Oikea tietoyhteiskuntapuolue

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 18. heinäkuuta 2009 kello 13.05 – tehnyt Usvi (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Järvisen kirjoitus täällä: http://pjarvinen.blogspot.com/2009/07/mika-on-oikea-tietoyhteiskuntapuolue.html

Kerron seuraavassa lyhyesti oman tieni Piraattipuolueen aktiiviksi. Tarina ehkä auttaa ymmärtämään monen poliittisen piraatin sielunmaisemaa.

Tultuani aikanaan tietoiseksi softapatenttien olemassaolosta näin ne välittömästi järjettömiksi. Eniten harmittavat ns. submarine-patentit, joissa haltija odottaa täydellisen passiivisesti patentoimansa teknologian yleistymistä, kunnes kriittisen massan saavuttamisen jälkeen alkaa rahastus lisenssimaksuja karhuamalla. Myös triviaalien ominaisuuksien patentointi ärsyttää.

Myöhemmin suomalainen lainsäädäntökulttuuri näyttäytyi koko karmeudessaan tekijänoikeuslakiuudistus Lex Karpelassa. Muutosta, joka myös sai muutamat Linux-jakelut luopumaan DVD-soittomahdollisuuden tarjoamisesta Suomessa, oli valmistelemassa jäävi virkamies, jolla oli vahvoja kytköksiä tekijänoikeusjärjestöihin. Samainen henkilö viestitti myös valheellisesti lakimuutoksen tulkinnasta opetusministeriön kautta ja saikin myöhemmin osansa lain valmisteluun kohdistuneesta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen näpäytyksestä. Prosessin aikana nähtiin myös harvinaisen räikeä päin naamaa valehtelu; ministeri Tanja Karpelalla oli kertomansa mukaan Brysselistä "mustaa valkoisella" lakimuutoksen muodosta; jälkikäteen kyseistä dokumenttia ei kuitenkaan koskaan esitetty. Lex Karpela -mielenosoituksen aikoihin toistin vuotta aiemmin kertomani ajatukseni "Teknokraattisen kansanpuolueen" tarpeesta.

Lopullinen niitti aktivoitumiselleni tuli, kun Suomessa aloitettiin järjestelmällinen internet-sensuuri lastensuojelun nimissä, primus motorina oli pitkään viestintäministerinä toiminut Suvi Linden. Suomalaisen sensuuria arvostelevan nettisivuston joutuminen itse sensuroiduksi oli viimeinen pisara; rupesin etsimään itselleni puoluetta, joka ottaa järkevästi kantaa teknologia-asioihin ja tietää, että Internet ja lapsiporno eivät ole synonyymejä.

Kuulin IRCin välityksellä loppukeväästä 2008 Piraattipuolueesta. Matkasin puolueen perustamiskokoukseen Tampereelle. Paikan päällä 50 muun "tarttis tehdä jotakin ja nyt heti"-henkisen aktiivin kanssa tunsin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, että lainsäädännön kehittäminen teknologia-asioiden suhteen parempaan suuntaan on mahdollisuus.

Huoleni olivat aikaisemmin kohdistuneet lähinnä yksityisyydensuoja- ja sananvapausasioihin sekä patenttikysymyksiin. Tekijänoikeusasiat olivat mielestäni jossain määrin siedettäviä. Tutustuttuani piraattiliikkeen tekijänoikeusagendoihin tajusin kuitenkin, että ainoa mahdollinen keino valvoa tekijänoikeuslakien toteutumista olisi jatkuva ja totalitaristinen valvontajärjestelmä ilman minkäänlaista yksityisyydensuojaa. Hyväksyin Piraattipuolueen puolueohjelman järkevänä kimarana.

Lex Karpelan aikaan meitä haukuttiin masinoijiksi, sensuurivastustamisen aikaan pedofiileiksi. Nyt meitä haukutaan varkaiksi. Karavaani kuitenkin kulkee haukkujista huolimatta vuoden 2011 eduskuntavaaleihin.


ville niinistö

vihreillä teknologia häviää aina. piste.