Palopuheluonnos

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 24. marraskuuta 2008 kello 19.46 – tehnyt Kaj Sotala (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mitä pitäisi vallata nyt?

(Pidettäväksi Vanhan kuppilassa 25.11.)

Päivää kaikille. Teesini on yksinkertainen: nyt pitäisi vallata maailma.

Tekniikan kehitys on antanut ihmiskunnalle kaksi suuntaa, joihin mennä. Ensimmäinen suunta on sellainen, joka on perinteisemmin liitetty Kiinaan ja totalitaristisiin valtioihin, mutta jota ollaan hyvää vauhtia tuomassa ihan Pohjoismaihinkin. Ruotsissa tulee ensi vuoden alusta voimaan niinsanottu FRA-laki, joka sallii kaiken Ruotsin läpi kulkevan liikenteen salakuuntelemisen. Suomessa ollaan juuri nyt ajamassa läpi lakia, jonka perusteella taloyhtiöt tai kirjastot voisivat valvoa asiakkaidensa netinkäyttöä. Lex Nokiana paremmin tunnetusta laista on julkisuudessa puhuttu lähinnä firman työntekijöiden kannalta, kätevästi kokonaan sivuuttaen sen, että laki on laajempikin. Samaan aikaan kaupalliset tahot ympäri maailman koettavat painostaa itselleen oikeutta valvoa ja katkaista ihmisten Internet-liittymiä, omakätisesti, ilman oikeusistuinten valvontaa.

Toinen suunta on täysin vastakkainen. Se ei käytä tekniikkaa ihmisten vakoilemiseen, vaan ihmisten vapauttamiseen. Vajaa viikko sitten lähti liikkeelle Lex Nokian ongelmista varoittava sähköpostiviesti. Eilen sitä vastustavaan Facebook-ryhmään oli littynyt lähemmäs 1100 ihmistä. Tämän vuoden alussa perustettiin Suomeenkin uudenlainen, kansalaisoikeuksien puolustamiseen keskittyvä puolue, jonka aktiivit järjestäytyivät ensimmäiseen tapaamiseensa puhtaasti verkon ylitse, ja joka on saanut kerättyä useamman tuhatta kannattajakorttia vain parin kuukauden sisällä. Koskaan ennen eivät oikeuksistaan huolestuneet kansalaiset ole voineet järjestäytyä ja levittää tietoa näin nopeasti ja tehokkaasti.

Ei siis ihmekään, että tätä kehitystä koetetaan tukahduttaa ja rajoittaa valtaapitävien toimesta. Ei anneta sen tapahtua. Ei anneta uuden, avoimemman yhteiskunnan jäädä pelkäksi mahdollisuudeksi, vaan vallataan maailma.