Purje 1002 lokilankku
Teosto on minusta hieno asia, mutta kääntöpuoli on se, että ilman internetin download-kulttuuria, minun musiikkiani ei tunnettaisi Afrikassa, Australiassa, Venäjällä eikä missään, missä levyni ei ole ilmestynyt. Minun yleisöni on tällä tavalla paljon suurempi.
Paleface, muusikko, yle.fi, 11. helmikuuta
Siitä huolimatta, että en halua mitata arvostusta rahassa, olen tekijänoikeuskiistoissa aina seisonut tuulessa tekijöiden puolella, ihan reiluuden nimissä, taideammatteja ymmärtäen. Samalla kuitenkin olen ihmetellyt sitä valtaisaa ohipuhumista, jossa tekijäjengi leikkii kolmen apinan patsasta kieltäytyen havainnoimasta ympäröivää muuttuvaa todellisuutta ja ollen aivan sydänverellä loukkaantuneita jokaisesta kriittisestä huomiosta, jolla tekijänoikeusjärjestelmää joku haluaa rukata.
Rosa Meriläinen, entinen kansanedustaja, hs.fi, 25. helmikuuta
Suomalaiset ovat oppineet arvostamaan kirjastojaan, jotka ovat johdattaneet lapset sukupolvesta toiseen omaehtoisiksi lukijoiksi. Netissä on käymässä toisin, kun aktiivisimmat tiedonhakijat ja -jakajat ollaan leimaamassa piraateiksi. Lainsäädäntö ei ole pysynyt digitaalisen kulttuurin tasalla, vaan tarjonnut erilaisia tulkintamahdollisuuksia - ja samalla kultakaivoksen juristelle ja lobbaajille.
Jussi Tuormaa, toimittaja, suomenkuvalehti.fi, 25. helmikuuta
Teknologiayhtiöiden parissa paras esimerkki kopioinnista on Apple, jonka pomosta Steve Jobsista käytetään usein sanaa visionääri. Jobsin kohdalla sana ei kuitenkaan tarkoita henkilöä, joka unelmoi uusia asioita tyhjästä. Vaan henkilöä, joka tekee muiden ideoista kaupallisia menestyksiä.
Pekka Pekkala, kolumnisti, Helsingin Sanomat, 31. tammikuuta
Käytännössä sanomalehden on mahdotonta sulkea uutispalveluaan kokonaan maksun taakse, jos samalla halutaan säilyttää suuret yleisöt. Valtion yleisradioyhtiö Yle yhtä lailla kuin Englannin BBC:kin jakaa joka tapauksessa verkkosisältönsä ilmaiseksi.
Janne Virkkunen, vastaava päätoimittaja, hs.fi, 31. tammikuuta
---
Lankku
”Bittejä ja piraattipoikasia” ja ”Tietoyhteiskunnan kehittäminen ei ole nörttien erikoisoikeus”
Kaisa Rastimo, www.kaisarastimo.fi, 7. helmikuuta, ja 28. tammikuuta
Espoolainen elokuvaohjaaja ja kunnallisvaltuutettu, Vihreään liittoon kuuluva Kaisa Rastimo ampui blogissaan kaksi täyslaidallista asiatonta ja asiantuntematonta vähättelyä piraatteja ja tietotekniikkaa harrastavia päin.
Tunneajattelun täyttämät kirjoitukset huokuvat ylimielisyyttä, jossa Rastimo esittää muun muassa, ettei elokuva-alan ansaintalogiikkaa elokuvan tekijän roolista tuntematon voi esittää perusteluja aineettoman sisällön kopioinnille. Samaan aikaan Rastimo kuitenkin heikosta teknisestä osaamisestaan ja olemattomasta verkkosivistyksestään huolimatta haluaa säädellä verkon toimintaa suuntaan, joka tyydyttää juuri hänen henkilökohtaisia tarpeitaan ja halujaan.
Blogikirjoitukset voi käydä lukemassa verkosta, ne puhuvat asiaa ymmärtäville puolestaan. Purje työntää tästä hyvästä Rastimoa kohti lankkua.