Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Purje puoluekannari2

2 850 tavua poistettu, 14. joulukuuta 2009 kello 01.59
ei muokkausyhteenvetoa
Piraattipuolueen kannanotto: Avoimet ohjelmistot otettava käyttöön julkishallinnossa.
Piraattipuolue haluaa kannustaa avoimien ohjelmistojen käyttöönottoon julkishallinnossa. Merkittävimpinä syinä ovat avoimien ohjelmien taloudellisuustaloudellisuuden, jatkokehityksen joustavuuden, joustavuus järjestelmän jatkokehityksessä sekä tietoturvan parempi auditointiparemman auditoinnin vuoksi.
Suuria järjestelmiä käytetään vähintään kymmenen vuotta, jona aikana suljetun koodin ohjelmistoa kehittänyt yritys voi lopettaa toimintansa tai kehittää ohjelmistoa ei-toivottuun suuntaanPiraattipuolue r. Pahimmillaan ohjelmiston käyttö vaikeutuu tai poikkeaa alkuperäisestä tarkoituksestaan. Molempien tilanteiden edessä realistisin vaihtoehto voi olla jopa lopettaa koko ohjelmiston käyttö ja tilata uusi kallis järjestelmä, jonka kulut muodostuvat itse ohjelmistosta, koulutuksesta ja käyttöönotosta. Avoimen lähdekoodin ohjelmiston käytössä vastaavanlainen tilanne on ratkottavissa, sillä sen kehittämistä voi jatkaa haluttuun suuntaan jopa alkuperäisestä ohjelman tekijästä riippumatta. Tällöin myös tulevaisuuden jatkokehitys ja ylläpito on mahdollista kilpailuttaap.
Vaikka ohjelmisto olisi valtion Piraattipuolue kannustaa julkishallintoa avointen ohjelmistojen käyttöön. Isoja hankintoja käytetään vuosia, jonka aikana ne kehittänyt yritys voi lopettaa toimintansa tai kunnan tilaama, vaatimus lähdekoodin avoimuudesta ei estä halutessa ohjelmistokehittäjää ansaitsemasta kehittää ohjelmistoa huonoon suuntaan. Molemmissa tilanteissa voi joutua lopettamaan ohjelmiston myynnillä käytön ja jatkokehittämisellätilaamaan uuden kalliin järjestelmän. Lisäksi on täysin loogistaAvointa ohjelmistoa käytettäessä nämä tilanteet ovat ratkottavissa, että valtion tai kunnan tilaama – eli veronmaksajien rahoilla kustannettu – ohjelmisto on myös vapaasti hyödynnettävissäsillä kehityksen jatkuminen ei ole riippuvaista alkuperäisestä tekijästä. Avoimet ohjelmistot mahdollistavat tehokkaasti eri ohjelmarajapintojen liittämisen toisiinsa, sillä koodi on tarkasteltavissa, Tällöin jatkokehitys ja siten sen yhteenliittäminen ylläpito on alustariippumattomasti myös mahdollista. Tilanteessa, jossa on perusteltua käyttää suljettua lähdekoodia, ohjelmiston rajapintojen on oltava avoimia jatkokehitystä ja eri järjestelmien yhteenliitettävyyttä vartenkilpailuttaa.
Suomessa avoimia ohjelmistoja Valtion tai kunnan tilaama ja verorahoilla kustannettu ohjelmisto on käytössä jo muun muassa kouluissa ja joissakin julkishallinnon järjestelmissäoltava vapaasti hyödynnettävissä. Ulkomailla avointa ohjelmakoodia käytetään jo huomattavasti tehokkaammin. Suomi uhkaakin jäädä sähköisten palveluiden kehityksessä pahasti muiden maiden jalkoihinHarvoissa tilanteissa, joissa on perusteltua käyttää suljettua lähdekoodia, mikä voidaan myös todeta viime vuosien kansainvälisistä vertailuistaohjelmiston rajapintojen on oltava avoimia jatkokehitystä ja eri järjestelmien yhteenliitettävyyttä ajatellen.
