Purje lokilankku2
Käytännössä sanomalehden on mahdotonta sulkea uutispalveluaan kokonaan maksun taakse, jos samalla halutaan säilyttää suuret yleisöt. Valtion yleisradioyhtiö Yle yhtä lailla kuin Englannin BBC:kin jakaa joka tapauksessa verkkosisältönsä ilmaiseksi. 31.1.2010 HS.fi, pääkirjoitus JANNE VIRKKUNEN HS:N VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA.
____________________
Tosin ei siinä korealaisessa kopioautossa ole mitään vikaa. Sen tekijät ovat oivaltaneet jotain, joka sen kuskilta on jäänyt tajuamatta: kopiointi on ihan ok. Tuotekehityksessä kaikkien ideoiden ei tarvitse olla uusia ja originaaleja. Uudelta vaikuttavan tuotteen voi tehdä helposti yhdistelemällä vanhoja ideoita. Teknologiayhtiöiden parissa paras esimerkki kopioinnista on Apple, jonka pomosta Steve Jobsista käytetään usein sanaa visionääri. Jobsin kohdalla sana ei kuitenkaan tarkoita henkilöä, joka unelmoi uusia asioita tyhjästä. Vaan henkilöä, joka tekee muiden ideoista kaupallisia menestyksiä. Amazon ei ymmärtänyt tehdä omasta Kindle-lukulaitteestaan tulevaisuuden ostoskärryä, vaikka sillä oli kauppa valmiina. Steve Jobs ei epäröi varastaa Amazonilta sen kruunua webbikaupan pioneerina. Tästä syystä Applen kehityspalaverit poikkeavat todennäköisesti melko tavalla normaaleista. Niissä ei kiistellä siitä, kuka keksi ideat ensimmäisenä. Kun kaikki ideat ovat varastettuja, ei niitä voi omia eikä niistä saa natsoja kaulukseen. Ja lopulta Jobs omii kuitenkin kaiken kunnian. 31.1.2010 Pekka Pekkala HELSINGIN SANOMAT
___________________________________
Meille virnuillaan, onko Suomi todella noin köyhä maa. Junassa kollegat tulevat kysymään, haluammeko heiltä lehtiä tai sämpylöitä, kun istumme yksin toisessa luokassa, kuvailee Euroopan neuvoston varapresidentti Sinikka Hurskainen Suomen Kuvalehdessä.
___________
YK:n televiestintäjärjestö ITU ehdottaa kansainvälistä yleissopimusta tietoverkoissa käytävien kybersotien ehkäisemiseksi. Tietoverkkoihin iskemällä voitaisiin esimerkiksi häiritä valtion sähkönjakelua. Sopimuksessa maat sitoutuisivat suojaamaan kansalaisiaan kyberiskuilta ja turvaamaan heidän oikeutensa tietoon, lupaisivat olla suojelematta kyberterroristeja ja pidättäytyisivät kybersodan ensi-iskusta toista maata vastaan. Microsoftin edustaja Craig Mundie arvioi, että maailmassa on kymmenkunta maata, joiden internet-valmius riittää kyberhyökkäyksiin. Tietoturvayhtiö McAfeen edustaja sanoi, että jopa 20 maata, kuten Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä, on mukana "tietoverkkojen asevarustelussa".
30.1.2010 18:42 Hs.fi STT-AFP
____________________________
Nelosen Uutiset 31.1.2010 18.45
Uusi merikaapelihanke: suurikapasiteettinen tietoliikenneyhteys Eurooppaan yksityisellä rahoituksella.. "Toisaalta tietysti voi todeta, että olisi aika naivia kuvitella, että ruotsi olisi ainoa maa maailmassa, jossa signaalitiedustelua toteutettaisiin. Että siinä mielessä tämä on ainoastaan ruotsin kiertoreitti, ja ehkä ulkomaanliikennettä varmistava väline, mutta mikään sellainen signaalitiedustelua kaikenkaikkiaan poistava."
