Kirjoitusalusta

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Asioiden valmisteleminen joukkoistetusti vähentää työkuormaa, tuo korjaavan kritiikin esille aikaisessa vaiheessa sekä nopeuttaa esitysten valmistumista. Joukkoistaminen on helpointa toteuttaa avoimella yhteistyöalustalla, kuten kirjoitusalusta.fi tai piratenpad.org/.de -palveluilla. Palvelut ei vaadi kirjautumista ja sisältöä pääsee muokkaamaan suoraan linkin takaa. Palveluista löytyy historia -toiminto.

Alustan käyttöönotto

Nämä ohjeet sopivat kaikkiin em. palveluihin. Jos sisällön valmistelu on arkaluontoista, käytä alustan tunnisteena satunnaista merkkijonoa tai kirjautumista vaativaa alustaa, kuten gDocsia.

 1. Mene osoitteeseen http://kirjoitusalusta.fi. Voit lisätä domainin perään /haluamasi_tunnisteen tai jättää tyhjäksi, jolloin palvelu antaa tunnisteeksi satunnaisen merkkijonon.
 2. Luo alustava sisältö
  1. Kirjoita selkeä otsikko
  2. Lyhyt kuvaus (sisällöstä, tavoitteista)
  3. Ohjeet (työskentelyn aloittamista helpottavia ohjeita, tärkeysjärjestys, yhteyshenkilö)
  4. Työsisältö väliotsikoin (yhdessä rakennettava osuus, sisältää usein todo-listan)
  5. Kommentit (vapaa keskusteluosio, yleensä alustan lopussa)

Alustalla toimiminen

Kirjoitusalustalle lisätty ohjeet -osio selkeyttää toimintamallia. Yhtä oikeaa tapaa osallistua ja edistää suunnittelua ei ole, mutta ohjeet kannattaa pitää lyhyinä, selkeinä ja kannustavina. Alla yleisiä ohjeita työskentelyyn käyttäen yhteistyöalustoja.

 • Värikoodit kannattaa säilyttää, kunnes osuus on valmis tai saapunut välietapilleen, esim. tarkastuskierroksen alussa tai uudelle yleisölle saatettaessa.
 • Muiden tuottamaa sisältöä ei saa poistaa. Jos tarve tulee, esim. alustan selkeyttämiseksi, sen henkilön tulisi päättää asiasta, jolla on kokonaisuus parhaiten hallussa. Yleisimmin alustan avannut henkilö.
 • Poistosuosituksia voi ilmoittaa käyttämällä yliviivaa -toimintoa. Perustelut tai korvaava osuus tulee kirjoittaa yliviivatun osuuden perään.

Palveluja