Ero sivun ”Ehdokasasetteluohje” versioiden välillä

Kohteesta PiraattiWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
p
p (Ak: Ohjaus sivulle Ehdokasasetteluohje 2022)
 
(5 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 
+
#REDIRECT [[Ehdokasasetteluohje_2022]]
==2021 kuntavaalit==
 
Täältä löydät ohjeet ehdokasasetteluun vuoden 2021 kuntavaaleja varten sekä ehdokasesityslomakkeen.
 
 
 
===Ehdokkaaksi pyrkiville===
 
 
 
* [https://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/ehdokasasettelu2021/PIR-ehdokasesitys-kuntavaalit2021.pdf Esitys Piraattipuolueen ehdokkaaksi vuoden 2021 kuntavaaleihin (pdf)]
 
 
 
Ehdokas toimittaa _allekirjoitetun_ ehdokasesityksen piiriyhdistykselleen esimerkiksi postitse ennen ehdokasvalintakokousta tai viimeistään henkilökohtaisesti kokoukseen.
 
 
 
===Piiriyhdistyksille===
 
 
 
Puoluehallitus suosittaa seuraavaa menettelyä kuntavaalien ehdokasasettelussa Piraattipuolueessa. Suositus perustuu piiriyhdistysten  [https://wiki.piraattipuolue.fi/images/b/b7/Mallisäännöt-piiriyhdistys.pdf mallisääntöihin (pdf)]. Jos piiriyhdistyksen säännöt poikkeavat mallisäännöistä, piirin on itse huolehdittava, että se noudattaa omien sääntöjensä mukaista käytäntöä.
 
 
 
* Piiriyhdistyksen tulee pitää tammikuun 31. päivään mennessä yhdistyksen kokous mm. ehdokkaiden asettamista varten. Kokous voi olla myös piirin normaali kevät- tai vuosikokous. Ehdokaskoulutukset alkavat helmikuun alussa, joten ehdokkaita on oltava asetettuna sitä ennen.
 
* Ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa voidaan asettaa vain sellainen henkilö, joka on Piraattipuolue r.p.:n tai sen jäsenenä olevan yhdistyksen jäsen (eli piiriyhdistyksen tai Piraattinuorten jäsen), ja jota on esitetty ehdokkaaksi viimeistään kolme viikkoa ennen ehdokkaiden asettamisesta päättävää kokousta. Huomatkaa tässä piirikohtaiset eroavaisuudet.
 
* Ennen kokouksen koollekutsumista piiriyhdistyksen jäsenille on ilmoitettava mihin päivään mennessä ehdokkaaksi haluavien tulee täyttää ehdokasilmoittautuminen osoitteessa [https://www.piraattipuolue.fi/ehdokkaaksi/ piraattipuolue.fi/ehdokkaaksi]. Ilmoittautumisen takarajan on oltava ennen kuin kokouksen koollekutsumisesta päätetään. Huomatkaa tässä piirikohtaiset eroavaisuudet. Piiriyhdistyksen jäsenille on samalla ilmoitettava, että kaikkia ehdokasilmoittautumisen täyttäneitä saatetaan esittää ehdokkaiksi.
 
* Ehdokkaiksi ilmoittautuneilta on erikseen sähköpostitse tai muuten varmistettava halukkuus ehdokkuuteen ennen kuin kokous kutsutaan koolle.
 
* Henkilöiden ehdokkaaksi esittämisen osalta on suositeltavaa menetellä niin, että joku piirihallituksen jäsenistä allekirjoittaa omakätisesti [https://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/ehdokasasettelu2021/PIR-ehdokasesitys-kuntavaalit2021.pdf ehdokasesityksen (pdf)] kunkin ehdollepyrkijän kohdalla, mikäli hänet [[Kelpoisuus_ja_sopivuus|ehdokaskelpoiseksi]] katsoo. Ehdokasesityksen voi allekirjoittaa myös muu piiriyhdistyksen jäsen.
 
* Kokouskutsuun on liitettävä lista henkilöistä, joita esitetään ehdokkaiksi piirin alueeseen kuuluvissa kunnissa. Luettelo on jaoteltava kunnittain. Huomatkaa tässä piirikohtaiset eroavaisuudet.
 
* Päätös ehdokasasettelusta tehdään piirin kokouksessa kunkin kunnan osalta erikseen. Saman henkilön voi asettaa ehdolle vain yhdessä kunnassa. Ehdokkaan itsensä on oltava etukäteen selvillä siitä, mikä hänen kotipaikkakuntansa tulee olemaan 17.3.
 
