Muutokset

Loikkaa: valikkoon, hakuun

EFFI Eduskuntavierailu 16.4.2008

162 tavua lisätty, 4. lokakuuta 2014 kello 18.05
p
ei muokkausyhteenvetoa
{{Tapahtuma
|nimi=EFFI Eduskuntavierailu
|paikka=Pikkuparlamentin kansalaisinfo, Arkadiankatu 2, Helsinki
|kellonaika=17:00 - 19:00
|paiva=16
|kuukausi=04
|vuosi=2008
|forum=
}}
 
[http://www.effi.org/ EFFI] järjesti [http://www.effi.org/uutiset/080415-effin-eduskuntavierailu-16-4.html eduskuntavierailun] pikkuparlamenttiin aiheena '''KANSALAISTEN SÄHKÖISET OIKEUDET - KOHTAAVATKO KANSALAISYHTEISKUNTA JA LAINSÄÄDÄNTÖ?'''
* Uuteen potilastietokantaan on ohjelmoitu valmiiksi yhteys potilaiden ostotietoihin, tarvitsee vain poliittisen hyväksynnän - tarkoituksena että lääkärisi (sekä kaikki jotka järjestelmään pääsevät) voi katsoa paljoko kaljaa ostat, mitä syöt, jne.
* Tietoliikenteen seuraamislaki säätää että valtion virastoja ei valvottaisi - eli valtio valvoo kansalaisia, mutta kansalaiset eivät pysty valvomaan valtiota. Tällaista mentaliteettia on kuulema valitettavan paljon valtion virastoissa.
*Toisaalta on kyllä halua saada kansalaisilta inputtia päätöksentekoon, mutta mekanismit eivät ole kovin toimivia. Sen sijaan että mentäisiin ulos keskustelemaan asioista foorumeille jossa kansalaiset niistä keskustelevat, rakennetaan omia ratkaisuja. Paranettavan varaa on.*Suomen kansanedustajat ovat herkkiä säätämään lakeja jotka nostavat rangaistuksia ja siirtävät yhteiskuntaa poliisivaltion suuntaan. Pitäisi saada jaettua enemmän tietoisuutta näistä asioista kansanedustajille. Heidi Hautala ehdotti harvakseen kokoontuvaa säännöllistä foorumia asiasta, tämän paneelikeskustelun tyyliin, jossa voitaisiin näistä asioista keskustella. Vastaavanlaisia on jo toiminnassa eduskunnassa. * Sananvapaus katsottiin tärkeämmäksi kuin yksityisyydensuoja, jos piti valita
* Tekijänoikeuksista ei kovin paljon paikalla keskusteltu, keskityttiin enemmän keskusteluun yhteiskunnan avoimuudesta, yksilönsuojasta, sananvapaudesta, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksiin lakeja laadittaessa, jne.
== Suosituksia ==
* Jyrki Kasvi suositteli "Jokaveli Jokuveli valvoo" kirjaa ([http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Jokuveli+valvoo/HS20080321SI1KU0375m HS uutinen], [http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20061215Valtio/03_Mannermaa_-_Hki_15.12.2006_--_print.pdf googlella löytynyt slidesetti]) - kertoo miten nykyään ei vain viranomaistaholta valvota, vaan myös kanssaihmiset ja eri organisaatiot valvovat ihmisiä. (En löydä kirjaa Googlella, ehkä oli juuri tulossa, tai sitten kuulin nimen väärin).
* Heidi Hautala suositteli [http://www.statewatch.org/ Statewatch] organisaation verkkosivuja
 
= Alustukset 17:05 =
;Yleisö: Kummasta luopuisi ensin - sananvapaus vai yksityisyydensujaa
; Heidi: Sananvapaus tärkeämpi
;?Tapani tai Ville: Sananvapaus tärkeämpi
;Tuulikki: Ei ymmärrä eroa listojen ja hajanaisten tietojen välillä
;Heidi: Yksityisyyden suoja vaati erityistä huomiota. Tietty varovaisuus ja vastuullisuus paikalla. Jos paljastuu tietoa, niin sitten vedetään johtopäätökset. Akvaariossa elämistä ei suotavaa. Esim nuoret liian varomattomia. Edes viranomaisille pitää olla varovainen antaa mahdollistuus yhdistellä tietoja.
;Tuulikki: Sairaustiedot yksityisiä, rikosrekisteri tulisi olla salainen [? - counters herselfSanoi aikaisemmin että rattijuopojen nimet voisi julkaista?]
;? Tapani tai Ville: Esim palkoissa, suojataan neuvotteluasemaa
** Julkiset asiakirjat internettiin
;Heidi: Periaate sama kuin anders cydenius 1800 luvulla - jokaisella kansalaisella oikeus kävellä virastoon ja kysyä mitä kirjeitä tullut sisälle ja mennyt ulos
;?Tapani tai Ville: Poistetaan yksilöivää tietoa, saadaan statistiikkaa
;Tuulikki: [kritisoi pääministeriä]
;Tuulikki: Tehdään liikaa lakeja. Sananvapaus on demokratian ensimmäinen vapaus.
;Jyrki: Teletunnistetietojen tallentaminen : Viranomaisverkossa tapahtuva tieto vapautetaan - viranomaisia ei valvo ketään, mutta viranomaiset valvovat - asenneongelma joka on korjattava.
 
 
[[Luokka:2008]]
Byrokraatti, ylläpitäjä, uploadaccess
3 973
muokkausta

Navigointivalikko