Käyttäjä:Matti Hiltunen/Puolueohjelma

Kohteesta PiraattiWiki
< Käyttäjä:Matti Hiltunen
Versio hetkellä 6. huhtikuuta 2008 kello 10.42 – tehnyt Matti Hiltunen (keskustelu | muokkaukset) (Turvata kansalaisten oikeuden yksityisyyteen)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Työn alla
Tämä sivu on pahasti vaiheessa :(
Jos osaat kertoa asiasta enemmän, auta sivun kirjoittamisessa!


Piraattipuolue haluaa perustavanlaatuisesti uudistaa tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmän ja varmistaa kansalaisten oikeutta yksityisyyteen kunnioitettavan. Näitä ja vain näitä päämääriä tavoitellaksemme haemme kansan mandaattia Suomen eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin. Nämä tavoitteet eivät ole ainoastaan tavoittelemisen arvoisia; ne ovat myös saavutettavissa Euroopan tasolla.

Piraattipuoluee haluaa:

Kaventaa ja lyhentää aineettomien hyödykkeiden keinotekoisia rajoituksia

Aineettomiin hyödykkeisiin kohdistetaan tänä päivänä kohtuuttomia, keinotekoisia rajoituksia luovan työn ulkopuolisten tahojen taloudellisten etuoikeuksien suojelemiseksi kuluttajansuojan, kansalaisoikeuksien ja yhteiskunnan voimavarojen kustannuksella. Niin sanottu tekijänoikeusjärjestelmä ei suojaa luovien taiteilijoiden toimeentuloa, vaan ajastaan jälkeen jääneiden, häikäilemättömien jakeluorganisaatioiden taloudellista ylivaltaa.

Kulttuuri itsessään on vuorovaikutusta ihmisten välillä ja väitteet, joiden mukaan kulttuurin jakaminen on sille haitallista, ovat absurdeja. Kulttuurin arvo kasvaa jaettaessa, jolloin kasvavat myös taiteilijan mahdollisuudet ansaita kulttuuria tuottamalla. Tästä syystä aineettomien hyödykkeiden epäkaupallista kopiointia, tiedostonjakamista ja vertaisverkkoja ei pidä kriminalisoida, vaan kannustaa.

Kenenkään luovan taiteilijan ei tarvitse ansaita rahaa luomuksestaan seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Myöskään yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta satojen vuosien kuluttua tulevaisuudessa. Kaupallisen käytön tekijänoikeussuojaa on nykyisestä lyhennettävä merkittävästi. Koska aineettomien hyödykkeiden elinaika on nykyaikana häkellyttävän lyhyt, on yli viiden vuoden tekijänoikeussuoja erittäin kyseenalainen; oikeudenhaltijan monopolin jatkamiselle yli tekijän eliniän ei ole minkäänlaisia järkeviä perusteita.

Parantaa sähköisten hyödykkeiden kuluttajansuojaa

Sähköiset oikeudenhallintajärjestelmät ovat paitsi tarpeettomia, myös perusluonteeltaan tehottomia täyttämään sitä tehtävää, jota varten ne on luotu. Ne antavat suurille mediayhtiöille kyvyn kirjoittaa omia, mielivaltaisia lakejaan ja käyttää hyväkseen teknisesti valveutumattomien kuluttajien tietämättömyyttä.

Jyrkkä ei ohjelmisto- ja lääkepatenteille

Lääkepatentit tappavat kehitysmaissa päivittäin. Ne rajoittavat mahdollisesti henkiä pelastavaa tutkimustyötä pakottamalla tiedemiehet salaamaan löydöksensä patenttihakemuksen ajaksi, sen sijaan että tulokset jaettaisiin tiedeyhteisön kesken. Ruotsin Piraattipuolueella on järkevä ja rakentava vaihtoehto lääkepatenteille, joka paitsi ratkaisisi nämä ongelmat, myös antaisi enemmän rahaa lääketutkimukseen leikaten julkisen sektorin lääkekustannukset puoleen. Haluamme keskustella tästä Euroopan tasolla.

Ajamamme uudistetun tekijänoikeusjärjestelmän ohjelmistokehittäjille tarjoama suoja on riittävä. Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan häikäilemättömien patenttilakimiesten ja pieniä, innovatiivisia kilpailijoita pelkäävien suuryritysten etua.

Turvata kansalaisten yksityisyyden

Oikeus yksityisyyteen on perustuslailla suojattu, kansanvallan tärkeä kulmakivi, johon nojaavat monet tärkeinä pitämämme vapaudet. Missä olisi sananvapaus ilman oikeutta yksityiseen viestintään? Missä olisi lehdistönvapaus ilman oikeutta lähdesuojaan? Missä olisi uskonnonvapaus ilman oikeutta henkilökohtaiseen identiteettiin?

Pienimpienkin yksityisyyden oikeuteen tehtyjen rajoitusten on oltava erittäin hyvin perusteltuja. Suurten väestömäärien säännönmukaiselle, laajamittaiselle valvonnalle ei ole vapaassa yhteiskunnassa mitään perusteita.

Väitteet jokaisen uuden askeleen ottamiselle kohti valvontayhteiskuntaa saattavat kuulostaa vakuuttavilta, mutta me eurooppalaiset tiedämme kokemuksesta minne se tie vie, eikä se ole sellainen paikka, jonne me haluamme mennä.