* Kaikkia esitettyjä ehdokkaaksi haluavia ei tarvitse hyväksyä ehdokkaiksi, vaikka ehdokkaita ei olisikaan tulossa paljon. Kokouksessa voidaan päättää, että kyseisessä kokouksessa valitaan vain tietty määrä ehdokkaita. Määrä voi olla pienempi kuin esitettyjen ehdokkaiden määrä. Tällöin ehdokkaista äänestetään sääntöjen mukaisesti henkilövaalina (mallisäännöissä 12 §).
 
* Piiriyhdistys pitää helmi-maaliskuun vaihteessa (ehdottomasti viimeistään 6.3.) toisen kokouksen, jossa hyväksytään lisää ehdokkaita, mikäli niitä on tarjolla. Tämänkin kokouksen suhteen menetellään edellä kerrotulla tavalla. Kokouksia voi tarvittaessa pitää kevään aikana useampiakin.
 
 
 
'''Ehdokaspaikkojen määrä'''
 
 
 
Kunnassa asetettavien ehdokkaiden enimmäismäärä on 1,5 kertaa kunnanvaltuuston paikkamäärä. Paikkamäärät löytyvät vuodenvaihteen jälkeen osoitteesta: http://vaalit.fi. Valtuustojen paikkamäärät sekä ehdokaspaikkojen määrät perustuvat kuntien väkilukuihin. Esimerkiksi Helsingissä on 85 valtuustopaikkaa ja ehdokaspaikkoja puolueilla on 1,5 kertaa 85 eli 127.
 
 
 
Mahdolliset vaaliliitot vaikuttavat puolueiden ehdokasmääriin. Ehdokaspaikkamäärä on sama, oli listalla vain piraattien ehdokkaita tai lisäksi jonkin muun puolueen ehdokkaita. Jos ehdokaspaikkamäärä olisi vaikkapa 50 jossakin kunnassa, piraatit voisivat asettaa enintään 50 ehdokasta. Mutta jos piraatit olisivat vaaliliitossa jonkun puolueen kanssa ja sopisivat, että kumpikin saa yhtä monta ehdokaspaikkaa, piraatit voisivat asettaa enintään 25 ehdokasta. Kuntavaaleissa ehdokaspaikkoja on paljon, joten yleensä ei ole suurta vaaraa ehdokaslistan täyttymisestä liiaksi, vaikka olisikin vaaliliitossa.
 
 
 
'''Piiriyhdistyksen ehdokasesitysten lähettäminen'''
 
 
 
Piiriyhdistyksen _allekirjoitetut_ [https://arkisto.piraattipuolue.fi/asiakirjat/ehdokasasettelu2021/PIR-ehdokasesitys-kuntavaalit2021.pdf ehdokasesityslomakkeet (pdf)] lähetetään valintakokouksen jälkeen Satu Immoselle satu.immonen@piraattipuolue.fi joko skannattuina tai valokuvina. Paperiset voi säilyttää piiriyhdistyksessä.
 
 
 
 
 
'''Kuntavaaliohjeiden kaikki osiot'''
 
* [[Vaalien_järjestelyvastuu|Vastuu kuntavaaleihin liittyvistä järjestelyistä]]
 
* [[Vaalilautakunnat_ja_-toimikunnat|Vaalilautakunnat ja -toimikunnat kunnissa]]
 
* [[Ehdokasasetteluohje|Ehdokasasetteluohje piireille]]
 
* [[Kelpoisuus_ja_sopivuus|Kelpoisuudesta ja sopivuudesta ehdokkaaksi]]
 
* [[Vaaliasiamies|Vaaliasiamiehet ja ehdokashakemusten jättäminen]]
 
* [[Vaaliohjelman_laatiminen|Vaaliohjelmat kuntavaaleissa]]
 
* [[Vaaliliitot|Vaaliliitot kuntavaaleissa]]
 
* [[Kampanjoinnin järjestäminen|Kampanjoinnin järjestäminen kuntavaaleissa]]
 
* [[Vaalimainonta|Ulkomainonta kuntavaaleissa]]
 
* [[Vaalien_aikataulu|Piraattien vaaliaikataulu]]
 
* [[Ehdokkaat_2021|Piraattien ehdokaslistojen muotoutumista (päivittyvä lista)]]
 
* [[Tukea_piirille|Apua!]]
 
 
 
[[Luokka:Ohjeet]] [[Luokka:Vaalit]] [[Luokka:Kuntavaalit]]
 

Nykyinen versio 2. elokuuta 2021 kello 14.30