Purje 1003 pääkkäri

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 22. toukokuuta 2010 kello 17.28 – tehnyt Thihi (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Ilmaista mainosta Kun kirjan laittaa jaettavaksi verkkoon, se käydään ostamassa. Tapio Berschewsky Keväällä Barrikadi-sarjaan julkaistu Jokapiraatinoikeus arvostellaan täss...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ilmaista mainosta

Kun kirjan laittaa jaettavaksi verkkoon, se käydään ostamassa.

Tapio Berschewsky

Keväällä Barrikadi-sarjaan julkaistu Jokapiraatinoikeus arvostellaan tässä lehdessä. Välittömästi julkaisun jälkeen teos nousi Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupan myyntilistoilla sijalle 7 tietokirjoissa, ja sijalle 13 koko myyntiä tarkastellessa. Toisin sanoen kirja, joka on ilmaiseksi kenen tahansa otettavissa verkosta, oli Suomen seitsemänneksi myydyin omassa kategoriassaan. Itsekin kävin nappaamassa oman kopioni pdf:stä ja kappaleeni paperipainoksesta heti, kun ne tulivat saataville.

Suomalaisen kirjakaupan verkkomyyntilistalla oli samaan aikaan ainakin toinen teos, jonka saa ladattua ilmaiseksi verkosta. Peräti kuudennelle sijalle koko myynneissä ylsi Pekka Himasen reportaasi tulevaisuuden Suomesta, Kukoistuksen käsikirjoitus. Myös tämä teos löytyy nyt sekä omasta fyysisestä kirjahyllystäni, että ladattuna tiedostona kiintolevyltä. Kirjajononi on pitkä, mutta jossain välissä Himasen vuoro tulee. Saa nähdä sitten, päätyykö se sähköiseen lukijalaitteeseen, vai otanko paperiversion eteeni.

Asia on yhä ajankohtaisempi nyt, kun tätä kirjoittaessa on noin viikko siitä, kun kirjailija Katariina Souri hyökkäsi piraattiaatetta vastaan Helsingin Sanomissa sunnuntaina 16. toukokuuta. Souri näki kirjailijoiden ja sitä kautta koko kielen rappion olevan edessä, mikäli piraattipolitiikan myötä digitoidun kulttuurin levittäminen sallitaan.

Kaksi hyvin myyvää ilmaisessa jaossa olevaa kirjaa eivät todista, että kirjan ilmainen saatavuus ei ole haitallista myyntien kannalta. Jokapiraatinoikeus ja Kukoistuksen käsikirjoitus kuitenkin osoittavat, että Sourin ehdottomat päätelmät eivät perustu faktoihin. Tietoverkko on muuttanut niin suurta osaa ihmistoiminnasta, että tällaiset menneisyyden rajoitteisiin nojaavat oletukset aiheuttavat lähes poikkeuksetta virhetulkintoja.

Tämä lienee suurimpia kompastuskiviä piraattien edessä. Miten saada vanhoihin toimintatapoihin tottuneet ja niihin vaistonvaraisesti luottavat ihmiset ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia internet tarjoaa heidän tuottamansa kulttuurin ja sitä kautta heidän suosionsa leviämiselle? Jokaisen asian sisäistäneen tulee tehdä oman panoksensa tämän viestin levittämisessä: perustakaa käsityksenne aineettomasta omaisuudesta oletusten sijaan tunnettuihin tosiseikkoihin.