Ero sivun ”IRC/Ohje” versioiden välillä

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Ohje HexChat-asiakasohjelman käyttöön: HexChat-ohje on kai nyt valmis.)
p (Ohje HexChat-asiakasohjelman käyttöön: Yksi rasti & merkistö unohtuivat aiemmin)
Rivi 85: Rivi 85:
 
* "Connect to this network automatically" yhdistää verkkoon aina HexChattia käynnistettäessä.
 
* "Connect to this network automatically" yhdistää verkkoon aina HexChattia käynnistettäessä.
 
* Käytä SSL-yhteyttä tässä verkossa (koska käytät SSL-porttia, muuten yhdistettäessä tulee virheilmoitus.)
 
* Käytä SSL-yhteyttä tässä verkossa (koska käytät SSL-porttia, muuten yhdistettäessä tulee virheilmoitus.)
 +
* '''Poista rasti ruudusta "Käytä yleisiä käyttäjätietoja"'''.
  
 
Lisäksi on hyvä asettaa muut asetukset kuntoon
 
Lisäksi on hyvä asettaa muut asetukset kuntoon
Rivi 94: Rivi 95:
 
* Sisäänkirjautumistapa. PirateIRC, kuten suurin osa muista moderneista verkoista käyttää SASL PLAINia, HexChatissa "SASL (username + password)".
 
* Sisäänkirjautumistapa. PirateIRC, kuten suurin osa muista moderneista verkoista käyttää SASL PLAINia, HexChatissa "SASL (username + password)".
 
* Salasana, jota käytetään sisäänkirjautumiseen jos olet rekisteröitynyt käyttäjä. Ellet ole rekisteröitynyt, jätä tämä tyhjäksi.
 
* Salasana, jota käytetään sisäänkirjautumiseen jos olet rekisteröitynyt käyttäjä. Ellet ole rekisteröitynyt, jätä tämä tyhjäksi.
 +
* Merkistö, UTF-8 (Unicode), joka on myös oletus on kansainvälinen merkistökoodaus, josta löytyy lähes kaikkien kielien merkit.
  
 
Paina sulje, valitse PirateIRC ja paina yhdistä. Nyt yhteys muodostuu verkkoon ja sinun pitäisi nähdä seuraavanlainen ruutu.
 
Paina sulje, valitse PirateIRC ja paina yhdistä. Nyt yhteys muodostuu verkkoon ja sinun pitäisi nähdä seuraavanlainen ruutu.

Versio 16. huhtikuuta 2015 kello 13.16

Kuvaruutukaappaus tyypillisestä IRC-kanavasta keskusteluineen
IRC eli Internet Relay Chat on tekstipohjainen keskustelupalvelu, jossa voidaan viestiä joko henkilöltä toiselle (ns. privaviestintä) tai henkilöltä ryhmälle (julkinen viestintä).

Julkinen viestintä tapahtuu keskustelukanavilla, jotka yleensä käsittelevät jotain tiettyä asiaa, esim. kanava #piraattipuolue käsittelee Suomen Piraattipuoluetta, ja kanava #piraattinuoret käsittelee nuorisojärjestö Piraattinuorten toimintaa. Uusia kanavia voi käytännössä perustaa kuka tahansa, joka saa otettua yhteyden IRC-verkkoon.

Privaviestintä tapahtuu ottamalla suora yhteys haluttuun käyttäjään.

Keskustelu IRC:issä on reaaliaikaista. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjoitetut viestit näkyvät heti vastaanottajille, toisin kuin esimerkiksi sähköpostissa, jota saattaa joutua odottelemaan toisinaan pitkiäkin aikoja. Tässä vaiheessa on muistettava, että IRC on reaaliaikaisuudestaan huolimatta asynkronista viestintää. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että jos kysyt IRC:issä jotakin asiaa, siihen ei välttämättä vastata heti, eikä ehkä vielä vartinkaan päästä, mikäli vastaaja ei ole paikalla.

Miksi IRC?

IRCistä on muotoutunut puolueen jäsenten tärkein yhteydenpitoväline. Sen parhaita puolia ovat reaaliaikaisuus ja mahdollisuus viestiä suurelle vastaanottajajoukolle. Puolueen IRC-kanavilla keskustellaan usein puolueen politiikkaan liittyvistä uutisista ja ilmiöistä, muotoillaan lehdistötiedotteita, ideoidaan toimintaa ja pidetään kokouksia.

Irkkaaminen on kansalaistaito, joka kannattaa hankkia. Pieni osa IRC:in viehätyksestä voi johtua siitä, että se on suomalaisen Jarkko Oikarisen kehittämä ;)

Kuinka pääsen irkkaamaan?

IRC:issä keskustelemaan eli irkkaamaan pääsee ottamalla jollakin IRC-ohjelmalla yhteyden IRC-palvelimeen. Suosituimpia näistä ohjelmista ovat myös Windows-käyttöjärjestelmillä toimivat HexChat ja mIRC sekä mm. Linuxissa toimiva Irssi.

Palvelinasetukset

Suomalaisten Piraattipuolueesta kiinnostuneiden irkkaajien kannattaa käyttää IRC-palvelinasetuksina seuraavaa:
Osoite (server): irc.pirateirc.net
Portti (port): 6667
Mikäli haluaa salatun yhteyden, kannattaa käyttää porttia 6697 .

Ohjeet Irssin käyttöön

Tässä ohjeessa oletetaan, että Irssiä käytetään Linux-käyttöjärjestelmässä, esimerkiksi Ubuntussa.