Avointa lähdekoodia käytettäessä kuka Avoin lähdekoodi on kenen tahansa voi tarkastella ohjelmistokoodin sisältöätarkasteltavissa. Näin tietoturva-aukot paljastuvat nopeammin. Tämä mahdollistaa tietoturva-sekä aukkojen helpomman löytymisen ja niiden tahallisesti haitallisen hyödyntämisenhaitallista hyödyntämistä, mutta myös niiden raportoimisen ja että tehokkaan korjaamisen muiden ohjelmasta kiinnostuneiden toimesta. Koodin avoimuutta ei avoimuudessa on siis voida tältä kannalta nähdä erityisen hyvänä tai huononamyös varjopuolensa, joskin ulkoinen ja useammalla osapuolella auditointi helpottuu avoimuuden myötämutta se helpottaa auditointia selvästi. Kaiken kaikkiaan ohjelmiston avoimuus tarkoittaa kuitenkin vaatimusta tehdä työ huolellisemminAvoimuus nostaa koodin laadullista rimaa korkeammalle, jotta ohjelmavirheiden määrä saadaan minimoitua. Avoimen lähdekoodin ohjelmiston yksi perusvaatimus on tietenkin se, että lähdekoodi on oltava kenen koska virheet ovat nähtävissä kenelle tahansa saatavilla ilmaiseksi ja helposti. Muilta osin ero suljetun lähdekoodin ohjelmistoon on minimaalinen. Myös lisenssissä olisi hyvä ottaa huomioon mahdollisimman vapaat käyttömahdollisuudet muillekin kuin tilaajalle.
Avoimen Julkishallinnon hankkimien ohjelmien lähdekoodin lisäksi on olemassa myös vapaan lähdekoodin vaihtoehto; yhdessä näistä käytetään nimitystä FOSS (Free and Open Source Software)pitäisi ehdottomasti olla yleisesti saatavilla ja tutkittavissa. FOSS-ohjelmiston tärkein ero tavalliseen avoimen lähdekoodin ohjelmistoon on Myös oikeutta sen käytössä. Jokaisella on oikeus saada lähdekoodi käsiinsä, opiskella, käyttää, muokata vapaaseen muokkaamiseen ja levittää sitä eteenpäin. FOSS tuo myös oikeuden kolmannelle osapuolelle hyödyntää ohjelmistoa kaupallisesti. Edellä mainituista ominaisuuksista muun muassa lähdekoodin saantioikeus tulisi ehdottomasti sisällyttää kaikkiin julkishallinnon avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, mutta myös muita ominaisuuksia levittämiseen voidaan pitää merkittävinä hyödykkeinämerkittävänä hyötynä. Ohjelmiston jatkokehitys ja paranneltujen Paranneltujen versioiden tuominen markkinoille ovat on hyödyksi koko IT-alan kehitykselle, eikä toiminta sulje pois alkuperäisen tekijän mahdollisuutta myydä ohjelmistoa tai sen tukipalveluita – ohjelmistoa, jonka alkuperäisestä tilaustyöstä on jo kertaalleen maksettu kansalta kerätyin verovaroin.
Kilpailuttaessa ohjelmiston tekijöitä tai valmiita ohjelmistoja tulee valmistus-, käyttöönotto- ja koulutuskulujen lisäksi ottaa huomioon ohjelmiston pitkäaikaiset jatkokehityksen ja ylläpidon kustannukset. Työtä ei enää tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä, vaan muutokset voidaan tehdä valmiiseen ohjelmistoon. FOSS-ohjelmistojen osalta Avointen ohjelmien jatkokehitys tuo säästöjä ja erityisesti nopeampaa kehitystä myös kaikille muille ohjelmistoja hyödyntäville eikä vain alkuperäiselle tilaajalle.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan 25.11.2009 julkistamassa raportissa todetaan Suomen pudonneen tietoyhteiskuntakehityksen kärjestä. Piraattipuolue yhtyy EVA:n useisiin näkökulmiin avoimien järjestelmien ja ohjelmistojen hyödyistä. Piraattipuolue muistuttaa myös Vanhasen toisen hallituksen tekemien IT-kehityslinjausten – niin yksityisten, yritysten kuin julkishallinnonkin osalta – hyötyvän avoimien ohjelmistojen käyttöönotosta enemmän kuin hallitus toistaiseksi on edes kyennyt linjauksiensa eteen toteuttamaan.
777
muokkausta

Navigointivalikko