Sanomakannari

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 7. toukokuuta 2009 kello 07.07 – tehnyt Kaj Sotala (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Piraattipuolue pitää Sanoma Newsin toimintaa huolestuttavana Julkisuudessa on viime aikoina ollut keskustelua Sanoma Newsin avustajistaan tarjoamasta uudesta sopimuksesta. Toisin k...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piraattipuolue pitää Sanoma Newsin toimintaa huolestuttavana

Julkisuudessa on viime aikoina ollut keskustelua Sanoma Newsin avustajistaan tarjoamasta uudesta sopimuksesta. Toisin kuin alan käytännöissä tähän asti, tämä sopimus veisi tekijöiltä kaikki oikeudet itse uudelleenkäyttää omaa materiaaliin myöhemmin, samalla kun antaisi Sanoma News -konsernille täydet oikeudet kyseisen materiaalin kaikenlaiseen uusiokäyttöön. Piraattipuolue näkee tilanteessa syytä huoleen.

Vaikka Piraattipuolue kannattaakin nykyisten tekijänoikeuksien lieventämistä, tulee tekijällä silti aina olla mahdollisuus hyötyä omasta teoksestaan ja käyttää sitä miten haluaa, oli hänellä sen käyttöön yksinoikeutta tai ei. Tämänlaista mahdollisuutta ei ehdotetussa sopimuksessa ole, vaan hänen tulisi luovuttaa "yksinoikeudella kaikki nykyiset ja tulevat taloudelliset oikeudet" ikuisiksi ajoiksi. Piraattipuolueen pitkäaikainen kanta on, että tekijänoikeusjärjestelmää ajetaan yhä voimakkaammin pelkästään turvaamaan suuryhtiöiden eikä alkuperäisten tekijöiden etuja, ja tämänlaiset vaatimukset ovat siitä yksi merkki lisää.

Periaatteessa millä tahansa yhtiöllä on toki oikeus vaatia minkälaisia oikeuksia tahansa. Sanoma Newsin kohdalla asian kuitenkin tekee huolestuttavaksi sen merkittävä markkina-asema. Mikäli sopimuksesta kieltäytyy, sulkee se suuren osan merkittävistä suomalaisista lehdistä pois. Tämä kehitys tekee myös muille julkaisijoille helpommaksi alkaa vaatia samanlaista sopimusta omasta puolestaan, johtaen tekijöiden kannalta entistä huolestuttavampaan tilanteeseen. Lakiteknisesti ottaen Sanoma Newsin vaatimuksissa ei ole mitään vikaa, mutta onkin siksi syytä kysyä, pitäisikö lakia muuttaa siten, että se suojaisi paremmin alkuperäisiä tekijöitä eikä mahdollistaisi tämänkaltaista painostamista. Levittäjien mahdollisuuksia heikentää alkuperäisen tekijän uudelleenkäyttöoikeuksia voisikin olla syytä rajoittaa.

Asiassa ollaan myös oltu huolestuneita Sanoma Newsin toisesta uudesta vaateesta, oikeudesta uudelleenkäyttää kaikkea materiaalia eri medioissa, ilman erillistä lisäneuvottelua tai -korvausta. Tämä vaatimus on perustellumpi - monien uusien medioiden suhteen on tullut ongelmaksi vain alkuperäisiin medioihin neuvotellut tekijänoikeudet, mikä on saattanut hidastaa uusien medioiden käyttöönottoa. Piraattipuolue näkisi silti kohtuullisena, että tämä kompensoitaisiin avustajille nykyistä suurempina palkkioina.