Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Käyttäjä:Dragu

1 963 tavua lisätty, 10. heinäkuuta 2010 kello 08.25
p
ei muokkausyhteenvetoa
Anton Tamminen
===Tekstiluonnos: Yksityiskopioinnin historiaa ja tekijänoikeusteollisuuden synty===
====Kasettienvastainen sota====
Jo 1980-luvulla levyteollisuuden edunvalvontajärjestöt levittivät sanomaa, että yleisön mahdollisuus kopioida tallenteita "tappaisi" musiikin. Tämä oli reaktio suosittuun C-kasettiin joka mahdollisti kopioinnin, ja tätä mahdollisuutta kuluttajat myös hyödynsivät laajasti. Ostetuista vinyyleistä, kaseteista ja radiosta nauhoitettiin mieleisiä sekoituksia m.m. autoon ja matkalle, ja näitä sekoituksia vaihdeltiin innokkaasti myös tuttujen kanssa - kuluttajat saivat mahdollisuuden tutustua uusiin artisteihin ja lauluihin, ja näin artistit saivat suuremman yleisön - kuluttajat käyttivät enemmän rahaa viihteeseen ja siten myös viihdeteollisuus hyötyi, ja kasvoi entisestään.
Tässä vaiheessa lienee syytä mainita, että viihdeteollisuuden taloudellisen kasvun myötä ovat myös sen edunvalvontajärjestöt kasvaneet merkittävästi ja saaneet enemmän valtaa. Laajentuneen toimikuvan myötä ovat järjestöt etääntyneet artistien asiasta ja ajavat käytännössä levy-yhtiöiden ja muiden oikeudenomistajayritysten asiaa - eli niiden, joilla on asiassa suurin taloudellinen interessi. Esimerkkinä tästä siirtymästä voidaan mainita edunvalvontajärjestöjen trendi hiljattain kaventaa artistien osuutta myyntituloista ja eri keinoin siirtää tekijänoikeudet pois artisteilta - yritysten haltuun. Edunvalvontajärjestöt ovat muuttuneet lobbaustoimintaa harjoittaviksi lakimieslegiooniksi, ja tässä voitonhakuiselta vaikuttavassa toiminnassa liikkuu erittäin suuret rahat. Tästä syystä oikeudenomistajayritysten ja näiden edunvalvontajärjestöjen toiminnasta käytetään usein yhteisnimitystä tekijänoikeusteollisuus.
====Internet tuo vallankumouksen====
Internetin avulla tehtävä tallenteiden digitaalisten esitysmuotojen kopiointi, niinsanottu tiedostonjakaminen, alkoi saavuttaa suurta suosiota 90-luvun puolivälissä, eli hieman yli 10 vuotta sitten. Internetin suuri mullistus liittyy sähköisen viestinnän tehokkuuteen - perinteisesti musiikin levitys vaatii suuren painatus-, levitys- ja myynti-infrastruktuurin jonka toiminta maksaa paljon. Tällöin on ilmiselvää, että useimmat artistit jotka haluavat suuren yleisön turvautuvat asiaan erikoistuneihin yrityksiin, levy-yhtiöihin. Valtaosa levyn hinnasta menee tämän myyntitoiminnan kustantamiseen ja vain pieni osa päätyy artistille. Samat kustannukset koskevat myös ansiotarkoituksessa myytäviä tuoteväärennöksiä, joita perinteisesti on nimitetty piraattikopioiksi. Internet käänsi tilanteen päälaelleen; tiedostoista voi tehdä periaatteessa rajattomasti identtisiä kopioita erittäin nopeasti internetin ylitse ja käytännössä ilmaiseksi. Ilmainen tiedostonjakaminen on laajalti syrjäyttänyt piraattikopioiden myynnin maissa, joissa on hyvät internetyhteydet.
