Purje 1004 kolumni

PiraattiWikistä
Versio hetkellä 10. heinäkuuta 2010 kello 16.36 – tehnyt Thihi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Vertaisoppia


Opiskelu vie aikaa. Se on uuvuttavaa, siitä maksetaan kehnosti ja usein opitun asian käytännön hyöty on vaikea arvioida. Miksi vaikeuttaa sitä?

Aino Partonen


Osin opetusministeriön rahoittamassa uudessa tekijänoikeuskampanjassa kysytään "...käytkö itse töissä ihan vaan tekemisen ilosta?" Kampanjan kohdetta muistutetaan siitä, että Katri Helenan musiikista ja James Bond -elokuvasta pitää maksaa vaikka ne ovat kätevästi kopioitavissa Internetistä.

Sitä ei sanota suoraan, mutta kampanja herättää miettimään tekevätkö elokuvan ja musiikin konkarit työtään vain rahasta. Motivaation opiskeluun tai työhön ei pitäisi olla pelkkä raha. Ennen kaikkea: tasa-arvoisen mahdollisuuden opiskeluun ja työhön ei pidä olla rahasta kiinni.

Opitaan kopioista


Jokaisella tulee olla mahdollisuus löytää oppia kaikista kiinnostavista asioista niin paljon, että edes muutamaa taitoa hyödyntämällä syntyy tuloja. Taloudellista turvaa riittää jonkin alan ammattilaisille nykypäivänä vain hetken. Usein on opeteltava lisää, jotta työ pysyy mielekkäänä ja tuottavana.

Seitsemän miljardia ihmistä planeetallamme puskevat kehitystä eteenpäin hillittömällä vauhdilla. Tästä ei tule ahdistua vaan riemuita. Jokaiselle pitää sallia mahdollisuus oppimiseen, luovuuteen ja luovaan yrittämiseen. Mistä tietää mistä tulee suurta ja tärkeää maailmalle? Luovuus ei ole suurten asioiden luomista tyhjästä vaan pienten asioiden rohkeaa yhdistelyä.


Suomi on ollut harvinaisen edistyksellinen maa, jossa jokaiselle kansalaiselle varallisuudesta riippumatta on pyritty tarjoamaan ilmainen koulutus. Tietokoneet ja internet ovat käteviä ja halpoja oppimisen välineitä. Siksi kansainvälisen sivistyksen laajentaminen vaatisi nyt kannustusta helposti kopioitavan ja muokattavan sisällön hyödyntämiseen opetuksessa.

Sivistyksen kipinät

On ehkä mahdotonta vetää rajaa viihteen ja asiasisällön välille. Luvatta kopioidun kappaleen sanoituksen muistaminen saattoi tuoda jollekin nuorelle ratkaisevan pisteen tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa. Ehkä korkeampi arvosana joudutti hänen pääsynsä johonkin oppilaitokseen.

Toisella puolen maailmaa joku voi katsoa YouTubeen luvattomasti lisätyn Katri Helenan esityksen, ja syttyä suomen opiskeluun. YouTube ei kärsi käyttäjiensä tekijänoikeusrikkomuksista, mutta jokainen katselu kannustaa siellä jatkuvaan jakamiseen.


Kaikilla ihmisillä maailmassa on opetettavaa toisille. Päästetään kaikki oppi nettiin, jotta taiteelle ja tieteelle voisi kehittyä yllättäviä muotoja.