Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Purje kivistointrospektio4

1 546 tavua poistettu, 22. helmikuuta 2010 kello 12.45
ei muokkausyhteenvetoa
Poliittisen piraatin synty
Piraattiliikkeen politisoitumisen voi ajoittaa tarkalleen vuoden 2006 tammikuun ensimmäiseen päivään, jolloin aiemmin mm. Microsoftin projektipäällikkönä toiminut ruotsalainen tietojenkäsittelyalan yrittäjä Rick Falkvinge avasi verkkosivun Piratpartiet.se. Sivun tarkoituksena oli kerätä nimiä sekä sittemmin ja rahoitusta saman vuoden lopulla järjestettäviin parlamenttivaaleihin. Ruotsalaisen puolueen nopeasti Ruotsalaisten saama runsas mediahuomio sekä ja kannatuksen voimakas nopea kasvu innostivat muiden maiden poliittisia aktiiveja piraatteja perustamaan omia piraattipuolueitaanpuolueitaan.
Suomessa varsinaisen piraattipuolueen syntyminen syntyä sai odottaa itseään siinä mielessä, että ensimmäistä . Ensimmäistä Ruotsin mallia jossain määrin täällä seurannutta Tietoyhteiskuntapuoluetta ei voi täysin kutsua piraattipuolueeksi, koska vaikka tämän puolueohjelma monessa mielessä seurailikin . Vaikka puolueen ohjelma seuraili Piratpartietin esimerkkiä, retoriikka sekä tarkemmat kannat olivat selkeästi hillitympiä. Puolue esimerkiksi nosti voimakkaasti esille myös muita tietoyhteiskunnan kehittämiseen liittyviä asioita, kuten koulutuspolitiikan, eikä ottanut voimakasta vahvasti kantaa tekijänoikeuskysymyksiin.
Ilman piraattikonseptin tarjoamaa provokaatiota Tietoyhteiskuntapuolue ei saavuttanut mainittavaa medianäkyvyyttä ja lakkasi toimimasta vähäisen kiinnostuksen vuoksi käytännössä jo hyvän aikaa ennen Piraattipuolueen perustamista. Tämän varhaisen ”piraattipuolueen”, millä nimellä media joka tapauksessa kutsui uutta tulokasta, tekemä esityö on varhainen puolue kuitenkin raivannut raivasi tietä varsinaiselle Piraattipuolueelle. Sen tarjoama niin varoittava kuin kannustavakin esimerkki auttoi nuorta puoluetta valitsemaan näkyvämmän nimen ja varsinaisten tavoitteiden puolesta provokatiivisen mutta retoriikaltaan asiallisen linjan.
Koska poliittisessa piraattiliikkeessä korostetaan alusta alkaen yksiselitteisesti kansalaisoikeuksia demokraattisen tietoyhteiskunnan peruspilareina, ja koska toisaalta tietoverkkopiratismi on kukoistanut vailla suurempia uhkia 80-luvulta lähtien, voidaan päätellä, että poliittisen piraattiliikkeen syntyyn on vaikuttanut kaksi merkittävää seikkaa. Ensinnäkin tiedostonjakaminen on levinnyt riittävän suureksi ilmiöksi kuluttajien keskuuteen, jotta erilaiset piratismin vastaisen taistelun ongelmat ovat olleet yhä suuremmalle joukolle tuttuja seikkoja. Toiseksi sähköisiä oikeuksia puolustava kansalaisliike on saavuttanut merkittävää suosiota, mutta kuitenkaan liikkeen kannattajat eivät ole kokeneet ääntään kuullun lainsäädännössä. Piratismi toissijaisena
Piraattipuolueiden suhde 'piratismiin' Piraattiliikkeen syntyyn on vaikuttanut kaksi merkittävää seikkaa. Ensinnäkin tiedostonjakaminen on levinnyt riittävän suureksi ilmiöksi kuluttajien keskuuteen, jotta erilaiset piratismin vastaisen taistelun aiheuttamat ongelmat ovat tulleet yleisemmin tutuiksi asioiksi. Toiseksi sähköisiä oikeuksia puolustava kansalaisliike on saavuttanut merkittävää suosiota, mutta kuitenkaan liikkeen kannattajien ääniä ei ole täysin yksiselitteinen, eikä se voikaan olla tämän konseptin monimuotoisen sekä hämmentävän rakenteen valossa sekä mediateollisuuden historiallisena ikimörkönä että tietotekniikkaharrastajien 'alamaailmasta' nousseena ideologisena identiteettinä. Yleisesti ottaen periaatteellinen raja vedetään 80-luvun piraatteja seuraillen kaupallisen piratismin tuoteväärennöksineen ja epäkaupallisen kopioinnin väliinkuultu lainsäädännössä.
