Purje vaalit

PiraattiWikistä
Versio hetkellä 1. huhtikuuta 2010 kello 20.47 – tehnyt SipuliSopuli (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: == PIRAATTIEN VAALIT HOLLANNISSA JA RUOTSISSA == Ruotsissa eduskuntavaalit kolkuttavat jo ovella. The Pirate Bay -oikeudenkäynti jatkuu vasta vaalien jälkeen, syyskuun viimeisellä...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

PIRAATTIEN VAALIT HOLLANNISSA JA RUOTSISSA

Ruotsissa eduskuntavaalit kolkuttavat jo ovella. The Pirate Bay -oikeudenkäynti jatkuu vasta vaalien jälkeen, syyskuun viimeisellä viikolla, joten nähtäväksi jää miten tilanne vaikuttaa Ruotsin piratpartietin äänisaaliiseen. Puoluejohtaja Rick Falkvinge harmittelee, että oikeudenkäynti alkaa vain noin viikko vaalien jälkeen. "Nyt meidän täytyy pärjätä ilman tätä viime hetken medianäkyvyyttä. Teemme politiikkaa omin avuin", hän toteaa.

Viime vuonna käräjäoikeus tuomitsi neljä syytettyä vuoden vankeusrangaistuksiin ja suuriin korvauksiin elokuva- sekä levy-yhtiöille. Se toi paljon kannattajia Piratpartietille. The Pirate Bay on myös jatkanut toimintaansa. Peter Sunde, yksi TPB:n entisistä ylläpitäjistä ja vihreä vaikuttaja, sanoi Purjeen haastattelussa, että The Pirate Bay elää omaa elämäänsä. "Me emme hallinnoi sitä. Se on ollut verkossa monta vuotta monen ihmisen hallinnoitavana."

Sunde uskoo oikeudenkäynnin vaikuttavan piraattipuolueen kannatukseen, muttei uskalla arvioida kuinka paljon. Hän toteaa, että The Pirate Bay on ollut tärkeä tekijä puolueen nostamisessa omille jaloilleen, mutta nyt puolue on valmis toimimaan itsenäisesti ja onkin onnistunut siinä. Piratpartiet on Sunden mukaan vaikuttanut paljon ruotsalaiseen ja eurooppalaiseen politiikkaan. Kysyttäessä oikeudenkäynnin nostattamista tunteista, Sunde julistaa: "Oikeudenkäynnistä tulee eeppinen voitto meille! Vaikka häviäisimme!"

Myös Alankomaissa äänestetään. Piratenpartij Nederland on ilmoittanut aikovansa osallistua heinäkuussa järjestettäviin parlamenttivaaleihin. Piraattipuolueen on ennen vaaleja päätettävä virallisesti puolueohjelman sisällöstä, valittava puoluejohto ja kerättävä kustakin 19 vaalipiiristä vähintään 30 kannattajaa. Heidän on myös kerättävä kannattajiensa keskuudesta osallistumismaksu, joka on 12 000 euroa.

Tim Kuijk, hollantilaisen tekijänoikeusjärjestön johtaja luonnehti piraattien tavoitteita epärealistisiksi ja lyhytnäköisiksi. Piraattipuolueen keulahahmo Samir Alioui kuitenkin riemuitsi tästä luonnehdinnasta ja totesi Torrent freakille, että "Hän (Kuijk) antaa kansalle hyvän syyn äänestää meitä."

Suomen Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kommentoi vaaliuutisia: "Piratenpartijn ja erityisesti Piratpartietin vaalimenestys tulee merkitsemään paljon myös Suomelle. Riittävän hyvä menestys kannustaa yhä useampia antamaan äänensä Piraattipuolueelle 2011 vaaleissa ja auttaa meitä näyttämään oikeaa tietä tietoyhteiskunnan rakentamisessa. Olkoon voima kanssanne."