Tämän tilanteen seurauksena syntyi kansainvälinen tekijänoikeusskeptinen vastaliike, joka omaksui sille tekijänoikeusteollisuuden antaman haukkumanimen - "piraatit". Aluksi piraattiliike keskittyi tekijänoikeusasioihin ja tiedostonjakamisen lailliseen asemaan, mutta tilanteeseen tuli kohta suuri muutos.
====DRM-aalto iskee====
Paitsi rajoittamalla markkinoiden kehitystä, on tekijänoikeusteollisuus ryhtynyt varsin aggressiiviseen taisteluun kuluttajan oikeuksia vastaan. Koska tekijänoikeusteollisuuden liiketoiminta perustuu teosten käytön kontrolliin, on teosten käytön mahdollisimman laaja rajoittaminen sen etujen mukaista - mitä enemmän syitä keksitään veloittaa kuluttajaa, sen enemmän tekijänoikeusteollisuus ansaitsee, jos ei muuten niin byrokratiakoneistollaan - jonka maksumiehiä ovat kuluttajat ja artistit. Kun perinteinen tekijänoikeuslainsäädäntö ei antanut tilaa uusille yksityiskäytön veloituksen muodoille kuten m.m. soittokertakorvaukset, alettiin tallenteisiin lisätä niinsanottuja "kopiosuojauksia" tai "kopioestoja", näkökulmasta riippuen.
Erilaisten DRM-tekniikoiden käyttöönoton aiheuttaman suuren vastustuksen takia, ovat DRM-vapaat tallenteet alkaneet yleistyä, ja yhä useampi verkkopalvelu myy jälleen DRM-vapaata materiaalia. Tekijänoikeusteollisuuden aiheuttaman byrokratian takia ovat nämä palvelut yleensä rajattuja tiettyihin maihin, ja liikemuoto on vasta rantautumassa suomeen. Myös artistien ja kuluttajien vastakkainasettelu on hitaasti alkanut murtua, kun yhä useampi artisti ja kuluttaja huomaakin, että heitä molempia on kustu linssiin.
====Kun demokratia ei riitä====Tekijänoikeusteollisuuden alkaessaan menettää kasvonsa kansan silmissä, se onkin lähtenyt aivan uudelle tielle. Kohdistamalla kaikki voimavaransa asiaan perehtymättömiin poliitikkoihin, on se ylettänyt lonkeronsa kansan yläpuolella toimiviin päätöksentekoelimiin. Hyödyntämällä EU-politiikan byrokraattisuuden synnyttämää demokratiavajetta ja virkamiesten kiireisyyttä, on tekijänoikeusteollisuus päässyt vaikuttamaan EU-päätöstentekoprosesseihin vähintäänkin kyseenalaisin tavoin. JatkuuJATKUU....
'''Ranskalaiset viivat''':
* Internet-aikana tekijänoikeuksien tehokasta lainvalvontaa ei voi toteuttaa kajoamatta oikeusturvaan ja sananvapauteen eikä perustamatta valvontayhteiskuntaa
* Internet-sensuuri:
*# The Pirate Bay ja muut sensuuriyritykset
*# TT lobbaa lakimuutoksia jotka asettaa ISP:t asiakkaiden rikosten vastuuseen - kiertotie pakottaa muut sensuroimaan
*#* ISP:t pelätessään oikeustoimia sensuroivat sivustoja, rajoittavat liikennettä ja katkovat yhteyksiä
*# Ennen kauhisteltiin kiinan sensuuria - nyt otetaan sieltä mallia
* TT:n kohtuuton valta-asema
*# Valta katkoa pienellä paperityöllä valikoiduilta (lue: ''"hankalilta"'') yksilöiltä Internet-yhteys "tekijänoikeusrikkomuksen epäilystä" (huom. epäily, ei todettu rikos)
*#* Internetin käyttökielto uhkaa yksilön oikeuksia
*#** Internet-yhteys alkaa olla välttämättömyys julkisten (ja kaupallisten) palveluiden käytössä. Se on samalla ylivoimaisesti tehokkain viestintämedia.
