Etäosallistuminen

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 18. marraskuuta 2019 kello 16.21 – tehnyt Mikaela (keskustelu | muokkaukset) (Mixeri: pikakäyttö, näyttää mikrofonilta, oletuksena myös kaiutin)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä sivu yrittää kertoa miten etäosallistuminen järjestettiin Piraattipuolueen syyskokouksessa lauantaina 2017-11-11, kun Big Blue Button ei ollut käytettävissä.

YouTube-striimi

Etäosallistujat ja muutkin kiinnostuneet pystyivät seuraamaan kokouksen kulkua YouTube-striimillä.

Sähköpostit etäosallistujille

Etäosallistujien oli ilmoittauduttava etukäteen saadakseen äänioikeus.

IRC

Etäosallistuminen äänioikeudella tapahtui käyttäen PirateIRCn webchat-linkkiä https://webchat.pirateirc.net/?nick=EtunimiSukunimi#puoluekokous joka on mode +m tarkoittaen vain oppien ja voicetettujen kykenevän puhumaan siellä. Voicea annettiin nimimerkkinsä EtunimiSukunimi-muotoon asettaneille (tätä pyydettiin sähköpostissa, kanavan topicissa ja ENTRYMSGssä) ja heidät merkittiin kokousbotille Kunsido äänioikeutetuiksi, ks. alempaa.

Hauska sivuhuomautua: Austraalian Piraatit toteuttavat kokouksensa melko samalla tavalla. Heillä on käytössä vain ääntenlaskemiseen tarkoitettu botti ja striimi ja IRC on yhdistetty embeddaamalla molemmat samalle sivulle.

Kanavan perustaminen

Tätä ei toivoakseni jouduta koskaan tekemään uudelleen, koska asetin kanavalle HOLDin (poikkeus automaattiselle kanavan vanhenemiselle) 2017-11-12T10:23:56+0200, mutta dokumentoin tämän varmuuden vuoksi.

Koska kanavalla #puoluekokous oli jo porukkaa, minun täytyi operaattorina antaa itselleni opit, rekisteröidä kanava ja säätää se lennosta.

Lisäselitystä allaolevista komennoista saat sivulta IRC-ohje#Piraattisetup

/msg OperServ mode #puoluekokous +o Mikaela
/msg ChanServ register #puoluekokous
/msg ChanServ flags #puoluekokous !PPFI-Founders +AFRefiorstv
/msg ChanServ flags #puoluekokous !piraatti-opit +Aeiortv
/msg ChanServ flags #puoluekokous Euforia +O
/msg ChanServ flags #puoluekokous Mikaela -*F
/msg ChanServ set #puoluekokous mlock +mngC-ilk
/msg ChanServ set #puoluekokous nosync on

OPER - Ylimääräisten yhteyksien salliminen kokouspaikalta PirateIRChen

Tätä ei syyskokouksessa 2017-11-11 tehty, koska en ottanut omaa konettani mukaan tai halunnut alkaa puhelimella selvittämään komentoa, koska projektoriyhteys katsottiin ainoaksi tarpeelliseksi IRC-yhteydeksi, mutta nyt tämäkin on selvitetty.

Mikäli kokouspaikalta on tarve yhdistää yli 5(?) asiakasohjelmaa PirateIRChen samasta IP-osoitteesta, jonkun operaattorin (kirjoitusaikaan Suomesta käyttäjä:Scoffa, käyttäjä:Mikaela, käyttäjä:Peit ja käyttäjä:AriMartti tai vaihtoehtoisesti joku op kanavalta #opers) täytyy antaa IP-osoitteelle poikkeuslupa etteivät kaikkien kokouspaikan IPstä yhdistävien yhteydet tule katkaistuksi.

Syntaksi komennolle: Syntax: CLONES ADDEXEMPT <ip> <clones> [!P|!T <minutes>] <reason>

Kokeilematon tulkinta kuinka tämä tapahtuu 24 tunnin ajaksi: /msg OperServ CLONES ADDEXEMPT <IP-osoite> <POIKKEUSMÄÄRÄ> !T 1440 PPFI General assembly

Mikäli tämä ei toimi, tutki /msg OperServ help clones ja /msg OperServ help.

