Käyttäjä:Matti Hiltunen/Puolueohjelma

Kohteesta PiraattiWiki
< Käyttäjä:Matti Hiltunen
Versio hetkellä 18. toukokuuta 2008 kello 11.32 – tehnyt Matti Hiltunen (keskustelu | muokkaukset) (Vapaa kulttuuri)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Työn alla
Tämä sivu on pahasti vaiheessa :(
Jos osaat kertoa asiasta enemmän, auta sivun kirjoittamisessa!

Johdanto

Johdanto -osio ei kuulu itse puolueohjelmaan, mutta haluan itse henkilökohtaisesti kommentoida ja perustella joitakin kohtia ja helpoiten se onnistuu tässä.

Demokratia ja kansalaisoikeudet

  • Perusajatuksena on sähköisen viestinnän tuominen kirjesalaisuuden piiriin.
  • Lisäsin omasta aloitteestani kohdan "vahvan salauksen käyttöä sähköisessä viestinnässä on rohkaistava".

Vapaa kulttuuri

  • Epäkaupallisen kopioinnin ja käytön täydellinen vapautus.
  • Kaupallisen käytön suojan raju lyhentäminen nykyisestä 70 vuodesta.
    • Henkilökohtaisesti kannatan suojan rajoittamista oikeudenhaltijan elinikään, en ruotsalaisten ajamaan viiteen vuoteen. Ruotsalaiset ovat ehkä strategisesti valinneet radikaalimman polun, mutta mielestäni PP on riittävän radikaali jo muutenkin.
    • Ohjelmistoissa viisi vuotta riittää helposti, mutta taiteessa tilanne on mielestäni toinen.
  • Näillä pykälillä on joitakin ei-itsestäänselviä seurauksia:
    • Taiteen ja ohjelmistojen käyttöä yrityksissä ei muuteta nykyisestä mihinkään, koska tekijänoikeussuoja kattaa yhä kaupallisen käytön.
      • Ammattilaissoftat kuten Photoshop eivät kuole, koska niiden kaupallinen käyttö pysyy laittomana. Sama koskee myös käyttöjärjestelmiä.
      • Käyttöjärjestelmien OEM-asennukset kuuluvat tämän suojan piiriin.
      • Opiskelijat ja yhdistykset saavat käyttää ja kopioida ohjelmistoja vapaasti, kuten kaikki yksityishenkilötkin.

Monopolivastaisuus

  • Vastustamme julkisia monopoleja (mm. patentit) ja yksityisiä monopoleja (mm. DRM ja vendor lock-in). Tämä ei ole mitenkään yksiselitteisesti oikeisto/vasemmisto -kysymys, koska minun mielestäni
    • oikeistolainen voi vastustaa monopoleja koska ne (hänen mielestään) vääristävät markkinoita
    • vasemmistolainen voi vastustaa monopoleja koska ne (hänen mielestään) ovat seurausta markkinataloudesta
    • oikeistolainen voi kannattaa monopoleja koska ne (hänen mielestään) luovat tilaisuuksia pääoman kasvattamiseen
    • vasemmistolainen voi kannattaa monopoleja koska niillä (hänen mielestään) voi korjata markkinatalouden häiriöitä
  • Nähdäkseni monopolit ovat autoritarismi/liberalismi -kysymys.

Puolueohjelma

Piraattipuolue haluaa perustavanlaatuisesti uudistaa tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmän ja varmistaa kansalaisten oikeutta yksityisyyteen kunnioitettavan. Näitä ja vain näitä päämääriä tavoitellaksemme haemme kansan mandaattia Suomen eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin. Nämä tavoitteet eivät ole ainoastaan tavoittelemisen arvoisia; ne ovat myös saavutettavissa Euroopan tasolla.

Piraattipuoluee haluaa:

Turvata demokratian ja kansalaisoikeudet

Oikeus yksityisyyteen on perustuslailla suojattu, kansanvallan tärkeä kulmakivi, johon nojaavat monet tärkeinä pitämämme vapaudet. Tekniikan kehitys on muuttanut tapaamme kommunikoida, mutta ei vähentänyt tämän tärkeän oikeuden merkitystä. Koska teknisen kehityksen aikaansaama helppous ja taloudellisuus ovat lisänneet sähköisen viestinnän käyttöä yksityiselämän, liiketalouden ja valtionhallinnon alueilla, ovat Suomen yhteiskunnallinen ja kansallinen turvallisuus entistä riippuvaisempia juuri sähköisen viestinnän suojasta.

Kaikki sähköinen viestintä on tuotava kirjesalaisuuden piiriin. Samat luottamuksellisuuden, yksityisyyden ja nimettömyyden takeet jotka tänä päivänä suojaavat kirjeitse tapahtuvaa viestintää, on laajennettava myös tietoverkkojen kautta tapahtuvaan viestintään. Sähköinen viestintä on suojattava valvonnalta ja häirinnältä kirjesalaisuutta vastaavin lainsäädännöllisin periaattein. Vahvan salauksen käyttöä sähköisessä viestinnässä on rohkaistava.