*#** Perustuslaki: "'''''Jokaisella''' on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy '''oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa''' tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä '''kenenkään''' ennakolta '''estämättä'''.''" Internet-liittymän katkaisu on selvässä ristiriidassa sananvapausasetuksen kanssa koska se on ilmiselvä ja kohtuuton tapa rajoittaa oikeutta julkistaa ja vastaanottaa tietoa ennakolta estämättä. Tähän voinee lisätä, että internetitse löytää paljon etenkin ajankohtaista tietoa jota ei välttämättä koskaan ole käsitelty painetuissa, julkaistuissa teoksissa. Internet on siten ainoa tapa tavoittaa tämä tieto.
*#** Ehdottomasti vastaan tietoyhteiskunnan periaatteita tiedon saatavuudesta
*# Viimeaikaiset puheet siitä, ettei tekijänoikeusrikkomuksesta voisi tuomita ilman mitään todisteita
*#* Syyttömyyden oletus oikeudessa on keskeinen osa oikeusjärjestelmää, jota ilman kenet tahansa voisi syyttömänä tuomita rikoksista.
===Suomen tilanne===
Kuitenkin Suomessa tehtiin vuonna 2005 EU-direktiivin pohjalta kiistelty muutos (es. 24/2004) rikos- ja tekijänoikeuslakiin joka kansanomaisesti tunnettiin nimeltä Lex Karpela, viitaten lain esittelijään, silloiseen kulttuuriministeriin Tanja Karpelaan. Pian lakimuutoksen jälkeen paljastui, ettei EU-direktiivi tai muu sitoutuminen vaatinut ankaraa lakimuutosta, vaan lain muodon takana oli tekijänoikeusteollisuus. Muutos teki DRM:stä lainvoimaisen rajoituksen kuluttajan oikeuksiin ja DRM:n tekniset ohitusmenetelmät ja näistä keskustelu kiellettiin. Lakiteknisesti muutos antoi tekijänoikeusteollisuudelle vallan muuttaa tekijänoikeuslain laajuutta mielin määrin, koska laki ei ottanut tarkoin kantaa siihen, mitä DRM on ja missä sen rajat kulkevat.
Lakimuutosta kritisoitiin monesta syystä ja etenkin lakiteknisestä näkökulmasta. Ensinnäkin lakimuutosta kritisoitiin siitä, että lain valmistelussa otettiin huomioon pelkästään tekijänoikeusteollisuuden näkökulma ja kuluttajien asema unohdettiin tyystin. Myös monilla lakia valmistelleista virkamiehistä, m.m. opetusministeriön johtaja Jukka Liedeksellä, oli asian käsittelyssä kyseenalaisia suhteita tekijänoikeusteollisuuteen. Toisaalta lakimuutosta kritisoitiin siitä, että kieltämällä asiasta keskustelun se olisi perustavanlaatuisesti ristiriidassa suomen perustuslain sananvapaustakeen kanssa. Jotta epämääräisen lain vaikutuksesta sananvapauteen saataisiin selvyys, käynnisti tietoyhteiskunta-aktivisti Mikko Rauhala kampanjan, jossa viikon ajan keskusteltiin kopiosuojausten kiertomenetelmistä. Aktivistit allekirjoittivat joukkotunnustuksen ja toimittivat tunnustuksen poliisilaitokselle. Kahdelle aktivisteista, mukaanlukien alullepanija Mikko Rauhalalle luettiin syyte, mutta Helsingin käräjäoikeus vapautti aktivistit syytteistä perusteluinaan, että DVD-levyjen CSS-suojaustekniikka on "tehoton" eikä sen murto siten voi olla rikos. Sittemmin hovioikeus käänsivät tuomion, ja totesivat keskustelun olleen laiton. Jatkuu...
21
muokkausta

Navigointivalikko