Varsinainen kokouksen pyörittäminen

Valmistelu

 1. Kirjaudu sisään /msg NickServ identify tunnus salasana
 2. Mikäli kuulut joko kanavan omistusryhmään !PPFI-Founders tai !piraatti-opit sinun luotetaan olevan väärinkäyttämättä oikeuksiasi ellet ole ilmoittautunut etäosallistuja ja saat opit komennolla /msg ChanServ op #puoluekokous [<nimimerkki>]. jossa nimimerkki on vapaaehtoinen halutessasi opata jonkun muun.
 3. Anna äänioiketetuille voice IRC-asiakasohjelmasta riippuen /voice nimimerkki tai /mode #puoluekokous +v nimimerkki.
  1. Mikäli vain heidän halutaan voivan puhua /mode #puoluekokous +m (luonnollisesti -m kumoaa tämän).
 4. Aseta TOPIC ja ENTRYMSG, jotta kanavalle liittyvät löytäisivät tiedon ainakin jommastakummasta paikasta. Esimerkiksi:
  1. /topic #puoluekokous Piraattipuolueen syyskokous 2017 | https://www.youtube.com/watch?v=D8BldSL9M3U / https://webchat.pirateirc.net/?nick=EtunimiSukunimi#puoluekokous | Aseta nimimerkiksi EtunimiSukunimi saadaksesi voicen jos olet ilmoittautunut etäosallistujaksi. /nick EtunimiSukunimi
  2. /msg ChanServ set #puoluekokous ENTRYMSG Piraattipuolueen syyskokous 2017 | https://www.youtube.com/watch?v=EhO4ubVzYjs / https://webchat.pirateirc.net/?nick=EtunimiSukunimi#puoluekokous | Aseta nimimerkiksi EtunimiSukunimi saadaksesi voicen jos olet ilmoittautunut etäosallistujaksi. /nick EtunimiSukunimi

Kokousbotin käyttö

 1. Aloita kokous sanomalla #startmeeting KOKOUKSEN OTSIKKO
  1. Botti tunnistaa sinut kokouksen puheenjohtajaksi, ilmoittaa saatavilla olevat komennot sinulle privassa ja antaa myös linkin käyttäohjeeseensa, johon voi olla hyvä tutustua ennen kokouksen aloittamista: https://wiki.ubuntu.com/meetingology
  2. Unohtaessasi kokouksen otsikon voit lisätä sen myöhemmin komennolla #meetingtopic KOKOUKSEN OTSIKKO
 2. Mikäli et hallinnoi etäosallistujia yksin, jaa puheenjohtaja-oikeuksia komennolla #chair nimimerkki nimimerkki2 jne.
 3. Aseta äänioikeutetut komennolla #voters EtunimiSukunimi EtunimiSukunimi2 jne. mikäli haluat hyödyntää botin äänestysominaisuutta ja #voters-komentoa pingataksesi kaikkia äänioikeutettuja. Ilman tätä kolmannet osapuolet voisivat äänestää yksityisesti.
  1. Salliaksesi kaikkien änestää #voters all
 4. Aloittaaksesi äänestyksen #vote Kysymys, johon äänioikeutetut voivat äänestää vastaamalla "+1" "0" tai "-1" joko kanavalla tai /msg botti <vastaus> #puoluekokous. Päätä äänestys komennolla #endvote, jolloin botti ilmoittaa tulokset.
 5. Päättääksesi kokouksen #endmeeting

Mikäli haluat käyttää edistyneempiä pöytäkirja-ominaisuuksia, katso ohjeesta https://wiki.ubuntu.com/meetingology

Katso myös Kunsido halutessasi pyörittää omaa bottiasi.

Mahdollisia ongelmia

Mixeri

Mixboard 20180721.jpg
Mikäli "TO MAIN MIX" on painettuna, ääni ei mene USBn kautta. Näppäin on ensimmäisen oikealla alhaalla olevan vivun päällä olevassa rykelmässä.

Mikseri ilmaantuu yhtenä äänikorttina tietokoneelle ja käyttäytyy yhtenä mikrofonina. Toimistolla se kaappasi myös äänen ulos, johon ratkaisu oli painaa pavucontrol Asetuksissa se tilaan "Analoginen stereo styöte"

Selainlisäosat voivat rikkoa OpaVote-äänestyksen

Klikattuasi sähköpostiin saapunutta äänestyslinkkiä, äänestysvaihtoehtojen pitäisi näkyä heti vasemmalla lisää/poista-näpin kera ja oikealla voit lajitella ehdokkaat. Mikäli näet vain äänestys-näpin, jokin selainlisäosa todennäköisesti rikkoo äänestyksen.

Rikkoviksi lisäosiksi on todettu ainakin Decentraleyes ja uMatrix.

Decentraleyes bugiraportti

Ehdotus: Luo puhdas Firefox-profiili puoluekokousta varten? Luo ja poista Firefoxin profiileja profiilien hallinnalla

ARTIKKELISTA PUUTTUU

 • YouTube-ohje
 • Miten saadaan BigBlueButton tai Jitsi Meet pystyyn?
 • Miten useat mikrofonit/kamerat ohjataan etäosallistumisalustaan?
 • https://obsproject.com/welcome