Purje kuukausipiraatti1/2010

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 25. tammikuuta 2010 kello 16.50 – tehnyt Thihi (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Mistä sait ensimmäisen sysäyksen tulla mukaan piraattitoimintaan?

Lex Karpelan säätämisen aikoihin päädyin mukaan sitä vastustavaan toimintaan ja masinointiliikkeeseen. Silloin en vielä vastustanut nykyistä tekijänoikeusjärjestelmää itsessään. Sysäys tähän tuli, kun joku linkkasi minulle Against Intellectual Monopoly -kirjan, joka argumentoi tekijänoikeutta vastaan taloustieteellisin perusteluin. Siitä se lähti.

Mikä koskettaa sinua eniten piraattiliikkeessä?

Se, miten älytöntä tuhlausta olisi, jos tiedostonjakaminen jonkin maagisen tempun kautta tosiaan saataisiin kitkettyä. Olemme päässeet tilanteeseen, jossa ihmisten kulttuurillista sivistystä rajoittaa enemmän aika kuin raha. Menestyville tässä ei toki ole mitään uutta, mutta tiedostonjaon avulla se on saatu laajennettua kaikkiin vähätuloisiin. Puhumattakaan siitä, miten se pakottaa kaupalliset tahot tarjoamaan laadukkaampia palveluita.

Jaat edellistä kirjaasi ilmaiseksi verkossa, oliko vaikea saada kustantajaa suostumaan tähän?

Ei lainkaan. Laitoin kustannustoimittajalleni viestin, jossa kerroin pitkällisesti nettilevityksestä ja siitä, miten uraauurtavaa se olisi. Vastaus oli lyhyt, "nettilevitys on optio, vaikka onhan tuota ennenkin tehty". Toimittaja oli itsekin julkaissut joitakin teoksiaan ilmaislevityksessä.

Uskotko tämän vaikuttaneen teoksesi menekkiin?

En ole kysellyt myyntilukuja, mutta uskoisin pientä positiivista vaikutusta olleen. Ilman verkkolevitystä kukaan ei olisi tuntenut teosta. Nyt olen saanut kommenttia ihmisiltä, joiden käsiin teos on verkon kautta päätynyt. Ehkä joku heistä päätyi sen jopa ostamaan.

Olet kirjoittamassa uutta kirjaa, kertoisitko hiukan sen aiheesta?

Kirja käsittelee tekijänoikeuksia piraattinäkökulmasta. Olen huomannut, että tämän selittäminen ihmisille lyhyissä tai edes vähän pidemmissä kirjoituksissa on erittäin hankalaa. Oleellisia seikkoja on vain liikaa, joten niiden esittämiseen tarvitaan kokonainen kirja. Tarkoituksena on käsitellä perusteellisesti sekä epäkaupallista kopiointia että kaupallista tekijänoikeutta.

Aiotko asettua puolueen ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa? Miksi?

Pitäähän sitä tehdä parhaansa asian ajamiseksi. Olen ollut yksi näkyvimpiä puolueen jäseniä tähän asti. Koen että minulla on suoranainen velvollisuus käyttää tätä hyväkseni asettumalla ehdolle.