Ei voi kuitenkaan sanoa, että piraattipuolueet suoranaisesti kannattaisivat internetin tiedostonjakamista – esimerkiksi Ruotsin Piratpartietin puheenjohtajan Rick Falkvingen mukaan Piraattipuolueiden suhde 'piratismiin' ei ole relevanttia pohtia kantaa tiedostonjakamisen puolesta tai sitä vastaanyksiselitteinen, koska tiedostonjakamiseen ei ilmiönä voi juuri lainsäädännöllisesti vaikuttaaeikä se voikaan olla konseptin monimuotoisen rakenteen valossa. Olennaista piraattikysymyksessä on se, että tiedostonjakamisen suitsemiseksi tähdätyllä lainsäädännöllä aiheutetaan suurta vahinkoa yhteiskunnalle eikä juuri millään tavoin ainakaan paranneta tilannetta esimerkiksi sisällöntuottajien taloudellisesta näkökulmastaYleisesti ottaen periaatteellinen raja vedetään 80-luvun piraatteja seuraillen kaupallisen piratismin tuoteväärennöksineen ja epäkaupallisen kopioinnin väliin.
Samanlaista näkemystä edustaa Piratpartietia julkisesti eurovaaleissa kannattamaan asettunut kirjailija Lars GustafssonEi voi kuitenkaan sanoa, jonka että piraattipuolueet suoraan kannattaisivat tiedostonjakamista. Ruotsin Piratpartietin puheenjohtajan Rick Falkvingen mukaan piratismia ei ole oleellista pohtia kantaa tiedostonjakamisen puolesta tai sitä vastaan taistelevat tahot (erityisesti liittyen Piratebay-oikeudenkäyntiin) toimivat kuin laivastolleen vastahankaisen meren aaltoja ruoskituttanut Xerxes Herodotoksen kerronnassa, koska tiedostonjakamiseen ilmiönä ei juurikaan voi vaikuttaa lainsäädännöllisesti. Yleisessä piraattiliikkeessä tiedostonjakamisen hyviä puolia korostetaan sekä tuodaan esille ilmiön suotuisaa vaikutusta tietoyhteiskunnan kehitykseen, mutta poliittinen piratismi Olennaista piraattikysymyksessä on jossain määrin varautuneempi aiheen suhteen ja keskittyy puolustamaan kansalaisoikeuksia yleensä riippumatta siitäse, pidetäänkö nettipiratismia toivottavana ilmiönä vai eiettä tiedostonjakamisen hillintään tähdätyllä lainsäädännöllä aiheutetaan suurta vahinkoa yhteiskunnalle. Väitteitä luvattoman lataamisen aiheuttamista jättimäisistä tappioista Lisäksi se ei tavallisesti pidetä lainkaan uskottavinajuuri millään tavoin paranna sisällöntuottajien taloudellista tilannetta.
