Oikeinkirjoitus
Jotakin oikeinkirjoituksesta
[Pari asiaa tiedoksi ennen kuin tappelu alkaa: 1) Tämä ohje on laadittu niitä varten, joita kiinnostaa kirjoittaa oikein. 2) Kenenkään ei ole pakko kirjoittaa ohjeiden mukaan, jos ei halua, eikä silti joudu kiliotiiniin. 3) Ohjeen laatija ei kirjoita eikä haluakaan kirjoittaa ihan kaikkea oikein.]
Erisnimet
"Piraatit, piraatit, Piraattipuolue, piraattipuolue, Piraattitoiminta, Piraattitapahtumat... APUA! Miten nämä kirjoitetaan oikein?" Erisnimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Jos jonkun nimi olisi oikeasti vaikkapa Piraattikeiju, niin hänen nimensä tulisi tietenkin kirjoittaa isolla. Mutta esimerkiksi piraattiaktiivi kirjoitetaan pienellä, koska se ei ole erisnimi. Se ei ole kenenkään tai minkään asian nimi. Piraattitoiminta tai piraattitapahtumat eivät myöskään ole nimiä, joten ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.
"Näin netissä, että jonkun nimimerkki oli Piraatti-Pekka. Oliko tämä väärin kirjoitettu?" Pekka, joka on piraatti, voidaan ilmaista piraatti-Pekka, mutta isollahan se toki kirjoitetaan, jos sillä aloitetaan asian esittäminen, vaikkapa virke, luettelokohta tai nimimerkki. Mutta jos piraatti-Pekka esiintyy tekstin lomassa muualla kuin lauseen alussa, se kirjoitetaan pienellä.
Erisnimiä ovat mm.
- Purje (entisen tiedotuslehtemme nimi)
- Piraattiklubi (toimitilamme nimi)
Yleisnimiä ovat mm.
- piraatti
- klubi
- puolue
- piiriyhdistys
- piraattitoiminta
- piraattiaktiivi
- piraattiliike
Vaihtelu
Joitakin asioita voidaan kirjoittaa isolla tai pienellä tilanteen mukaan. Puolueemme nimi on Piraattipuolue, mutta pienellä kirjoitettua piraattipuoluetta tulisi yleensä käyttää teksteissä. Sama pätee myös joidenkin yhdistystemme kohdalla: Piraattinuoret vs. piraattinuoret ja Sateenkaaripiraatit vs. sateenkaaripiraatit.
Vaikka oma puolue olisikin se kaikkein rakkain ja siksi ansaitsisi tulla kirjoitetuksi aina kunnioitusta osoittaen isolla alkukirjaimella, niin muiden silmissä isolla kirjoitettu näyttää vain väärin kirjoitetulta, ellei ole kyse sellaisesta tapauksesta, että puolueen virallista nimeä tulisi käyttää. Tässä on hyödyllinen kirjoitus puolueiden nimien kirjoittamisesta ja puolueiden nimien lyhenteistä: Suomalaisten puolueiden nimet. Sen mukaan "Joku saattoi jo hoksata, että perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat sekä kutsuma- että viralliselta nimeltään samoja. Silloin noudatetaan pienen alkukirjaimen kirjoitusasua aina sellaisissa yhteyksissä, joissa nimellä ei tarkoiteta virallista koko nimeä."
Edellä mainittua artikkelia mukaellen puolueemme nimen lyhenne olisi Pir. Jos puhutaan puolueen jäsenestä eli piraatista lyhenne olisi (pir.). HUOMATKAA, että puolueemme nimen lyhenne on oikeasti PP ja jäsenyys ilmoitetaan lyhenteellä (pp.). Vaalien tulospalvelussa Yle käyttää kuitenkin lyhennettä PIR.
Viralliset nimet
"Helsingin piraatit ja Uudenmaan Piraatit ovat eri tavoin nimettyjä. Miksi ihmeessä? Kumpi on oikein kirjoitettu?" Kummatkin ovat tavallaan oikein kirjoitettuja, sillä noin niiden sääntöihin on kirjoitettu. Kun käytetään piiriyhdistyksen nimeä virallisissa yhteyksissä, tulee käyttää sitä muotoa, joka sen säännöissä lukee. Kirjoitusasussa on hajontaa eri piiriyhdistysten kesken ja kumpaakin tapaa käytetään. Eri muodot johtunevat siitä, että oikeaa kirjoitusasua ei ole pidetty tärkeänä tai sitä ei ole tiedetty. Oikea piiriyhdistyksen nimen kirjoitusasu on sellainen, että yhdistyksen nimi alkaa isolla kirjaimella, mutta nimen toinen ja kolmas jne. sana alkaa pienellä kirjaimella, ellei sana ole erisnimi.
Piiriyhdistystemme nimet niiden sääntöjen mukaan
- Helsingin piraatit
- Uudenmaan Piraatit
- Varsinais-Suomen Piraatit
- Satakunnan Piraatit
- Hämeen piraatit
- Kymen piraatit
- Etelä-Savon piraatit
- Keski-Suomen piraatit
- Oulun seudun Piraatit
(Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Lapin piiriyhdistysten sääntöjä ei löytynyt netistä.)
Muuta
"Kirjoitetaan Varsinais-Suomi, mutta miksi ei nyky-Suomi?" Varsinais-Suomi on maantieteellisen alueen nimi ja löytyy kartasta. Sen sijaan nyky-Suomi on sellainen käsite, jota ei kartoissa ole (samaan tapaan kuin natsi-Saksa).
"Koska kirjoitetaan Varsinais-Suomi, niin voidaan kirjoittaa myös Varsinais-Suomalainen." Tietysti voidaan kirjoittaa niin, mutta se ei ole oikein. Se pitäisi kirjoittaa varsinaissuomalainen, koska merkitys muuttuu yleisnimeksi, kun ei puhuta enää paikannimestä.