Ero sivun ”Kelpoisuus ja sopivuus” versioiden välillä

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p (2021 kuntavaalit)
p
 
Rivi 39: Rivi 39:
 
* [[Vaaliliitot|Vaaliliitot kuntavaaleissa]]
 
* [[Vaaliliitot|Vaaliliitot kuntavaaleissa]]
 
* [[Kampanjoinnin järjestäminen|Kampanjoinnin järjestäminen kuntavaaleissa]]
 
* [[Kampanjoinnin järjestäminen|Kampanjoinnin järjestäminen kuntavaaleissa]]
 +
* [[Vaalimainonta|Ulkomainonta kuntavaaleissa]]
 
* [[Vaalien_aikataulu|Piraattien vaaliaikataulu]]
 
* [[Vaalien_aikataulu|Piraattien vaaliaikataulu]]
 
* [[Ehdokkaat_2021|Piraattien ehdokaslistojen muotoutumista (päivittyvä lista)]]
 
* [[Ehdokkaat_2021|Piraattien ehdokaslistojen muotoutumista (päivittyvä lista)]]
 
* [[Tukea_piirille|Apua!]]
 
* [[Tukea_piirille|Apua!]]
 
  
 
[[Luokka:Ohjeet]] [[Luokka:Vaalit]] [[Luokka:Kuntavaalit]]
 
[[Luokka:Ohjeet]] [[Luokka:Vaalit]] [[Luokka:Kuntavaalit]]

Nykyinen versio 17. joulukuuta 2020 kello 07.06

2021 kuntavaalit

Tämän sivun ohjeet on tarkoitettu piraattien piiriyhdistyksille 2021 kuntavaalien ehdokasvalintaa varten.

Vaalikelpoisuus

Vaalikelpoinen eli kelpoinen ehdokkaaksi kuntavaaleissa on henkilö, 1) jonka kotikunta kyseinen kunta on, 2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa ja 3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Vaalikelpoisuuden rajoituksista säädetään kuntalain 72 §:ssä. Esimerkiksi eräät valtion ja kunnan virkamiehet eivät ole vaalikelpoisia. Lisätietoja löytyy Kuntaliiton sivuilta.

Se, missä kunnassa henkilö on vaalikelpoinen, määräytyy lähtökohtaisesti samassa aikataulussa kuin henkilön äänioikeuskuntakin eli väestötietojärjestelmässä 26.2.2021 (51. päivänä ennen vaalipäivää) olevien tietojen mukaan. Jos henkilö kuitenkin muuttaa kotikuntaansa kyseisen päivämäärän jälkeen, hänen vaalikelpoisuutensa seuraa mukana. Ehdokkaan kotikuntaa koskevat ratkaisut tehdään väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella.

On huomioitava, että kuntavaaleissa ehdokkaana voi olla myös henkilö, joka ei ole Suomen kansalainen, mikäli hänellä on kotipaikka Suomessa. Tarkemmin asiasta: https://vaalit.fi/muiden-valtioiden-kansalaisten-vaalioikeudet-suomen-kuntavaaleissa.

Sopivuus ehdokkaaksi

Aikaisemmista vaaleista saadun kokemuksen perusteella on suositeltavaa, että piiriyhdistyksen hallitus tiedustelee jokaiselta ehdokkaaksi pyrkivältä, onko hänet tuomittu tai onko häntä epäilty rikoksista tai onko hän muuten toiminut sellaisella tavalla, että hänen ehdokkuutensa voisi vahingoittaa puolueen mainetta. (Rikostuomio tai -epäily ei vaikuta ehdokkuuteen kielteisesti, jos se liittyy rikoksiin, joita voi Piraattipuolueen arvomaailma ja tavoitteet huomioonottaen pitää anteeksiannettavina tai puolustettavina.) Nämä tiedustelut on tehtävä luottamuksellisesti ja piirihallituksen jäsenillä on niiden suhteen vaitiolovelvollisuus.

Piiriyhdistyksen on yleisemminkin arvioitava ehdokkaaksi pyrkivien sopivuutta Piraattipuolueen ehdokkaiksi. Ei ole suositeltavaa hyväksyä sellaisia ehdokkaita, joiden on syytä epäillä voivan aiheuttaa toiminnallaan vahinkoa puolueen maineelle. Piirihallituksen on suositeltavaa tavata jokainen ehdokkaaksi pyrkivä henkilökohtaisesti ennen kuin ehdokkuus vahvistetaan.

Ehdokkaan tapaaminen

Korona-aikana tapaamisen voi järjestää helpoiten verkossa, esimerkiksi puolueen Jitsissä. Verkkotapaamiseen tarvitaan kaikilta osallistujilta vähintään mikrofoni ja joko kaiuttimet tai kuulokkeet. Useimmissa sylimikroissa ja älypuhelimissa on tarvittavat.

Jitsi-keskustelun voit avata päättämällä, millainen sen linkki on. Jitsiin pääsee https://jitsi.piraattipuolue.fi/ , missä kirjoitetaan ruutuun sen keskustelun nimi, johon haluat mennä. Kun olet huoneessa, anna muille keskustelijoille huoneen linkki kopioimalla se osoiteriviltä (esim. https://jitsi.piraattipuolue.fi/kokous). Huoneeseen tulevilta kysytään nimeä, jolloin on syytä antaa oikea nimi ja välttää nimimerkkejä.

Älkää käyttäkö selaimena Firefoxia.


Kuntavaaliohjeiden kaikki osiot