Uusien asioiden ympärille muodostuneille puolueille ei ole ainakaan taipaleiden alussa lainkaan vierasta vältellä oikea-vasen-jaotteluaSamaa näkemystä edustaa Piratpartietia eurovaaleissa kannattanut kirjailija Lars Gustafsson, joka vertaa piratismin vastustamista Herodotoksen kerronnan Xerxesiin, joka antoi miestensä ruoskia meren aaltoja, kun nämä estivät laivaston toimintaa. Kansan piraattiliikkeessä tiedostonjakamisen hyviä puolia korostetaan, ja tuodaan esille ilmiön suotuisaa vaikutusta tietoyhteiskunnan kehitykseen. Erityisesti piraattipuolueille ominaista Poliittinen piratismi on että tämä sosiaali- varautuneempi aiheen suhteen ja talouspoliittinen puolueettomuus (perinteisessä mielessä) kuuluu olennaisena osana poliittiseen strategiaan johdonmukaisine selityksineenkeskittyy puolustamaan kansalaisoikeuksia riippumatta siitä, pidetäänkö piratismia toivottavana ilmiönä vai ei. Väitteitä luvattoman lataamisen aiheuttamista jättimäisistä tappioista ei kuitenkaan pidetä lainkaan uskottavina.
Ruotsissa pääasiallisena tavoitteena on päästä vaa’ankieliasemaan kahden blokin välillä. Tällöin yhteistyötä voidaan päättää tehdä yksinkertaisesti sen puolen kanssa, joka on parhaiten valmis toteuttamaan Piratpartietin pyrkimyksiä hallitusohjelmassa. Samankaltainen ajattelu johdattelee myös Suomen piraattien poliittista toimintaa, mutta koska samanlaista kahtiajakautumista ei suomen puoluekentässä käytännössä ole, täällä painotetaan ehdokkaiden ja puolueen edustajien henkilökohtaisia näkemyksiä, joita nämä saavat itsenäisesti ajaa, kunhan itse puolueen ydinasiat pysyvät ensisijaisina. Kummassakin tapauksessa suuri osa poliittisesta alueesta jätetään tietoisesti käytännössä täysin muiden puolueiden harteille, ainakin mitä tulee puhtaaseen puoluepolitiikkaan.Kaikkien asia
Uusien asioiden ympärille muodostuneille puolueille ei ole taipaleiden alussa lainkaan vierasta vältellä oikea-vasen-jaottelua. Erityisesti piraattipuolueille ominaista on sosiaali- ja talouspoliittinen puolueettomuus. Se kuuluu olennaisena osana poliittiseen strategiaan johdonmukaisine selityksineen.  Ruotsissa pääasiallisena tavoitteena on päästä vaa’ankieliasemaan kahden blokin välillä. Tällöin yhteistyötä voidaan päättää tehdä sen puolen kanssa, joka on valmis toteuttamaan Piratpartietin pyrkimyksiä hallitusohjelmassa. Samankaltainen ajattelu johdattelee myös Suomen piraattien poliittista toimintaa. Koska vastaavaa kaksijakoisuutta ei Suomen puoluekentässä ole, täällä painotetaan ydinasioiden ulkopuolella ehdokkaiden ja puolueen edustajien henkilökohtaisia näkemyksiä. Kummassakin tapauksessa suuri osa poliittisesta alueesta jätetään tietoisesti muiden puolueiden harteille. Sekä Piratpartietin että Piraattipuolueen vahvuutena on ollut kyky tuoda yhteen hyvin monenlaisia ihmisiä. Puolueaktiivien joukossa on vahvasti politiikan eri poliittisen spektrumin laidoilla sijaitsevia alueilta tulevia vaikuttajia. Mielipiteet jakautuvat selkeästi sellaisissa kysymyksissä kuten maahanmuutto, ydinvoima, puolustuspolitiikka, koulutus ja niin edelleen. Kannattajat ja aktiiviset toimijat ovat kuitenkin valmiita siirtämään näitä muita tavoitteita syrjään voidakseen ajaa tehokkaasti yhteistä agendaatavoitetta.
777
muokkausta

Navigointivalikko