Ero sivun ”Purje FRA” versioiden välillä

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Taustaa)
Rivi 1: Rivi 1:
 
FRA juttu Purjeeseen
 
FRA juttu Purjeeseen
  
 +
= Lähteitä =
 +
;Kesä–syksy 2008
 +
*[http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article4173030.ece Sweden's contentious 'Big Brother' law gets the go-ahead]
 +
*[http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article4158509.ece Swedish revolt over 'Big Brother' law]
 +
*
 +
 +
*http://news.google.com/archivesearch?q=FRA+law+Sweden&scoring=n&hl=en&ned=us&sa=N&sugg=d&as_ldate=2008/01&as_hdate=2008/12&lnav=hist8
 +
;Talvi 2008 –kevät 2009
 +
*
 +
 +
;Kesä–syksy 2009
 +
*[http://news.softpedia.com/news/Attack-Hits-Swedish-Signals-Intelligence-Agency-s-Website-126289.shtml Palvelunestohyökkäys FRA:ta vastaan]
  
 
= Taustaa =
 
= Taustaa =
  
* Ruotsin eduskunta hyväksyi FRA lain voimaantulon.
+
* Ruotsin eduskunta hyväksyi FRA lain voimaantulon äänin 143–138 18. kesäkuuta 2008.
 
* Ruotsin tiedustelupalvelu alkaa salakuunnella kaikkea maan rajojen yli menevää internet ja puhelin liikennettä 1.12.2009
 
* Ruotsin tiedustelupalvelu alkaa salakuunnella kaikkea maan rajojen yli menevää internet ja puhelin liikennettä 1.12.2009
 
* Koskee suurinta osaa Suomen ulkomaanliikenteestä, ja myös osaa sisämaanliikenteestä joka sattuu kulkemaan Ruotsin läpi.
 
* Koskee suurinta osaa Suomen ulkomaanliikenteestä, ja myös osaa sisämaanliikenteestä joka sattuu kulkemaan Ruotsin läpi.
 +
* Pian lain hyväksymisen jälkeen Svenska Dagbladet kertoi mahdolliseksi lain hyväksymissyyksi olevan Venäjän teleliikenteen vakoilu. Noin 80 prosenttia Venäjän ulkomaanviestinnästä kulkee Ruotsin kautta. Virallisesti lain on tarkoitus olla keino kansallisen turvallisuuden parantamiseksi ja terrorismin vastaisessa sodassa taistelua
 +
*Laki sai osakseen paljon vastustustua niin kansalaisten kuin internetyhtiöidenkin osalta. Muun muassa Google on ilmoittanut, ettei se tule kierrättämään liikennettä Ruotsin kautta jos vain mahdollista. Palveluntarjoajat taas pelkäävät, että laki voi nostattaa syytteitä heitä vastaan.
 
* Ruotsin tiedustelupalvelu [sekä hallitus? - check] voivat määritellä hakukriteerejä jolla liikenteestä poimitaan paloja talletusta ja jatkokäsittelyä varten.   
 
* Ruotsin tiedustelupalvelu [sekä hallitus? - check] voivat määritellä hakukriteerejä jolla liikenteestä poimitaan paloja talletusta ja jatkokäsittelyä varten.   
 
* Voidaan esimerkiksi rakentaa sosiogrammeja ihmisistä - kenen kanssa he ovat tekemisissä, millä sivuilla he käyvät, jne.   
 
* Voidaan esimerkiksi rakentaa sosiogrammeja ihmisistä - kenen kanssa he ovat tekemisissä, millä sivuilla he käyvät, jne.   