Viestintävirasto, johtaja Timo Lehtimäki
"Hankkeella on kyllä suuri merkitys huoltovarmuudelle koska meidän nykyiset ulkomaan yhteytemme kulkevat aika keskittyneesti Ahvenanmaan ja Ruotsin kautta muualle maailmaan. Nyt saadaan tavallaan tätä ulkomaanverkkoa varmennetuksi, silmukoitua" Ilkka Kananen toimitusjohtaja, Huoltovarmuuskeskus
____________
Suomi ja USA neuvottelevat DNA-tietojen vaihdosta
julkaistu 04.02. klo 16:17, päivitetty 04.02. klo 17:21 YLE UUTISET
Suomi ja Yhdysvallat alkavat neuvotella sopimuksesta, jonka tavoite on torjua vakavaa rikollisuutta. Sopimuksessa neuvotellaan esimerkiksi DNA- ja sormenjälkitietojen vaihtamisesta.
Rikostorjuntasopimuksella yritetään luoda puitteet kahdenväliselle DNA- ja sormenjälkitietojen vaihtamiselle. Ehdotuksen mukaan valtiot voisivat vertailla toistensa tietokantoja viitetietojen avulla. Jos esimerkiksi suomalaiselta rikospaikalta löydetään sormenjälki tai DNA, jota ei ole suomalaisissa tietokannoissa, viranomaiset voisivat verrata jälkiä Yhdysvaltojen tietokantoihin.
Järjestelmä ilmoittaisi kuitenkin vain sen, että tiedolle on vastine toisen maan tietokannassa, mutta ei paljastaisi henkilöllisyyttä. Nämä tiedot viranomaiset saisivat normaalisti oikeus- ja virka-apupyynnöillä, joissa täsmennetään, mihin tietoa tarvitaan.
____________
Pelastakaa Lapset ry:n vuonna 2002 perustama Nettivihje -hotline vastaanotti internetin käyttäjiltä viime vuonna yli 3 000 vihjettä, joista 29 prosenttia sisälsi lapsia koskevaa laitonta kuvamateriaalia. Kyse ei järjestön mukaan ole ”pornosta”, vaan lasten seksuaalista hyväksikäyttötilannetta esittävistä kuvista.
julkaistu 04.02. klo 16:29, päivitetty 04.02. klo 16:34 Yle Uutiset
_____________
Valtioneuvosto asettaa päätöksessään nivaskan ehtoja, joiden mukaisesti RAY:n ja Veikkauksen on nettipelinsä järjestettävä. Esimerkiksi pelaajien henkilöllisyys ja asuinpaikka on varmistettava, jotta voidaan olla varmoja heidän täysi-ikäisyydestään. Lisäksi pelaajien pitää voida asettaa itselleen pelirajoituksia. Myös RAY, Veikkaus ja viranomaiset voivat asettaa rajoituksia yksittäiselle pelaajalle peliseurantansa perusteella. Rahapelien järjestäjät korvaavat nettipelaamisen valvonnasta aiheutuvat kulut valtiolle. julkaistu 04.02. klo 13:42, päivitetty 05.02. klo 09:26 Yle uutiset
__________________
Kiinan valtio vahvistaa tiedotustoimintaansa Euroopassa. Suurvallan maksamaa ohjelmatoimintaa tehdään Tampereella 30 hengen voimin. Radiolähetykset kattavat suurimman osan Euroopasta. Tiedotustutkijat arvioivat, että Kiina haluaa pönkittää asemaansa myös radioaalloilla.
Läntiset mediat raportoivat usein kriittisesti Kiinan ihmisoikeusloukkauksista. Tampereella tehtävissä lähetyksissä pääpaino on kulttuurilla ja matkailulla. FutuVisionin Päätoimittaja Jutta Valkeinen kertoo, että ohjelmia varten on tehty kuulijatutkimuksia. Niiden perusteella tiedetään että suomalaisille ei kannata tehdä ohjelmia Kiinan politiikasta, vaan ruuasta ja historiasta.
Poliittisista kiistakysymyksistä halutaan välittää aina myös Kiinan valtion näkemys, kertoo Valkeinen. - Tämä on ehkä ainoa foorumi ainakin suomen kielellä tai pohjoismaisilla kielillä, jossa pystyy ottamaan selvää, mitä mieltä Kiina on eri asioista, objektiivista mediaahan ei ole. Se on minun henkilökohtainen mielipiteeni, toteaa Jutta Valkeinen.
Päätoimittaja Jutta Valkeinen ei pidä ristiriitaisena sitä, että ohjelmatoiminnan rahoittaa yhden puolueen hallitsema valtio. - Olen itse ollut töissä kaupallisessa mediassa aiemminkin. Siinä esimerkiksi ei tietystä ravintolaketjusta saanut kirjoittaa mitään negatiivista, koska se on mainostaja. Siirtyminen tähän yhteistyöhän ei ole yhtään sen vaikeampaa, sanoo Valkeinen.
YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen julkaistu 04.02. klo 16:18, päivitetty 05.02. klo 09:27
________________
Äänitteitä ostettiin Suomessa viime vuonna yli miljoona kappaletta vähemmän kuin vuonna 2008. ÄKT:n eli Ääni- ja kuvatallennetuottajien jäsenyhtiöiden äänitteitä myytiin viime vuonna noin 5,27 miljoonaa kappaletta, kun myynti sitä edeltävänä vuonna oli noin 6,32 miljoonaa kappaletta.
ÄKT:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä kertoo, että toisaalta laillisen digitaalisen musiikin myynti kasvoi marraskuun loppuun mennessä lähes 60 prosenttia. Koko viime vuoden digilukuja ei vielä ole käytettävissä
Kyyrä kuitenkin sanoo, että suurin yksittäinen syy fyysisen äänitemyynnin laskuun on nimenomaan laiton lataaminen. –Eli nettipiratismi. Erityisesti näin laskusuhdanteen aikana laiton, mutta ilmainen näyttäisi houkuttelevan.
Kaleva, STT www.kaleva.fi 5. helmikuuta 2010 ___________________
Nuorille tytöille tarkoitettu DigiGirlz-päivä kiinnosti Kastellin, Laanilan ja Myllytullin yläkoulun tyttöjä. Microsoft pyrkii yhdessä Oulun opetustoimen tukipalveluiden kanssa järjestämän päivän aikana innostamaan enemmän tyttöjä teknologian pariin ja it-alalle.
"Olen opettanut tyttöjä yli kymmenen vuotta. Mutta vasta nyt nettiin tuotetaan myös tyttöjä kiinnostavaa sisältöä", Oulun opetustoimen opetusteknologian ohjaava opettaja Anne Moilanen kertoo. "Tytöt ovat hyviä sosiaalisen median käyttäjiä ja viihtyvät mesettämässä ja facebookissa, mutta harva heistä haaveilee it-alasta", Moilanen jatkaa. Päivän aikana noin 23 nuorta yläkoulun tyttöä sai suunnitella omia kotisivujaan ja kuulla minkälaista työskentely it-alalla on.
Sanna Ala-Nikula Kaleva 5. helmikuuta 2010
__________________________
Ilmainen Openoffice-toimistopaketti alkaa olla yhä useammalle tuttu vaihtoehto markkinoita hallitsevan Microsoft Officen haastajana. Kilpailijoiden voimasuhteista on hankala saada varmaa tietoa, koska Openofficea ei myydä missään, mutta tarjotaan ladattavaksi useastakin lähteestä. Saksalainen tutkimus kuitenkin osoittaa sen osuuden ylittäneen jo 20 prosentin rajan.
Saksalainen web-analytiikkapalvelu Webmasterpro.de on selvittänyt yli sadantuhannen saksankielisen netinkäyttäjän käyttämän toimistosovelluksen analyysityökaluillaan.
Webmasterpron mukaan Openoffice tai sen lähisukulainen, joiksi lasketaan Staroffice ja Lotus Symphony, on käytössä jo 21,5 prosentissa koneista. Microsoftin Office tosin on kaukana edellä 72 prosentin osuudellaan, mutta avointen toimisto-ohjelmistojen suosio kasvaa koko ajan: kasvua vuoden takaiseen mittaukseen verrattuna on kolmen prosenttiyksikön verran.
5.2.2010 7:59 Ari Karkimo Tietokone
___________________
Äänitteitä ostettiin Suomessa viime vuonna yli miljoona kappaletta vähemmän kuin vuonna 2008. ÄKT:n eli Ääni- ja kuvatallennetuottajien jäsenyhtiöiden äänitteitä myytiin viime vuonna noin 5,27 miljoonaa kappaletta, kun myynti sitä edeltävänä vuonna oli noin 6,32 miljoonaa kappaletta. "Suurin syy pudotukseen on ilman muuta digitaalinen verkkomusiikki, niin laillinen kuin laitonkin", sanoo ÄKT:n entinen toiminnanjohtaja Arto Alaspää.