Avaa uusi pääteohjelmaikkuna (Pääteohjelmasta käytetään myös nimeä terminaaliohjelma. Suosituissa Linux-käyttöjärjestelmissä saattaa olla joku seuraavista pääteohjelmista: gnome-terminal , konsole, xterm). Jos päätteen käyttäminen ei ole ennestään tuttua, tutustu komentorivin perusteisiin (linux.fi).

Käynnistä irssi antamalla päätteessä komento irssi:

$ irssi

Irssin ikkuna jakautuu neljään osaan: otsikkoriviin, varsinaiseen keskusteluikkunaan, tilariviin ja komentoriviin.

Irssi kuvaus.png

Kaikki kirjoittamasi teksti näkyy komentorivillä.

Muodosta yhteys Piraattipuolueen IRC-palvelimelle. Tämä tapahtuu antamalla komento

/connect irc.piraattipuolue.fi 6667

Kirjoittamisen jälkeen painetaan luonnollisesti enteriä.

Irssi 2.png Irssi 3.png

Irssin yhdistäminen IRC-palvelimelle voi kestää hetken, mutta älä huoli, hetken päästä näyttöön pitäisi tulla monta riviä tekstiä (palvelimen ns. "message of the day", tervetuloviesti).

Lopuksi irssi jää odottamaan komentoja käyttäjältä. Huomaa myös komentorivillä oleva maininta piraattipuolue-nimisestä aktiivisesta IRC-palvelimesta.

Tässä vaiheessa voit yhdistää haluamallesi kanavalle, esim. #piraattipuolue.

/join #piraattipuolue

tai lyhennettynä

/j #piraattipuolue

Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi ennen tätä (tai sen jälkeenkin), se tapahtuu komennolla

/nick nimimerkki

Irssi 4.png Irssi 5.png

Ja nyt voit alkaa jutustella muiden kanssa! Kirjoita haluamasi viesti komentoriville ja paina enteriä. Tästä se lähtee :)

Aktiiviset kanavat on listattu sivulla IRC.

Ohje HexChat-asiakasohjelman käyttöön

Tässä olevat kuvankaappaukset on otettu Linuxilla, mutta HexChat on täysin samanlainen kaikilla käyttöjärjestelmillä.

Kun HexChat avataan ensimmäisen kerran se antaa seuraavan verkkoluettelon. Siinä ei kuitenkaan ole PirateIRC:tä, joten se täytyy lisätä sinne itse "Lisää"-painikkeella. Ellet näe tätä ikkunaa, saat sen näkyviin HexChat-valikon verkkoluettelosta tai painamalla CTRL + S.

Hexchat-1.png

Nimetään verkko PirateIRC:ksi ja valitaan "Favor", jolla se merkitään suosikiksi ja se näkyy listan huipulla korostettuna. Nyt valitaan "Muokkaa..." ja kirjoitetaan sinne verkon tiedot.

Hexchat-2.png

Hexchat-3.png

Klikataan automaattisesti lisättyä palvelinta ja muutetaan palvelimeksi 'irc.pirateirc.net/6697' (SSL-portti) ja laitetaan halutut rastit ruutuun.

  • "Connect to this network automatically" yhdistää verkkoon aina HexChattia käynnistettäessä.
  • Käytä SSL-yhteyttä tässä verkossa (koska käytät SSL-porttia, muuten yhdistettäessä tulee virheilmoitus.)
  • Poista rasti ruudusta "Käytä yleisiä käyttäjätietoja".

Lisäksi on hyvä asettaa muut asetukset kuntoon

  • Kutsumanimi, millä nimimerkillä näyt muille.
  • 2. vaihtoehto, mitä nimimerkkiä käytetään, mikäli kutsumanimi on jo käytössä.
  • Oikea nimi (jonka ei kuitenkaan ole pakko olla oikea nimi)
  • Käyttäjätunnus. Tätä käytetäään verkkoon sisäänkirjautumiseen, mikäli olet rekisteröitynyt käyttäjä. Ellet ole, voit asettaa sen nimimerkiksi, jonka haluat rekisteröidä, mutta se voi olla mitä tahansa muutakin.
  • Sisäänkirjautumistapa. PirateIRC, kuten suurin osa muista moderneista verkoista käyttää SASL PLAINia, HexChatissa "SASL (username + password)".
  • Salasana, jota käytetään sisäänkirjautumiseen jos olet rekisteröitynyt käyttäjä. Ellet ole rekisteröitynyt, jätä tämä tyhjäksi.
  • Merkistö, UTF-8 (Unicode), joka on myös oletus on kansainvälinen merkistökoodaus, josta löytyy lähes kaikkien kielien merkit.

Paina sulje, valitse PirateIRC ja paina yhdistä. Nyt yhteys muodostuu verkkoon ja sinun pitäisi nähdä seuraavanlainen ruutu.

Hexchat-4.png

Kirjoita siihen #piraattipuolue' ja paina OK. Voit myös kirjoittaa tekstikenttään '/join #piraattipuolue' ja painaa enter ja olet myös kanavalla. Voit myös liittyä useammalle kanavalle erottamalla kanavat pilkulla, esimerkiksi /join #piraattipuolue,#piraattinuoret.

Hexchat-5.png

Nyt voit keskustella kanavalle kirjoittamalla teksikenttään ja painamalla enter. Kanaville voi liittyä automaattisesti yhteyden muodostuttua klikkaamalla kanavaa hiiren toisella painikkeella sivupalkissa ja valitsemalla "Autojoin". Automaattinen liittyminen kanavalle poistetaan samalla tavalla.

Linkkejä

IRC yleisesti
Irssi-ohjeita