Väitteet jokaisen uuden askeleen ottamiselle kohti valvontayhteiskuntaa saattavat toki kuulostaa vakuuttavilta, mutta me eurooppalaiset tiedämme kokemuksesta sen tien vievän paikkaan, jonne me emme halua mennä. Pienimpienkin yksityisyyden oikeuteen tehtyjen rajoitusten on oltava erittäin hyvin perusteltuja ja suurten väestömäärien säännönmukaiselle, laajamittaiselle valvonnalle ei ole vapaassa yhteiskunnassa mitään perusteita. Periaatteet kuten kidutuksen kieltäminen, lainsäädännön eheys, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate ja kirjesalaisuus eivät ole, eivätkä tule koskaan olemaan neuvottelukysymyksiä.

Suomessa ja Euroopan unionissa vallitsee demokraattinen vajaus, joka on korjattava pitkällä tähtäimellä.

Vapauttaa kulttuurin

Aineettomiin hyödykkeisiin kohdistetaan tänä päivänä kohtuuttomia, keinotekoisia rajoituksia luovan työn ulkopuolisten tahojen taloudellisten etuoikeuksien suojelemiseksi kuluttajansuojan, kansalaisoikeuksien ja yhteiskunnan voimavarojen kustannuksella. Niin sanottu tekijänoikeusjärjestelmä ei suojaa luovien taiteilijoiden toimeentuloa, vaan ajastaan jälkeen jääneiden, häikäilemättömien jakeluorganisaatioiden taloudellista ylivaltaa.

Kulttuuri itsessään on vuorovaikutusta ihmisten välillä ja väitteet, joiden mukaan kulttuurin jakaminen on sille haitallista, ovat absurdeja. Kulttuurin arvo kasvaa jaettaessa, jolloin kasvavat myös taiteilijan mahdollisuudet ansaita kulttuuria tuottamalla. Aineettomien hyödykkeiden epäkaupallista kopiointia, tiedostonjakamista ja vertaisverkkoja ei tule rajoittaa tai rangaista, vaan kannustaa. Kuten tästä seuraa, vastustamme ns. laajakaistaveroa, haluamme lakkauttaa kasettimaksun ja kieltää aineettomien hyödykkeiden kuluttajansuojaa rajoittavat tekniset keinot ja sopimuslauseet.

Kenenkään luovan taiteilijan ei tarvitse ansaita rahaa luomuksestaan seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Myöskään yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta satojen vuosien kuluttua tulevaisuudessa. Kaupallisen käytön tekijänoikeussuojaa on nykyisestä lyhennettävä merkittävästi. Koska aineettomien hyödykkeiden elinaika on nykyaikana häkellyttävän lyhyt, on yli viiden vuoden tekijänoikeussuoja erittäin kyseenalainen. Oikeudenhaltijan monopolin jatkamiselle yli tekijän eliniän ei ole minkäänlaisia järkeviä perusteita.

Uudistaa patenttijärjestelmän ja lakkauttaa yksityiset monopolit

Patenttijärjestelmä on rakennettu uskoen myyttiin yksinäisestä keksijänerosta joka kellarissaan työskennellen tekee suuren keksinnön, patentoi sen ja ansaitsee patentilla omaisuuksia. Käytännön elämässä näin ei kuitenkaan juurikaan tapahdu. Koko patenttijärjestelmää on pitkällä tähtäimellä tarkasteltava kriittisesti ja arvioitava, ovatko sen yhteiskunnalle aiheuttamat taloudelliset ja juridiset rasitteet perusteltuja nopeasti kehittyvässä markkinataloudessa.

Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin. Ne rajoittavat mahdollisesti henkiä pelastavaa tutkimustyötä pakottamalla tiedemiehet salaamaan löydöksensä patenttihakemuksen ajaksi, sen sijaan että tulokset jaettaisiin tiedeyhteisön kesken. Ruotsalaisella Piraattipuolueella on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka paitsi ratkaisisi nämä ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

Ajamamme uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan häikäilemättömien patenttilakimiesten ja pieniä, innovatiivisia kilpailijoita pelkäävien suuryritysten etua. Samat tahot pyrkivät patenttijärjestelmän väärinkäytön lisäksi luomaan yksityisiä monopoleja salaamalla tiedostomuotoja ja ohjelmistorajapintoja. Tämä käytäntö nostaa hintoja ja tukahduttaa innovaatiota. Julkisen sektorin on omien tietojärjestelmiensä suunnittelussa vastustettava näitä yksityisiä monopoleja ja rohkaistava avoimen lähdekoodin käyttöä julkisen sektorin alueella, koulut mukaanlukien.