5.2.2010 17:31 STT - Helsingin Sanomat
______________________________ Sananvapaus on jatkuvasti uhattuna eri puolilla maailmaa. Tuoreimmat tapaukset tulevat Australiasta, jossa ajetaan sisään samantapaista nettisensuurilakia kuin Suomessa, mutta pakollisena ja laajempia aihealueita kattavana --Italiassa sen sijaan puuhataan aivan uudenlaista netin kurissapitämislakia: Youtuben käyttö aiotaan tehdä luvanvaraiseksi, ja samalla tietty kotisivuilleen videoiden lataaminenkin. Laki on tietysti tarkoitus muotoilla kyllin väljäksi, että sitä voidaan soveltaa poliittisen tarkoituksemukaisuuden sanelemassa laajuudessa... - Ja samaan aikaan Suomessa pidetään tosissaan lakiin sopivana sananvapauden rajoittamisen kriteerinä "mitä pidetään yleisesti hyväksyttävänä". Sananvapaudella ei totisesti mene hyvin. Tapani Tarvainen, Tammikuu 29, 2010 - 06:39. http://www.effi.org/blog/brasilia-italia-tarvainen-20100129.html
____________
Nettikiusaaminen on nuorten keskuudessa jo yleisempi ongelma kuin koulussa kiusaaminen. Nuorille tehdyn kyselyn mukaan liki neljäsosa on kokenut kiusaamista netissä. Se on koulukiusaamista yleisempää. Pilailuna alkanut viestittely voi päätyä rankaksikin kiusaamiseksi. Netissä leviävät muun muassa kännykkäkameroilla otetut loukkaavat ja muokatut kuvat tai videot, joiden yhteyteen liitetään asiatonta tekstiä. MTV3 - Outi Airola Julkaistu 07.02.2010 21:19 (päivitetty 23:08) ___________________
Pelastakaa lapset ry:n nettiturvallisuuden päällikkö korostaa saamalla sitä, että lapsillakin on oikeus yksityisyyden suojaan.
- Vanhempien tulisi miettiä haluaako lapsi, että hänestä on kuvamateriaalia jaossa vielä kun hän on täysi-ikäinen, Mari Laiho varoittaa.
08.02.2010 15:26 MTV3.fi
________________________
Kolme neljästä suomalaiskodista rajoittaa lasten internetin käyttöä, käy ilmi Meidän Perhe -lehden ja Microsoftin teettämästä kyselystä.
Yleisin tapa rajoittaa nettisurffailua on sijoittaa tietokone paikkaan, jossa vanhemmat voivat valvoa sen käyttöä. Lisäksi monissa perheissä keskustellaan lapsille sopivista nettisivuista ja asetetaan aikarajat netissä vietettävälle ajalle.
Nuoriso-ohjaaja Tuija Routamaa sai hieman toisenlaisia tuloksia. Hänen mukaansa lapset käyttäytyvät netissä varsin uskaliaasti, eivätkä vanhemmat tiedä sitä. Routamaa tutki pro gradussaan hervantalaisten kuudesluokkalaisten riskikäyttäytymistä netissä.
Tutkijan mukaan 62 prosenttia kuudesluokkalaisista saa päättää itse, millä sivulla käy. Peräti 62 prosenttia vanhemmista ei ollut nähnyt lastensa nettiin laittamia kuvia tai proffileja. Tytöistä jopa 37 prosenttia oli tavannut nettitutun kasvokkain.
"Vanhemmat eivät ymmärrä, mitä vaaroja netissä on", Routamaa sanoo.
9.2.2010 8:00 | Päivitetty: 9.2.2010 19:10
HS–STT
______________________________________________
Teknologian kehitys pakottaa monessa tilanteessa punnitsemaan kansalaisoikeuksia myös vastakkain. Esimerkiksi yksityisyyden suojan ja ilmaisun vapauden välillä on tunnetusti jännite, joka kipuilee aika ajoin, viimeisimpänä esimerkkinä Googlen Street View. Kumpi on tärkeämpi, Googlen ilmaisun vapaus vai pihallaan aurinkoa ottavan kansalaisen yksityisyys?
Ennakkoasenteisiin ei kannata hirttäytyä, eikä ainakaan leimata kanssaan eri mieltä olevia ihmisiä julkisuudessa sukupuolen, iän tai ulkonäön perusteella tai nimitellä heitä ”nettihihhuleiksi”. Se ei ole edes poliittisesti kovin viisasta, sillä se vain vähentää oman sanoman uskottavuutta ja lisää Piraattipuolueen kannatusta.
