Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

EFFI Eduskuntavierailu 16.4.2008

27 tavua lisätty, 16. huhtikuuta 2008 kello 18.01
p
ei muokkausyhteenvetoa
== Vaikutelma kansanedustajista ==
* Kansanedustajista Jyrki Kasvi osaa nämä asiat ja on aika vahvasti meidän kannallamme. * Heidi Hautalakin vaikutti olevan hyvin asioista perillä, ja ajaa meille myönteistä linjaa ainakin sananvapaus ja avoimuuskysymyksissä. * Tuulikki Ukkola oli vahvasti sananvapauden kannalla, ja jonkin verran tutustunut nettiin, mutta ei näe selvästi kaikkia uuteen tekniikkaan liittyviä implikaatioita. Esimerkiksi ei tiedostanut eroa irralliseen yksityishenkilöistä saatavissa olevaan tietoon ja rekistereitä yhdistämällä rakennettuihin profiileihin yksityishenkilöistä.
== Joitakin keskustelun pääkohtia ==
Tekijänoikeuksista ei kovin paljon puhuttu, keskityttiin enemmän keskusteluun yhteiskunnan avoimuudesta, yksilönsuojasta, sananvapaudesta, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin lakeja laadittaessa, jne. * EFFI:n mielestä avoimuutta pitäisi saada lisää, eli ei pelkästään avoimia rajapintoja, mutta myös avoimia formaatteja ja avointa lähdekoodia. Koko valtion ja koululaitoksen y.m. siirtäminen Linuxiin toisi erittäin suuria säästöjä - pitäisi aloittaa tutkimus aiheesta. * Ruotsin FRA laki tulee antamaan Ruotsille [sekä mahdollisesti sen yhteistyökumppaneille, sehän tekee yhteistyötä esim USA:n kanssa terrorismin vastaisessa sodassa] mahdollisuuden salakuunnella melkein kaikkea tietoliikennettä joka menee Suomesta ulkomaille. Tämä pitäisi ottaa esille naapurimaamme kanssa - emme halua että he poistavat meidän perusoikeutemme. * Uuteen potilastietokantaan on ohjelmoitu valmiiksi yhteys potilaiden ostotietoihin, tarvitsee vain poliittisen hyväksynnän - tarkoituksena että lääkärisi (sekä kaikki jotka järjestelmään pääsevät) voi katsoa paljoko kaljaa ostat, mitä syöt, jne. * Tietoliikenteen seuraamislaki säätää että valtion virastoja ei valvottaisi - eli valtio valvoo kansalaisia, mutta kansalaiset eivät pysty valvomaan valtiota. Tällaista mentaliteettia on kuulema valitettavan paljon valtion virastoissa. *Toisaalta on kyllä halua saada kansalaisilta inputtia päätöksentekoon, mutta mekanismit eivät ole kovin toimivia. Sen sijaan että mentäisiin ulos keskustelemaan asioista foorumeille jossa kansalaiset niistä keskustelevat, rakennetaan omia ratkaisuja. Paranettavan varaa on. *Suomen kansanedustajat ovat herkkiä säätämään lakeja jotka nostavat rangaistuksia ja siirtävät yhteiskuntaa poliisivaltion suuntaan. Pitäisi saada jaettua enemmän tietoisuutta näistä asioista kansanedustajille. Heidi Hautala ehdotti harvakseen kokoontuvaa säännöllistä foorumia asiasta, tämän paneelikeskustelun tyyliin, jossa voitaisiin näistä asioista keskustella. Vastaavanlaisia on jo toiminnassa eduskunnassa. * Tekijänoikeuksista ei kovin paljon paikalla keskusteltu, keskityttiin enemmän keskusteluun yhteiskunnan avoimuudesta, yksilönsuojasta, sananvapaudesta, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin lakeja laadittaessa, jne.
== Suosituksia ==
* Jyrki Kasvi suositteli "Jokaveli valvoo" kirjaa - kertoo miten nykyään ei vain viranomaistaholta valvota, vaan myös kanssaihmiset ja eri organisaatiot valvovat ihmisiä. (En löydä kirjaa Googlella, ehkä oli juuri tulossa, tai sitten kuulin nimen väärin). * Heidi Hautala suositteli [http://www.statewatch.org/ Statewatch] organisaation verkkosivuja
691
muokkausta

Navigointivalikko