Bookabooka

Kohteesta PiraattiWiki
Versio hetkellä 21. huhtikuuta 2009 kello 12.13 – tehnyt Kaj Sotala (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helsingin Sanomat raportoi tänään 21.4. tapauksesta, jossa Kopiosto sekä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) vaativat suomalaista Bookabooka-sivustoa lopettamaan toimintansa. Kyseinen sivusto toimii kirjanvälityspalveluna yksityisten kansalaisten välillä. Käyttäjä ilmoittaa sivustolla olevansa halukas myymään tai vuokraamaan jonkin hallussaan olevan kirjan, jonka jälkeen kiinnostuneet asiakkaat voivat tilata Bookabookalta myyjän yhteystiedot sopiakseen yksityiskohdista tarkemmin. Kopioston ja TTVK:n tulkinnan mukaan tämänlainen toiminta on tekijänoikeuslain vastaista, koska vuokraamistoiminnalle tarvitaan tekijöiden lupa.

Kopioston ja TTVK:n kannassa on niin paljon eri asioita pielessä, että on vaikea keksiä, mistä kohtaa niiden kritisoiminen pitäisi aloittaa. Bookabooka-palvelu tarjoaa yksittäisille ihmisille mahdollisuuden myydä tai vuokrata laillisesti ostamiaan ja omistamiaan kirjoja. Oleellista kritiikissä tuntuu olevan se, että kyseessä on vuokraamistoiminta. Esimerkiksi huutokauppasivusto Huuto.net, joka on toimintatavoiltaan muuten samankaltainen, mutta jossa ei ole mahdollisuutta vuokraamiseen, on saanut toimia rauhassa jo monien vuosien ajan. Tämä onkin maalaisjärjen mukaista - kun on jotain ostanut, on sen jälleenmyymiseen täysi oikeus. Mutta mikäli yksityishenkilöt harrastavatkin keskenään vuokraamista, muuttuu toiminta TTVK:n mielestä moraalittomaksi ja paheksuttavaksi.

TTVK kirjoittaa seuraavasti vaatimuskirjeessään Bookabookalle: "Yleisön saataville saattamisen oikeus on kappaleen valmistamisoikeuden ohella keskeinen arvioitaessa tekijän mahdollisuuksia hyödyntää taloudellisesti luomaansa teosta. Tekijällä on yksinoikeus määrätä kaikista niitä tavoista, joilla hänen luomansa teos voidaan saattaa yleisön käytettäväksi. Myös vuokraaminen ja lainaaminen kuuluvat näihin." Piraattipuolue katsoo pöyristyttäväksi toiminnan, jossa vedotaan tekijän oikeuteen määrätä teoksensa julkituomisesta, kun sillä halutaan rajoittaa toimintaa, joka kohdistuu jo kerran yleisön saataville tuotuihin teoksiin. TTVK vetoaa siihen, että teoksen käyttäminen kohdistuu yleisöön, "jos periaatteessa kuka tahansa voi saada teoksen käyttöönsä", ja että "Internetissä tapahtuva teosten välittäminen on aina yleisölle suuntautuvaa toimintaa". Vuokraaminen ei siis itsessään ole paheksuttavaa, mutta on kylläkin sitä, jos sitä tehdään netissä. Olisi mielenkiintoista tietää, haluaisiko TTVK vetää seuraavaksi oikeuteen myös esimerkiksi avoimet kirpputorit, sillä tuodaanhan näissäkin teoksia yleisön saataville. Myöskään kirjastot eivät kysy, haluavatko kirjailijat teoksensa niihin lainattaviksi, vaikka kirjastotoiminnasta pientä korvausta maksetaankin.

Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho toteaa Helsingin Sanomien uutisessa, että "tekijänoikeuslain henki ei ole se, että sitä voitaisiin teknisellä kikkailulla kiertää", ja vertaa sen jälkeen Bookabookan toimintaa The Pirate Bay -sivuston toimintaan. Vertaus ontuu, sillä Bookabookan kautta ei tapahdu minkäänlaista kopiointia. Osittain se kyllä toimii, sillä kuten Pirate Baykin, Bookabooka toimii pelkästään ihmisten välisen informaationkulun edistäjänä, auttaen jotain teosta etsivät löytämään sen paremmin. Onkin julkeaa röyhkeyttä koettaa tämänkaltaisessa tilanteessa vedota lain henkeen - tekijänoikeuslain tehtävä on edistää kulttuuria, ei vahingoittaa sitä. Tilanne, jossa ihmisiä kielletään kertomasta, mistä muiden kaipaamia kirjoja voisi löytää, ei millään tapaa edistä kulttuuria. Se on myös räikeässä ristiriidassa sananvapauden ja omaisuudensuojan, yhteiskunnan kahden peruspilarin, kanssa.

Tekijänoikeuslaki on vuosi vuodelta käynyt yhä etäämmäksi todellisuudesta, ja tämä tapaus osoittaa erinomaisesti, ettei sillä ole enää mitään tekemistä oikeuden tai kohtuuden kanssa. TTVK ja muut Bookabookaa vastustavat tahot eivät pyrikään ajamaan kulttuurin asiaa, tai edes kunnioittamaan ihmisoikeuksia tai yleistä oikeustajua, vaan tukahduttamaan mahdollisuudet hankkia kirjallisuutta muuten kuin täyteen hintaan uutena. Piraattipuolue olettaakin, että samat tahot olisivat seuraavaksi kieltämässä kaikkea käytettyjen kulttuuriteosten kauppaa, jos vain saisivat siihen mahdollisuuden.