14.2.2010 17:52 | Jyrki J.J. Kasvi http://jyrkikasvi.blogit.uusisuomi.fi
______________________________________________
Tulevaisuus tällä alalla näyttää tällä hetkellä kuuluvan niille, jotka eivät ole kiistan kummassakaan ääripäässä, vaan ymmärtävät sekä sisällöntuotantoalan että nettimaailman realiteetit. Nettilataaminen ei lopu, vaikka oikeuteen haastettaisiin kuinka monta varatonta opiskelijaa tai perheenäitiä. Kun suljetaan yksi sivusto, kaksi muuta aukeaa sen tilalle, kuten kävi taannoisen Mininovan tapauksessa. Toisaalta nykyinen sisältöteollisuus ei ole valmis ilmaislevitykseen asenneilmapiirin sekä rakenteensa takia.
Linjaus siitä, ettei keskustelua kiinnosta edes aloittaa, koska on niin paljon parempi kuin vastapuoli, ei varsinaisesti edistä rakentavaa ja kestäviin ratkaisuihin tähtäävää keskustelua aiheesta. …ja yhteisymmärrys sekä kestävät ratkaisut ongelmiin lie se, mikä näiden keskustelujen päämäärän pitäisi olla? - Timo Vuorensola - Janos Honkonen - Jarmo Puskala Allekirjoittaneet ovat koko vuosituhannen tienanneet elantonsa tekemällä tekijänoikeuksen alaista luovaa työtä ja sisällöntuotantoa. February 12th, 2010 by Kollektiivi http://blog.starwreck.com/2010/02/12/avoin-vastine-kaisa-rastimon-blogikirjoitukseen/
___________________
Paleface nostaa levyhyllystään levyn, joka on todellinen musiikillinen mosaiikki-klassikko: De La Soul -yhtyeen levy 3 Feet High and Rising.
- Näihin vuosiin ei tulla palaamaan enää koskaan. Tällä albumilla on yli 300 samplea. Tämä oli jotain, mitä kukaan ei ollut kuullutkaan aiemmin, tällanen kollaasimainen juttu. Tämmösen musiikin tekeminen tuli mahdottomaksi, koska lupien selvitäminen näissä sampleissa olisi kestänyt vuositolkulla, harmittelee Paleface.
Paleface antaisi musiikin levitä Lupajärjestelmän mutkikkuutta selitetään myös sillä, että lauluntekijät ja artistit itse haluavat kontrolloida, missä yhteydessä heidän musiikkiaan käytetään. Vaikka Paleface itsekin on Teoston jäsen, hän on asiasta täysin eri mieltä. - Silloinhan me pyritään rajoittamaan sitä taidetta itsessään, eli sitä kollaasin tekemistä. Se ei ole minun mielestäni johdonmukaista toimintaa. Vaikka Paleface onkin tyytyväinen saadessaan tekijänoikeustuloja musiikistaan, hän muistuttaa, että musiikin jatkokäyttöä ei saa rajoittaa. - Minut todennäköisesti ristiinnaulitaan, kun otan tämän asian edes esille. Teosto on minusta hieno asia, mutta kääntöpuoli on se, että ilman internetin download-kulttuuria, minun musiikkiani ei tunnettaisi Afrikassa, Australiassa, Venäjällä eikä missään, missä levyni ei ole ilmestynyt. Minun yleisöni on tällä tavalla paljon suurempi, toteaa Paleface. YLE Uutiset / Antti Karhumäki 11. helmikuuta 2010 http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/02/levymusiikin_laillinen_kaytto_mahdotonta_nettivideoissa_1437549.html
_____________________
Electronic Frontier Finland ry iloitsee Euroopan parlamentin päätöksestä jättää Yhdysvallat vaille eurooppalaisten maksutietoja. Yhdistys pitää päätöstä tärkeänä voittona kansalaisoikeuksille.
Effi soisi Swift-sopimuksen neuvotelleen EU:n ministerineuvoston nyt oppivan, että salamyhkäiset kerrotaan-vasta-kun-on-valmista -prosessit eivät käy päinsä. Euroopan parlamentti ei ole saanut nähdä valmisteltavaa Acta-kauppasopimusta, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia EU:n jäsenmaiden tekijänoikeuslakeihin. Tuomas Linnake 11.2.2010 16:28 http://www.itviikko.fi/tietoturva/2010/02/11/eu-parlamentti-tuimana-usalle--effi-riemuitsee/20102182/7?rss=8