" määritelmä huolestuttaa. Ennen kuin rikosta on edes tehty, on varsin vaikea arvioida kuinka törkeä se toteutuessaan tulisi olemaan. Ylilyöntejä olisi varmasti odotettavissa.

Passilain uudistus johtuu EU:n passisäännöksistä. Piraattipuolueen mielestä uudistuksesta voidaan saada jollakin tavalla siedettävä vain seuraavin muutoksin:

     1) Kansallista sormenjälkirekisteriä ei perusteta (näin ovat useat EU-maat jo päättäneet).
     2) Koska sormenjäljen on tarkoitus olla kansalaisille vain lisäturva, sen tulisi olla vapaaehtoinen.
     3) laki säädetään enintään viiden vuoden määräajaksi (hallituksen tulisi arvioida lain 
     tarpeellisuus uudelleen, terrorismihysterian mahdollisesti jo lievennyttyä).

Lähteet

Carl E. Wahlman Puheenjohtaja Piraattipuolue ry