Purje 1005 usvi

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 11. lokakuuta 2010 kello 14.49 – tehnyt Thihi (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Foliohatut

Foliohattu on pilkkanimitys henkilöstä, joka suhtautuu ylivarovaisesti tai jopa vainoharhaisesti ympäristöönsä. Poliittisessa dialogissa foliohatuksi haukkuminen joko suoraan tai muilla sanankäänteillä on helppo keino saattaa vastustaja naurunalaiseksi. Valitettavasti suomalaisessakin poliittisessa kulttuurissa asioiden esittämisellä tuntuu olevan huomattavasti enemmän painoarvoa kuin asioilla itsellään.

Miten käy, kun osoittautuu, että foliohattu onkin se, jota alunperin olisi pitänyt kuunnella? Yleensä ei käy mitenkään, sillä monesti asiat ovat jo päässeet niin pahaksi, että reagoimalla ei enää saavutettaisi mitään hyödyllistä. Olisi pitänyt pystyä toimimaan ja vakuuttamaan ihmiset asiasta jo aikaisemmin, mutta millä keinoin? Pelkkä äänen korottaminen saa usein ihmisissä aikaan vastareaktion, jonka ansiosta sanoma hukkuu entistä pahemmin. Tarvitaan hienotunteisuutta, samaistamista, helppoja esimerkkejä.

Piraattipuolue ja muut Internet-aktiivit on turhan usein lytätty foliohattuporukkana. Aivan liian monet pahat aavistukset ovat käyneet tai käymässä toteen. Mieleen tulee ensimmäisenä esimerkkinä Suomen nettisensuurifiltteri, jonka perustamiskeskustelu noudatti tuttua kaavaa. Tarkoitus on pelastaa lapset, tämä on saatava käyttöön!

Väärinkäytön uhkakuvat olivat kuitenkin aivan ilmiselviä. Pelkona oli muun muassa, että järjestelmää käytettäisiin The Pirate Bayn kaltaisten sivustojen kyykyttämiseen, tai ulkomaalaisen nettipokeripelaamisen estoon. Mietittiin myös, kuinka suodatinta voitaisiin helposti käyttää poliittisten mielipiteiden sensurointiin. Itsekään en tähän uskonut kuin hulluimmissa kuvitelmissa. Matti Nikin sivuston sensurointi avasi dramaattisesti kuitenkin monen silmät.

Kaikenlainen kieltojen, estojärjestelmien, ja rekistereiden hivuttaminen kohti laajempia ja laajempia käyttötarkoituksia on halpahintaista äänestäjien aliarvioimista. Äänestäjä unohtaa aivan liian usein kokonaiskuvan, ja pitää uutta muutosta vain pienenä heikennyksenä nykytilanteeseen. Oikeasti nämä heikennykset voivat venyä kuitenkin isoksi jatkumoksi, joka on kokonaisuutta tarkastellen kestämätön.

Tällaisen hitaan ja lähes piilotetun ihmisoikeuksien järjestelmällisen karsimisen estämiseen Piraattipuolue pyrkii.