Versio 17. marraskuuta 2009 kello 18.05

FRA juttu Purjeeseen

Lähteitä

Kesä–syksy 2008
Talvi 2008 –kevät 2009
Kesä–syksy 2009

Taustaa

 • Ruotsin eduskunta hyväksyi FRA lain voimaantulon äänin 143–138 18. kesäkuuta 2008.
 • Ruotsin tiedustelupalvelu alkaa salakuunnella kaikkea maan rajojen yli menevää internet ja puhelin liikennettä 1.12.2009
 • Koskee suurinta osaa Suomen ulkomaanliikenteestä, ja myös osaa sisämaanliikenteestä joka sattuu kulkemaan Ruotsin läpi.
 • Pian lain hyväksymisen jälkeen Svenska Dagbladet kertoi mahdolliseksi lain hyväksymissyyksi olevan Venäjän teleliikenteen vakoilu. Noin 80 prosenttia Venäjän ulkomaanviestinnästä kulkee Ruotsin kautta. Virallisesti lain on tarkoitus olla keino kansallisen turvallisuuden parantamiseksi ja terrorismin vastaisessa sodassa taistelua
 • Laki sai osakseen paljon vastustustua niin kansalaisten kuin internetyhtiöidenkin osalta. Muun muassa Google on ilmoittanut, ettei se tule kierrättämään liikennettä Ruotsin kautta jos vain mahdollista. Palveluntarjoajat taas pelkäävät, että laki voi nostattaa syytteitä heitä vastaan.
 • Ruotsin tiedustelupalvelu [sekä hallitus? - check] voivat määritellä hakukriteerejä jolla liikenteestä poimitaan paloja talletusta ja jatkokäsittelyä varten.
 • Voidaan esimerkiksi rakentaa sosiogrammeja ihmisistä - kenen kanssa he ovat tekemisissä, millä sivuilla he käyvät, jne.
 • Tietoja voidaan luovuttaa eteenpäin muille tiedustelupalveluille, esimerkiksi USA:lle. Myös totalitäärisille valtioille ja diktatuureille voidaan luovuttaa tiedustelutietoja.
 • FRA:lla on käytössään ostoshetkellä maailman viidenneksi nopein supertietokone aineiston analyysiä, puheentunnistusta ja heikon kryptauksen murtamista varten.
 • Tämä rikkoo räikeasti sekä EU:n että Ruotsin ja myös Suomen perustuslaissa taattuja ihmisoikeuksia ja posti ja telesalaisuutta vastaan.
 • Jotta kansalainen voi säilyttää luottamuksellisuuden viestinnässä 1.12.2009 jälkeenkin, pitää alata kryptaamaan tietoliikennettään ja anonymisoimaan tiedonhakuaan.
 • Kryptaaminen on muutenkin hyödyllinen suoja muita satunnaisia salakuuntelijoita vastaan.

Infoboksi / Lista hyödyllisistä ohjelmista

Webbisurffailun anonymisointi

http://www.torproject.org/
TOR ohjelma anonymisoi webbisurffauksesi kierrättämällä sen usean satunnaisen koneen kautta. Tämä takaa vahvan anonymiteetin, mutta haittapuolena on että nettiselaus hidastuu. Muista myös että viimeinen kone joka välittää surffauksesi internetin ja TOR verkon välillä voi olla kuka tahansa, joten älä lähetä TOR verkon kautta nettiin kryptaamattomana henkilökohtaisia tietoja.


http://trackmenot.org/
Track Me Not generoi satunnaisia webbihakuja taustalla, ja tekee siten webbikäyttösi profiloinnin vaikeammaksi.


Sähköpostin kryptaus

http://getfiregpg.org/
Mahdollistaa sähköpostien kryptauksen GPG tekniikalla kun GMailia käytetään Firefoxin kanssa. Useimpiin muihin sähköpostiohjelmiin löytyy myös oma GPG plugin.


Pikaviestimien kryptaus

http://www.pidgin.im/
Pidgin pikaviestin sisältää Off The Record -pluginin jolla saa kryptattua keskustelut. Off The Record plugini löytyy myös joillekkin muille vapaille pikaviestimille, ja Pidgin tukee monta eri pikaviestinstandardia kuten MSN, Google Talk, AIM ja IRC.


http://www.skype.com/
Skype käyttää kryptattua protokollaa, mutta koska sen koodi ei ole avointa ei voida varmistaa etteikö se sisällä takaovia esimerkiksi tiedustelupalveluille. Vielä ei kuitenkaan ole vuotanut mitään vedenpitävää todistusaineistoa siitä että Skypessä olisi takaovi. Käytä sitä jos luotat Skype yhtiöön.


Tiedostojen jakaminen

http://oneswarm.cs.washington.edu/
Oneswarm sisältää paitsi perinteisen Bittorrent clientin myös friend-to-frind protokollan jossa tiedostoja voi jakaa kryptatusti ja suhteellisen anonyymisti luotettujen ystävien kautta.